Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Obiektyw do Rebel Xsi
Autor Wiadomość
minio 
Nowy

Wysłany: Wto 23 Gru, 2008   Obiektyw do Rebel Xsi

Witam serdecznie forumowiczów. Zamierzam kupić obiektyw do Canona Rebel Xsi to chyba eos 450 d w Europie ... Na chwilę obecną posiadam kitowy obiektyw, który wystarczył mi na początek ... myślę o zoomoe około 10x ... albo większym ...głownie do pejzaży... Mieszkam obecnie w Kanadzie i czekam na wyprzedaże, gdzie mam nadzieję znaleźć coś dobrego, w dobrej cenie...
Jaką markę polecacie? Chciałbym wydać około 300 $ ...
Czy warto kupować obiektyw ze stabilizacją czy różnica jest niewielka?
Pozdrawiam i dziekuje za pomoc.

Reklama

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Wto 23 Gru, 2008   

Do widoczkow to bardziej jest przydatny szeroki kat. Po co Ci obiektyw o takim zakresie ogniskowych :shock: one zazwyczaj nie sa wiele warte optycznie...
Stabilizacja przydaje sie bardziej na dluzszych ogniskowych.

Kocur 
Maniak

Tokina 11-16/2,8 powinieneś zmieścić się w 300$. Zamiast stabilizacji do krajobrazów znacznie bardziej przyda się statyw.

minio 
Nowy

statyw posiadam .... natomiast szeroki kąt? pewnie tak...przydałby się :) co natomiast mylicie o teleobiektywach? Jak bardzo uzyteczne? Mam na mysli zdjecia zwierząt itd.... Mozecie polecic jakies konkretne modele ....

Z góry dziękuję...

Monastor 
Optyczny

minio, o jakich zwierzętach myślisz? Na niektóre z 300-tką spokojnie możesz iśc z podchodu. Na częśc trzeba będzie się już pewnie zaczaic. Nie wiem jak wygląda sprawa płochliwości zwierzyny w kanadzie.
Warto zastanowic się nad Canonem 70-300 F/4-5.6 IS. Jeśli za drogo to Sigma 70-300 F/4-5.6 APO albo Canon 100-300 F/4.5-5.6

Co do Tokiny. Mam to szkło i jestem z niego zadowolony, choc mimo wszystko warto się zastanowic nad Canonem 10-22 mm. Większy zakres, czasami przydaje się podnad 20 mm i w przypadku Tokiny trzeba zmienic szkło na standardowe. Poza tym jest całkiem ok. Jest ostra jak na tego typu szkło, aberracja chromatyczna dokucza mniej niż straszą w testach, do tego jest stałe światło F/2.8, które możesz docenic w pomieszczeniach. Jakośc wykonania jest na bardzo dobrym poziomie, ogólnie to bardzo zgrabne szkło. Z tym, że wydaje mi się, że chodzi po 500, 600 $, a nie po 300. Podobnie zresztą Canon 10-22 i 70-300 IS.

Jeśli zależy Ci na pejzażach to bierz C 10-22 albo T 11-16. To fajne szkiełka, w zasadzie równorzędne. Zdecyduj czy wolisz lepsze światło, czy większy zakres ogniskowych.
Sigma 10-20 też jest bardzo sympatyczna. Korzystałem z niej przez 3 dni i może nie była tak ostra jak Canon, czy Tokina, ale nie odstawała wyraźnie. Wydaje mi się, że zdjęcia z niej były bardziej kontrastowe niż z mojej Tokiny. Ładnie oddawała zwłaszcza błękit nieba.

marekf
[Usunięty]

Wysłany: Czw 25 Gru, 2008   

nom canon 70-300 na początek jest nie zły. Ja swój będę niedługo chyba sprzedawał (więc jakby co ;) ), ale dlatego że chece kupić 100-400 L :)

minio 
Nowy

Wysłany: Sob 27 Gru, 2008   

dziekuje ze pomoc ... co myslicie o Canon EF 75-300mm f/4.0-5.6 II USM Lens ktory cenowo jest b. dobry?

[ Dodano: Sob 27 Gru, 2008 02:30 ]
Co wybralibyście?

Sigma AF 70-300mm f/4.0-5.6 APO DG Macro Zoom Lens for Canon- $309.95

Canon EF 75-300mm f/4.0-5.6 II USM Lens - 240 $

Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS Lens- 319$

Z szerokim kątem chyba poczekam ....raczej mnie nie stać ....

MC 
Temu Panu już podziękujemy

minio napisał/a:
Sigma AF 70-300mm f/4.0-5.6 APO DG Macro Zoom Lens for Canon- $309.95

Niezle szklo, ale przy obecnym kursie dolara - bardzo drogo.

komor 
Moderator

Może to cena w dolarach kanadyjskich?

minio 
Nowy

Tak to w kanadyjskich .... Sigma brzmi przyzwoicie ...co jednak ze stabilizacją? Moze Canon lepszy?

komor 
Moderator

Wysłany: Sro 31 Gru, 2008   

Poczytałeś testy na tym portalu czy chcesz, żebyśmy zrobili to za Ciebie? Canon 55-250 IS jest niezły optycznie jak na swoją cenę, ale jest całkowicie plastikowy, więc na ciężkie wycieczki niekoniecznie. Sigma 70-300 APO jest dość pancerna, ale ma mydlane 300 mm i powolny i mało celny AF. Nie wiem jakie stosunki cenowe są w Kanadzie ale w Polsce jest warta swojej ceny, jeśli nie przeszkadzają Ci jej wady. Do sportu to ona na pewno się nie nadaje, ale dłużej wytrzyma niż plastikowiec.

Odpowiedz do tematu