Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Szukam aparatu cyfrowego w cenie do 800 zł (max to 1000zł z akcesoriami, tzn kartą. pokrowcem i akumulatorkami). To mój pierwszy aparat cyfrowy i wcześniej nie miałem większego kontaktu z fotografią, tylko to co ostatnio wyczytałem.
Do czego będę go używał : imprezy rodzinne i ze znajomymi, czasami ładny widoczek, fotki z wakacji, jakaś ciekawa sytuacja, która warto utrwalić, może czasami jakaś fotka makro ale nic szczególnie skomplikowanego. Chciałbym tez spróbować troszkę się pobawić tym aparatem, może mi się spodoba fotografia
Warunki jakie musi spełniać :
- rozsądna wielkość (kieszeń lub pokrowiec zaczepiany do paska), nie wchodzi grę targanie jakiegoś klocka na kilkugodzinnej wyprawie czy na imprezie (Canon SX110 to absolutny max wielkości – jeżeli ktoś wie jaka to wielkość ) Aparat ma być dodatkiem utrwalającym fajne momenty a nie główną atrakcją.
- jakość zdjęć - no sami wiecie ładna, żywe kolory, nie jakoś bardzo zaszumione (jak na sprzęt amatorski – nie lustrzankę) i przyzwoicie wychodzące w ciemniejszych miejscach.
- fajnie by było jakby miał szerszy kąt (28mm), ale to nie jest absolutna koniecznośc
- filmiki minimum 640x480 30k/s z dźwiękiem - przyda się czasami nagranie 2-3 minut
- zoom optyczny nie musi być 10x (ale może , wystarczy jakieś 6x
Moje typy:
- Canon SX110 – widziałem w Internecie zdjęcia i bardzo mi się podobały, ma też bardzo dobre recenzje (następca SX100). Ale ma kilka wad, które mi bardzo przeszkadzają : dosyć duży (nie w kieszeń, ale w pokrowiec przy pasku), ręcznie podnoszony flash !!, standardowy kąt 35mm (to mógłbym zaakceptować no i podobno dosyć długie ładowanie flasha pomiędzy fotkami. Największa zaleta to .. Canon, czyli jakość zdjęć Gdyby ten aparat miał szerszy kąt i stałą lampę to chyba niemiałbym wątpliwości.
- Panasonic Lumix DMC-TZ5 – ten jest pozbawiony wad poprzednika
mniejszy, stały flash, kąt 28mm, filmiki HD. Niestety czytałem opinie mówiące, ze zdjęcia wykonane tym aparatem mają spore szumy, szczególnie w ciemniejszych pomieszczeniach (przy większym ISO). Wadą aparatu jest ciemniejszy obiektyw (3.3-4.7 – canon ma od 2.8-4.3) – nie wiem czy będzie to miało faktyczny przełożenie na jakość zdjęć (szczególnie w słabym oświetleniu - szumy).
Swoje opinie opieram na forach i stronach zajmujących się fotografia (jak pisałem to moja pierwsza cyfrówka i nie znam się na tym, wiec możliwe, ze napisałem jakieś głupoty
Czytałem opis na stronie : www.dcresource.com tam aparat Lumix DMC-TZ5 jest polecany przez twórców strony w dziale dla kupujących (buyers guide).
Opis i galeria zdjęć Lumixa i Canona
http://www.dcresource.com...dmc_tz5-review/ http://www.dcresource.com...t_sx100-review/
Na stronie http://www.dpreview.com/r...nthusiastgroup/ jest porównanie wielu aparatów o podobnych cechach i wygrały właśnie te 2 nad którymi się zastanawiam (z lekką przewagą na Lumix DMC-TZ5).
To dosyc ciekawe, ze na zagranicznych stronach aparat (TZ5)ma bardzo dobre recencje, a na polsich forach ludze czasami piszą, ze jakoś słabsza – szczególne przez duże szumy. Ciekawe z czego to wynika... bo to główny czynniki jaki mnie powstrzymuje przed zakupem tego modelu. Boje się rozczarowania za prawie 1000zł (z futerałem, akumulatorem i kartą).
Stwierdziłem, ze najlepiej jak aparat sam się „oborni” jakością fotek i przejrzałem możliwie jak największą ilość zdjęć zrobionych jednym i drugim aparatem, szczególnie na wyższych ISO 200-400 i w ciemniejszych miejscach. Moim zdaniem ludzie bardzo przesadzają z tymi szumami, tzn. w tej kategorii wielkości/cena Lumix w cale nie jest jakiś słabszy.
