Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 28 Gru, 2008 Noszę okulary korekcyjne co do polepszenia wizjera w D90??
Witam.
jestem krótkowidzem i noszę okulary -2.
jedyny problem przy robieniu zdjęcia przez wizjer jest taki że jak mocno nie docisnę okularów do muszli to nie widzę nastaw w wizjerze. Czy można coś z tym zrobić?? i wkurza mnie ze brudzę co chwila okulary.
Znalazłem coś takiego tylko czy się to sprawdzi:
http://www.fotoplus.pl/ak...a/Nikon/DK21-M/
A i pytanie czy gdy patrzymy w wizjer to najlepiej było by gdyby oko dolegało do muszli żeby nie wpadało jakieś światło co może zakłamywać kolory i obraz. Czy dobrze myślę?? Bo jak robię w okularach to niestety takiego przyłożenia nie uzyskam nigdy.
Natomiast osobiście nie widzę problemów w robieniu zdjęć w okularach. Sam noszę okulary i robiąc zdjęcia Nikonami (d50, d70s, d80, d300) nie mam żadnych problemów z używaniem ich w okularach na nosie.
Tak czy siak jeśli chcesz robić bez okularów to raczej ten link jest dla Ciebie, bo muszla powiększająca tylko powiększy Ci obraz i tym bardziej nie zauważysz nastaw w wizjerze
teodor2424 [Usunięty]
Wysłany: Nie 28 Gru, 2008
Nie nie nie chcę robić zdjęć bez okularów. Chcę je mieć na nosie. ale dobrze by było gdyby wizjer był większy wtedy nie musiałbym tak blisko przykładać okularów do wizjera.
A myślałem że ta muszla powiększająca powiększy również obraz z nastawami ale skoro one będą cały czas takie same i w tym samym miejscu będę musiał przeżyć to zę ciągle mi się brudzą szkiełka przy przykładaniu do muszli
Dadan [Usunięty]
ja zakładam soczewki
robienie zdjęć w okularach
1. brudzą się szkła
2. nie widzę ustawień aparatu w wizjerze
3. mały komfort
teodor2424 [Usunięty]
Dadan napisał/a:
ja zakładam soczewki
robienie zdjęć w okularach
1. brudzą się szkła
2. nie widzę ustawień aparatu w wizjerze
3. mały komfort
mam dokładnie te same problemy ale nie mam wyjścia awaryjnego czyli soczewek
Chyba będę musiał się w końcu zdecydować na tą operację LASIK żeby było bardziej komfortowo zdjęcia robić
To ja albo jestem dziwny, albo... nie wiem
Robię zdjęcia w okularach i wszystko w wizjerze widzę, okulary tak czy siak ciągle mi się syfią więc nie wiem czy to od aparatu czy też od zwykłego kurzu ze spalinami na ulicy - to dla mnie żadna różnica. Zresztą nie zauważyłem, żeby akurat używanie okularów w czasie fotografowania jakoś specjalnie wpływało na ich większe brudzenie się. Nie wciskam ich w wizjer
PS. Okular powiększający - powoduje, że widzisz tylko wycinek wizjera ale za to większy, więc to co na dole będzie bardziej niewidoczne niż było.
To ja albo jestem dziwny, albo... nie wiem
Robię zdjęcia w okularach i wszystko w wizjerze widzę, okulary tak czy siak ciągle mi się syfią więc nie wiem czy to od aparatu czy też od zwykłego kurzu ze spalinami na ulicy - to dla mnie żadna różnica. Zresztą nie zauważyłem, żeby akurat używanie okularów w czasie fotografowania jakoś specjalnie wpływało na ich większe brudzenie się. Nie wciskam ich w wizje
ja też w okularach pstrykam i nie mam problemu... szkła się babrzą tak czy owak, więc zwisa mi to..
Także pstrykam w okularach, ale nie lubię, gdy mam brudne szkła. Rozwiązanie: podnoszę lekko okulary i w wizjer patrzę gołym okiem. Jak oderwę oczy od aparatu, to okulary same wracają na swoje miejsce
Bumber, ty możesz mieć małą wadę wzroku i wtedy nie ma problemu, bo po prostu cykasz forki bez okularów. Kolega teodor2424 zaś, ma pewnie większą wadę wzroku i bez okularów w wizjerze widzi niedokładnie/niewyraźnie.
Zdjęcia muszę robić w okularach, mam -8 i odpada wszakie podnoszenie okularów. Na swojej fz-18stce widzę wszystko. Soczewki kiedyś nosiłem i nie przypadły mi do gustu.
A brudzenie się soczewek? Ja i tak mam zawsze tak brudne, że po umyciu ich czuję jakbym miał dioptrię wady wzroku mniej
Bumber, ty możesz mieć małą wadę wzroku i wtedy nie ma problemu, bo po prostu cykasz forki bez okularów. Kolega teodor2424 zaś, ma pewnie większą wadę wzroku i bez okularów w wizjerze widzi niedokładnie/niewyraźnie.
-1.5to wcale nie tak mało, a bez bryli jakoś daję radę. Kwestia przyzwyczajenia. Często patrzę na scenę w okularach, a później kadruję przez wizjer po częsci "z pamięci". Wygodne to nie jest, ale z braku laku...
Dadan [Usunięty]
Wysłany: Sro 31 Gru, 2008
a oprócz wady wzroku w granicach -2 ( nie pamiętam dokładnie)
mam bardzo duży astygmatyzm co mi sprawa dużo większy problem
Bumber, jeśli masz na myśli 400D to nieprawda, że regulacja jest tylko na plus. Ja mam wadę-2 i regulacja dostępna w 400D i 40D jest dla mnie wystarczającą. Co do okularów to nie podnoszę tylko opuszczam ale też nie jest to rozwiązanie idealne.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9