Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
fakt, rozdzielczosc nie daje rady przy tak wielkim LCD, ale chodzi mi o sam fakt, ze w A350 (za TAKA CENE?) dostajemy ten oslawiony LV na ktorym k**** nic nie widac.
o to mi chodzi,
a nie, ze jest tak wychwalane
a w praktyce jest gorzej od Canona
(ktory o dziwo mozna znalezc za 200 zl drozej i jego glowna zaleta nie jest LV?)
fakt, rozdzielczosc nie daje rady przy tak wielkim LCD, ale chodzi mi o sam fakt, ze w A350 (za TAKA CENE?) dostajemy ten oslawiony LV na ktorym k**** nic nie widac.
o to mi chodzi,
a nie, ze jest tak wychwalane
a w praktyce jest gorzej od Canona
(ktory o dziwo mozna znalezc za 200 zl drozej i jego glowna zaleta nie jest LV?)
Głowną zaletą jest że przy LV w Sony nie trzeba ostrzyć ręcznie... działa i LV i autofocus...
Monastor, ehh jak ja mam tlumaczyc po raz kolejny
AF w Canonie 40D w LV sprowadza sie do nacisniecia AF-On, po czym obraz nam znika na 0,5 sekundy i pojawia sie ponownie wyostrzony. Nie wiemy gdzie (brak punktow), ale ostrzy sie bezproblemowo (oczywiscie przy obiektywie z AutoFocusem).
Natomiast w Sony Alpha 350 po włączeniu LV dostajemy typowo kompaktowy widok, czyli naciskamy spust do połowy, obraz nie znika, ostrzy i nawet pokazuje punkty.
Tylko że w Sony 350 pomiędzy szumami nie potrafię nic dostrzec, a w Canonie nawet pomimo słabej rozdzielczości jestem w stanie ostrzyć ręcznie na LV (co przy moim Heliosie od Zenitha jest piękne)
AF w Canonie 40D w LV sprowadza sie do nacisniecia AF-On, po czym obraz nam znika na 0,5 sekundy i pojawia sie ponownie wyostrzony. Nie wiemy gdzie (brak punktow)
Diabeł tkwi w szczegółach. W praktyce ten tryb ostrzenia w LV szczególnie w przypadku braku odchylanego ekranika , a musisz w końcu ciężki aparat odsunąć od siebie, żeby coś zobaczyć, powoduje, że prawie nikt w praktyce z niego nie korzysta z tzw ręki. Nawet na statywie odchylany monitorek sie przydaje. Jest kilka aplikacji np robienie zdjęć dzieciom z tzw biodra kiedy aparat chcemy trzymać na poziomie ich głowy, oczywiście można położyć się w błocie do zdjęć z niskiej pozycji np makro jak kręgosłup zaczyna boleć, to sie odechciewa fotek makro, albo po prostu odchylić ekranik jak go masz. Dodatkowo bedąc w terenie możemy dla lepszej stabilizacji położyć aparat na pniaku , konarze znajdującym się 10 cm nad twoją głową, kamieniu itd wykorzystanie wtedy LV z odchylanym ekranikiem a czasami nawet z opcją ciagłego autofokusu przy obserwacji zwierzątek jest niezłym rozwiazaniem. Nawet w przypadku monopoda możesz go ciekawie wykorzystać, może być sporym ułatwieniem.
Jedna istotna uwaga. Jeżeli ktoś nie miał w zwyczaju korzystania z ruchomych ekraników to po prostu ta funkcja w testowanym nowym dla niego aparacie jest całkowicie bezużyteczna!!! Trzeba robić co najmniej rok a najlepiej 2 -3 lata fotki z wykorzystaniem tej funkcji żeby móc ja docenić. Trzeba się nauczyć w praktyce z niej korzystać.
Czy LV jest niezbędne? oczywiście, że można się bez niego obejść, LV wykorzystuję do nie więcej niż 10 - 15 % fotek ale te 10% ma tzw wysoki fun factor. Dla pozostałych 90% wizjer może być dużo lepszy.
Wadą serii A3x0 nie jest szum na ekraniku ale słaba widoczność monitora w pełnym dziennym świetle, to ogromny wstyd bo sony stosuje lepsze ekraniki nawet w kompaktach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11