Znalazłem bardzo fajną stronkę z przykładowymi zdjęciami TZ5
http://pl.pixel-peeper.com/digicams/?camera=889
Chciałem porównać zdjęcia robione TZ5 i SX110 i wybrałem na tej stronie fotki zrobione oboma aparatami i po tym co zobaczyłem zdziwiłem się, bo na wielu zdjęciach Panasanic znacznie lepiej sobie poradził z szumami nic Canon. Zresztą według redaktorów dpreview (link wcześniej) TZ5 wypada minimalnie lepiej pod względem szumowa od Canona...ciekawe
Co do Panasonica to pewnie za mieniąc wyjdzie kolejny modela (tak jak rok i dwa lata temu na koniec stycznia i liczę, ze obecne stanieją i wtedy może sobie kupie)
Proszę o opinie na temat tych aparatów, podpowiedzi, może jakiś inny kierunek poszukiwań albo wskazanie, ze cos co napisałem faktycznie w praktyce nie ma znaczenia lub pominąłem cos bardzo ważnego. Sprawdzałem tez aparaty Nikona i Olympusa i jakoś nic mnie nie przekonało.
W moim odczuciu, co do kolorystyki - zarówno Canon, jak i Panasonic oddają kolory w sposób ładny i raczej naturalny.
Być może słaba opinia o TZ bierze się stąd, że wiele osób chce nimi fotografować w odmóżdżającym trybie "Auto ISO", aparat lekko podbija ISO, aby uniknąć poruszeń (co i tak się często nie udaje) - podczas gdy użytkownik w tej sytuacji albo obniża ISO, albo podwyższa je do jakiejś pełnej wartości (np. ISO200, a nie ISO125), co zwykle przynosi dużo lepsze skutki.
Jak dla mnie główną wadą serii TZ jest brak trybów manualnych (priorytet przysłony lub czasu). Gdy startowałem jak Ty, zupełnie od zera, mój najprostszy Lumix starczył mi na rok, potem zacząłem chcieć więcej kreatywności, dłuższego zoomu, filtrów (oczywiście wszystko to destrukcyjny wpływ lektur ).
Starsze Panasoniki mocno mnie zrażały do robienia zdjęć we wnętrzach (tu SX100 był lepszy, może kosztem ostrości), ale chyba jest w tej materii jakiś postęp - więc jeśli nie myślisz np. o LX3, nie podejmuję się wyrokować.
Co do zdjęć testowych z dcresource czy dpreview doradzałbym ostrożność. Lepiej mieć ze sobą kartę i zapytać sprzedawcy, czy np. można zrobić na miejscu jakiś mały test. A przede wszystkim wziąć aparat do ręki, poprosić pana o akumulator, odpalić menu i zobaczyć w którym typie czy której marce lepiej siebie widzisz.
Zawsze też można poczekać, aż potanieją nowsze modele - ale zdjęć i doświadczeń, o które przez ten czas mogłeś być bogatszy raczej nie odzyskasz, więc do przemyślenia
Dzięki za porady
Co masz na mysli mówiac, ze "Co do zdjęć testowych z dcresource czy dpreview doradzałbym ostrożność"? Są retuszowane w jakimś programie czy wykonane po kilku próbach i dobraniu odpowiednich parametrów ręcznie. BO takie cos mnie nie interesuje, zebym przy każdym zdjęciu musiał zmieniać kilka ustawień - nie po to kupuje kompakcik
Faktycznie poczekam do konca stycznia jak wyjda nowe Lumixy i zobaczymy jak zmienią sie ceny obecnych modeli.
A jeżeli kogoś interesują opisane przeze mnie aparaty to tutaj jest strona z recenzjami i przykładowymi fotkami. I znów Lumix TZ5 wygrywa z Canonem sx110… TZ5 ma w każdej kategorii 4,5 - 5 (w skali 1-5)
A i jakość zdjęc jest bardzo dobra jak na kompakt (tak mi sie wydaje w porównaniu z podobnymi aparatami oczywiście, no i znów widać, ze z tymi szumami to trochę przesada
Tutaj linki do przykładowych fotek :
http://www.photographyblo...x_dmc_tz5_3.php http://www.photographyblo..._sx110_is_3.php
Co masz na mysli mówiac, ze "Co do zdjęć testowych z dcresource czy dpreview doradzałbym ostrożność"? Są retuszowane w jakimś programie czy wykonane po kilku próbach i dobraniu odpowiednich parametrów ręcznie.
