Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Pare pytan - lampa , statyw
Autor Wiadomość
macio 
Początkujący
zaangażowany

Wysłany: Pon 29 Gru, 2008   Pare pytan - lampa , statyw

Witam

Mam 430 EX II
Chce dokupic 580 EX II - dlaczego ? Potrzebuje drugiej lampy do wyzwalania przez PW. Lampa 430 jest troche slabsza i w razie czego moglbym ja trzymac blizej aparatu mocniejsza 580 bedzie ustawiana dalej żeby doswietlać większy obszar poza tym 580 EX w trudnych warunkach sprawdzi się lepiej. Chyba ze sie mylę. To pierwsza część pytania czy warto przy takich założeniach pracy z dwoma lampami (na jednej jakas parasolka) kupować do 430 - 580.Czy morze coś innego.
Drugie pytanie
Jakie kupić statywy do lamp lekkie łatwe w użyciu tak żeby można go było fajnie je pakować chodzi o prace w plenerze - niedrogie ?

Maciej

Reklama

krisv740
[Usunięty]

Wysłany: Pon 29 Gru, 2008   

nie wyzwolisz 580 przez 430 - odwrotnie tak, ale musisz mieć lampe na aparacie
jesli nie chcesz mieć lampy na body musisz zakupić zdalny wyzwalacz lamp canona, lub zestaw z zamiennika - nna funkcjonalność - może nie gorsza, ale inna - poczytaj wątki o wyzwalaniu lamp i opinie jaad 75!

morze najbilżej to bałtyk :cool:

co do statywów - lampa nie waży zbyt dużo, i nie powoduje wibracji w trakcie pracy
jeśli nikt koło nich nie będzie chodzić to nie powinny się wywrócić - to wskazuje na kupno nozliwie tanich , dobrych statywów - klania sie ceneo, fotozakupy, fotoaparaciki i allegro - ew. nawet MM-kt. wybór powinien być swiadomy i twój - ty wydajesz kasę i rozkładasz sprzęt - udźwig mniej ważny!

piotrmkg 
Optyczny

krisv740, ten Pan pisze:
macio napisał/a:
do wyzwalania przez PW
, z czego należy wnioskować iż będzie obie lampy wyzwalał Pocket Wizardami.

krisv740
[Usunięty]

piotrmkg, słusznie..... :razz:
wycofuję co napisałem, ale tak prawdę mówiąc to szkoda inwestować w lampy systemowe aby nie korzystać z ich mozliwości - prawda?

Dzemus 
Bywalec

A czy Ty korzystasz ze wszystkich możliwości tego co kupujesz?
Lampy systemowe mogą być lepsze od zamienników nawet w tej jednej dziedzinie, która potrzebujemy (moc, czy coś w tym rodzaju)

krisv740
[Usunięty]

Dzemus,
ad.1. -staram się :smile:
ad.2 - mogą byc lepsze - dlaczego nie, ale podpięcie PW powoduje uzycie tylko i wyłącznie mocy , jej stopniowania i ew. powtarzalności błysku. czy to wystarcza aby w nie inwestować - nie wiem. ja nie umiem "robić" z lampami - nie mój "kierunek ruchu", wiem natomiast co nie co o technice - takie zboczenie- więc o tej stronie moge się wypowiadać-to wszystko :cool:

Dzemus 
Bywalec

krisv740 napisał/a:
ale podpięcie PW powoduje uzycie tylko i wyłącznie mocy , jej stopniowania i ew. powtarzalności błysku.

A co Ci więcej jest w studio potrzebne? Jeżeli stwierdzisz, że nie potrzebujesz E-TTLów, itd. a systemowa ma więcej mocy, więcej możliwości regulacji, to chyba można kupić lampę z tymi TTLami, nawet jeśli nie będziemy z nich korzystać.

krisv740
[Usunięty]

Dzemus napisał/a:
systemowa ma więcej mocy
- to nie jest pewnik ani wyznacznik - szczególnie w studio. można kupic np. metz, sunpack o podobnej mocy i zastosowaniu w tym momencie w studio - ale dyskusja robi się akademicka - ja pisałem o kwestii wyzwalania lampy w systemie canon, a nie PW. nie znam tego systemu - ale mozna przypuszczam używać systemu canona do odpalania lamp jak PW - prawda - a funkcjonalność ogólna wzrasta.....
ale to wybór pytającego.....

Dzemus 
Bywalec

Jeżeli stwierdzisz, że nie potrzebujesz E-TTLów, itd. a systemowa ma więcej mocy,
Dlatego napisałem jeżeli. Jeżeli systemowa ma więcej mocy, to należy ją brać.

macio 
Początkujący
zaangażowany

Witam

Lampy beda wyzwalane radiowo oczywiscie może też sie przydać wyzwalanie systemowe dlatego 580 moze sie przydac i wtedy wiem co dalej.Poza tym 580 jest uszczelniana a ja planuje troche używać lamp na zewnatrz. Wiec zakup niby przemyslany ale pytanie pozostaje czy nie da sie tego zastapic czyms innym tańszym i prawie tak dobrym. CO do statywow jakis przykład tego sa kilogramy w sieci PLEASE.

Macio

Dzemus 
Bywalec

Pojdź do MM lub innego Saturna i na dział statywy. Na lampy błyskowe takie statywy powinny być b. dobre.

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Jeżeli mówisz o wyzwalaniu radiowym, kup SB-25, a jeszcze lepiej SB-26. Zaoszczędzisz kupę pieniędzy, a będziesz miał dokładnie taką samą funkcjonalność. Jedyną przewagą 580-tki nad SB-25 jest to, że schodzi do 1/128 mocy, ale to nie jest szczególnie istotne. A co do statywu - jeśli nie masz szczególnych wymagań co do kompaktowości i masy, każdy się nada. Jeśli chcesz coś rzeczywiście dobrego i poręcznego, zainteresuj się ofertą Bogena.

krisv740
[Usunięty]

jaad75, coraz bardziej lubie czytac twoje posty............ :mrgreen:

macio 
Początkujący
zaangażowany

STATYW-Chodzi o cos co jest poreczne da sie ustawic lampe na ok 2m i wyzej (bede doswietlał skoki skatebordzistow , bmx itp) wiec dobrze by bylo zeby mozna bylo wysunac statyw dosc wysoko.No i niedrogie widzialem cos takiego taki stelaż aluminiowy na allegro ale cholera ja sie na tym nie znam i nie mam gdzie za bardzo pomacac. Chodzi tez o to zeby mozna bylo podczepic parasolke ale to pewnie kwestia uchwytu. Co do lampy to SB-26 wydaje sie byc na pierwszy rzut oka dobrym wyborem prawdopodobnie beda inne kabelki do tych lamp niz te ktore ida z PW.

krisv740
[Usunięty]

macio, popatrz na sprzęt do oswietlenia u tego gościa - ja u niego juz kupowałem /statywy/ i jestem zadowolony. spróbuj kontaktu tel. moze doradzi ci lepiej.
dobierz pod siebie!!!
http://www.allegro.pl/sho...3212982&p=4&p=5

Odpowiedz do tematu