Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
nieostre zdjecia na małych ogniskowych canon eos 1000D
Autor Wiadomość
mariusz_je 
Nowy

Wysłany: Sob 27 Gru, 2008   problemy z ostroscią na małych ogniskowych, canon eos-1000d

witam, jesli temat juz był wybaczcie dopiero sie zalogowałem pierwszy raz i nie jestem jeszce zorientowany co gdzie moge znalezc itp, przejde do problemu:
aparat jak w temacie canoc 1000d na obiektywnie 18-55 zła ostrosć, no cóż zrozumiałe sam plastik...zakupiłem sigme 17-70 która na róznych forach ma dobre opinie i znow ten problem kiepska ostrosc przy małych ogniskowych...im zwiekszam ogniskowa tym ostrosc lepsza na 70mm naprawde dobra natomiast na 17mm bardzo kiepsko...czego to moze byc wina, czy to moze cos z aparatem juz sam nie wiem...zaznaczam ze na wiekszych ognisowych jest wszystko ok tylko przy "szerkich katach" sa problemy z ostroscia nawet jak AF łapie badz manulanie ustawiam to po zgraniu na kompa wychodza neistety nieostre foty...aparat mam czywiscie ustawiony na dobra jakosc jdjec... z góry dzikuje za pomocne informacje

Reklama

komor 
Moderator

Wysłany: Sob 27 Gru, 2008   

Goltar przesunął ten wątek do Warsztatu i literatury, choć moim zdaniem nawałby się on jednak do Serwis sprzętu i usterki. Może twój egzemplarz jest uszkodzony (wada front-focus lub back-focus na korpusie, a nie na obiektywie). Ale najpierw trzebaby się upewnić, że rzeczywiście to jest problem sprzętu a nie fotografa.
Jesteś absolutnie pewien, że problem występuje konsekwentnie na dwóch szkłach i tylko na krótkich ogniskowych? W jakim trybie robisz zdjęcia? Spróbuj zrobić zdjęcia na przysłonie f/8 na dwóch skrajnych ogniskowych, dla bliskich i dalszych odległości ostrzenia. Czyli łącznie 4 testy na obiektyw. Do każdego wariantu ogniskowa/odległość ostrzenia wykonaj ze 3 fotki, żeby uniknąć przypadkowych błędów autofocusa.

goltar 
Optyczny

Komor ok, niech będzie w tym dziale, choć będzie to można stwierdzić dopiero jak zobaczymy zdjęcia...

mariusz_je 
Nowy

jestem pewien, jesli chodzi o scisłosc pozostało mi troche optyki od starej praktiki i zenita m.in pentacon 28 mm, helios standardowy, pentacon 135 mm plus obecne szkal do canona czyli 18-55mm kit, sigma 17-70 mm oraz canonowski 75-300 mm długie ogniskowe ok czyli canon 75-300 bez wzgledu na zakres ogniskowych ok peentacon 135 podłaczony przez adapter ok, coz standardowy helios nie za badzo ale tego obiektywu nie jestem pewien i zdjecia srednie natomiast pentacon 28mm na znicie i praktice robił foty ok natomias przy canonie tragedia...kit canonowski 18-55 tragedia im mniejsza ogniskowa tym wieksza tragedia natomiast sigma która wsrod uzytkownikow ma naprawde dobre opinie biorac pod uwage obiektywy tej kalsy przy tej cenie ..na 70 mm dobrze im mniejsza ogniskowa tym wieksza strata ostrosci...jutro przeprowazde w dzien testy o których wspomnaiłes i zobacze co z tego wyjdzie ale ejsli potwierzdi sie usterka to czy aparat mam reklamowac??? no i jak prroponujecie w sposób bardziej fachowy uzasadnic reklamacje?

komor 
Moderator

Wysłany: Nie 28 Gru, 2008   

No, uzasadnić tak jak napisałeś, czyli że na krótkich ogniskowych zdjęcia wychodzą nieostre. Zaznacz może, że na pewno nie chodzi o poruszone, tylko źle wyostrzone. Na długich wychodzą dobrze, a problem dotyczy zarówno kita jak i Sigmy. O szkłach M42 szkoda pisać, bo przy ręcznym ostrzeniu zawsze można popełnić błąd.

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

pentacon to mydło na cyfrze masakryczne - nie dziw się :)
canon 18-55 - to szkło nigdy nie było zbyt ostre, ale istnieje opinia, że najlepiej z nim jest w zakresie 18-35 właśnie, a nie 35-55 ;)

Po za tym w ogóle coś mi się wierzyć nie chce, że jakość aparatu jest zależna od ogniskowej obiektywu..

mógłbyś jakieś swoje zdjęcia pokazać?

mariusz_je 
Nowy

hmmm szczerze mowiac nie wiem za bardzo jak dodac fotki tutaj zebyscie mogli je zobaczyc, prosiłbym o jakas podpowiedz...ponadto mam zamiar jutro badz pojutrze przeprowadzic test wezme kumpla z nikonem i porobimy takie same fotki na tych samych parametrach ustawienia aparatu zeby ewentualnie wykluczyc moje przewrazliwienie na nieostre zdjecia...

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

fotosik.pl

zdjecie w rozmiarze max 1 MB
klikasz w dodaj zdjecie
po czym bierzesz taki kod jak "Miniaturka na forum (zdjecie otworzy sie w pelnym rozmiarze)" i wklejasz do nas jako tresc posta.

mariusz_je 
Nowy

http://www.fotosik.pl/pok...ed29a70f74.html
ostrosc na budynek
http://www.fotosik.pl/pok...813fc82124.html
ostrosc na puszke
http://www.fotosik.pl/pok...c1193a10a5.html
ostrosc na mniej wiecej srodek powalonego drzewa
http://www.fotosik.pl/pok...364b020093.html
ostrosc na puszke po lewej stronie

p.s wszystkie zdjecia robione na ogniskowej 17 mm

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

Wysłany: Pon 29 Gru, 2008   

nie widze zadnych problemow ze zdjeciami. w szczegolnosci ze kompresja juz zjadla odrobine zdjecia przy zmianie rozmiaru na fotosika.
ostatnie zdjecie strasznie mi sie podoba (tak poza tematem)

nie wiem w czym problem.
zdjecie 1
ostrosc chyba padla na drzewo po lewej. nie jestem pewien
zdjecie 2
puszka na dole jak najbardziej wyrazna
zdjecie 4
wszystko ok ?

niech sie inni wypowiedza... mi chyba brakuje doswiadczenia w tych sprawach

Odpowiedz do tematu