Mówiąc o dpreview (ten akurat znam lepiej), mam na myśli to, że zdjęcia testowe robione są tam wciąż przez tych samych ludzi, którzy mają w tym zbyt dużą, zawodową wręcz wprawę:) Na pewno potrafią wykorzystać możliwości aparatu na maks (co umieć może tylko mała część zwykłych użytkowników), albo też nie wypada im pokazywać pod swoim nazwiskiem i renomą portalu zdjęć słabych, nawet jeśli takie wyszły. Tak sądzę...
Dla mnie osobiście główną wadą TZ5 jest brak trybów manualnych, małe Canony mają zaś często nadmiernie pokomplikowane menu.
Wysłany: Sob 03 Sty, 2009 A może FujiFilm f100fd ?
Zacząłem czytać i oglądać fotki z FujiFilm f100fd.
Musze przyznać, ze jakość zdjęć jest naprawdę bardzo dobra, szczególnie przy ISO 400 i 800. Ma szeroki kąt obiektywu (dla mnie bardzo duży plus), zoom 5x (dla mnie wystarczający). Chyba doszedł bardzo poważny konkurent to mojego spisu możliwych aparatów (tz5 i sx110).
Ma jednak kilka wad (jak wszystkie : przede wszystkim wszędzie można spotkać opinie, ze ma słaby akumulator (ok. 200 zdjęć), wiec od razu trzeba kupić drugi (ciekawe jak się sprawdzają zamienniki za 25zł na allegro bo oryginał jest bardzo drogi), dosyć ciemny obiektyw, brak zoomu przy filmikach (przykładowy filmik można zobaczyć tutaj : http://www.dcresource.com...ew/DSCF2005.AVI
Jak dla mnie taka jakość filmów w zupełności wystarczy) . Jasna sprawa, że to nie kamera, ale dla mnie jest ważne, żeby można nagrać czasami ładny filmik 2-4 minutowy z jakiegoś miejsca. Są sytuacje, ze żadne zdjęcie nie odda sytuacji.
Znacie jakieś inne wady?
Zakup tego aparatu wydaje mi się uzasadniony, jeżeli spora cześć zdjęc będzie wykonywana przy ISO 800 no i może 400.
W podjęciu decyzji powinna mi pomóc odpowiedz na pytanie : jak często używa się ISO 400 i 800 podczas robienia zjęć (przy 5%, 30%, 60% zdjęć ?). Czy każde zdjęcie w ciemnym pomieszczeniu lub nocne bez statywu wymaga ISO 400, 800 lub wyżej?
Jeżeli można zupełnie zrezygnować z ISO 800 i ustawić w aparacie np. w TZ5 na stałe max. ISO jakie ma dobierać na 400 i będą wychodziły dobre zdjęcia to raczej wybiorę TZ5. Przeglądałem fotki i przy ISO 100 i 200 nie wiedze różnic między tymi aparatami, przy 400 lepiej wypada Fuji, ale różnica nie jest jakaś kolosalna. Faktycznie swoją siłę f100fd pokazuje od ISO 800 (nie wiem czy jest obecnie w sprzedaży kompakt o tak małych rozmiarach z takimi niewielkimi szumami przy wysokich ISO). Pytanie jak często wykorzystam ISO 800?
Porównanie zdjęć:
http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM
Porównywałem też zdjęcia na innych stronach np. http://pl.pixel-peeper.com/
Wiem, ze ostatnie pytanie może się wydawać głupie czy bezsensowne dla ludzi znających się na tym, ale ja jestem ZUPEŁNYM amatorem, a fora pozwalają mi dojść do wiedzy „od zera do bohatera” Wydaje mi się też, ze jest wielu amatorów, którzy zadają sobie podobne pytania.
witam - ja też zastanawiam się nad TZ-5. Zależy mi na wykonywaniu zdjęć szerokim kątem w pomieszczeniu (tak aby ująć z bliska spory kawałek pomieszczenia, inaczej - objąć siedzących na kanapie bez wychodzenia np. za "okno" - chciałem zapytać czy ten aparat ma możliwość wykonania takich zdjęć z automatu (bo manu brak)? lub czy jest taki nastaw w funkcjach? jakie minimalne odległości można osiągnąć na tym obiektywie 28mm (dla odp. 35) czyli czy jest jakiś przelicznik dla 28mm (ile metrów obiektyw obejmie na jakiem metrze oddalenia od fotografowanego obiektu)? pozdrawiam - rk.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10