Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Z pewnych doświadczeń wolałbym nowy aparat - k10d jest już chyba zupełnie nie do dostania. K200d - owszem jeszcze jest...
Na razie czytam instrukcje do obu i porównuję testy...
Weź k20. Te 14 mpix nie pomoże, ale przeszkadzać nie będzie. Nie robisz na dłuugich ogniskowych i nie bdziesz chciał mocno cropowac, więc k20 da Ci duzy ppotencjał zmniejszania obrazka - wszak zdjęć się nie robi dla ich wyglądu na 100% powiększeniu.
Ok. Załóżmy więc że pozostaję przy k20d - co z obiektywami? Czy któryś zestawów z mojego pierwszego postu? Czy może body + własna składanka? Jeśli tak, to jaka? Wolałbym żeby cena na dzień dzisiejszy oscylowała koło 3.5 tyś. Nie wiem jeszcze kiedy nastąpi zakup może w ciągu miesiąca, może w ciągu pół roku - ale zawsze wcześniej zbieram opinie... dużo wcześniej Jeśli cena body do czasu zakupu pójdzie w dół to IMO lepiej - będzie na szkła.
Oczywiście zakładam że szkła będą dokupywane w miarę czasu i możliwości. Jednak na sam początek chciałbym mieć tyle o ile dobry zestaw.
To 14Mpix w Pentaxie to tak naprawdę ledwo 10Mpix więc upakowanie pixeli nic nie dało. Na dodatek jesli zdjęcia przyrody i landszafty to często będziesz używał dłuższych czasów naświetlania ze względu na porę w jakich takie zdjęcia najlepiej robić. A tutaj Pentax to porażka. Przeczytaj test na optyczne... Matryca w pentaxie jest po prostu spartolona i próbowali to leczyć softem.
Jeśli Pentax odopowiada ci najbardziej to go bierz ale za nim to zrobisz obejrzyj parę innych aparatów(np. te które wymieniłem wcześniej). Mnie słaby i wonly AF od Pentaxa odstraszył jednak choć dla ciebie to może nie jest wada, zależy od preferencji.
Co do Canona to tutaj moze odstraszać gorsza braca z lapą i np. brak takiego patentu jak CLS Nikona..
Ostatnio zmieniony przez konczako Sro 31 Gru, 2008, w całości zmieniany 1 raz
tomasiek, ja w tej cenie brałbym Nikona D90 z kietm 18-105 VR. Sam niedawno stałem przed takim wyborem i zdecydowałem się właśnie na tego Nikusia.
tomasiek [Usunięty]
Wysłany: Sro 31 Gru, 2008
Może to śmieszne - ale za Pentaxem k200D przemawia... zasilanie na paluszki a nie na dedykowane akumulatory Obecnie przy Fuji mam zawsze 2-3 komplety akumulatorków i dość często jest to za mało...
Co do D90 - no jakoś nie mam przekonania. Ale przyznam że muszę go dokładniej obejrzeć.
A może to jakaś zwykła, wrodzona niechęć do Nikona?
Paluszki przy lustrzance?? Akumulatory są o wiele bardziej wydajne i o wiele krócej sie ładują. . A jeszcze jak dokupisz dodatkowy to juz w ogóle sama wygoda . Dokupujac grip paluszków też możesz używac . Co do niechęci do Nikona to hm.. Nikon to klasa sama w sobie . To samo Canon...
Kupuj to co ci najbardziej odpowiada. Najważniejsze sa zdjęcia ale za nim kupisz poczytaj testy i pobaw sie aparatami
tomasiek [Usunięty]
No w sumie masz rację - grip załatwia sprawę... Przyznaję się - nie pomyślałem.
Ok. W takim razie zostaję przy pentaxie (jeszcze bez wyboru czy k20 czy k200) ale ponawiam pytanie - jakie szkła? Czy zestaw 3 który był już tu polecany będzie dobry na początek?
To 14Mpix w Pentaxie to tak naprawdę ledwo 10Mpix więc upakowanie pixeli nic nie dało. Na dodatek jesli zdjęcia przyrody i landszafty to często będziesz używał dłuższych czasów naświetlania ze względu na porę w jakich takie zdjęcia najlepiej robić. A tutaj Pentax to porażka. Przeczytaj test na optyczne... Matryca w pentaxie jest po prostu spartolona i próbowali to leczyć softem...
A nie mówiłem, że czytanie testów na Optyczne może być szkodliwe?...
krisv740 [Usunięty]
jaad75, a jest takie piekne hasło - "czytać i rozumieć" - prawda?
[ Dodano: Sro 31 Gru, 2008 14:12 ]
nie rozumiem ludzi którzy odwodzą kogoś od kupna dobrej lustrzanki bo ktoś w dobrej intencji napisał o megapixlach .............
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9