Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Czw 01 Sty, 2009
Nikon D90 czy dobry wybór do fotografowania samochodów?
Autor Wiadomość
zkrainyoz 
Uczestnik

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Czw 01 Sty, 2009   

Dobrze dobrze, ale nie odbiegajmy od tematu :)
zajmujesz się profesjonalnie fotografią czy amatorsko? wydaje mi się, że najlepiej dopasować aparat to swoich umiejętności niż wydawać kasę na nie wiadomo jak zaawansowany sprzęt.

Ja na Twoim miejscu zrezygnowałabym z d90 jeśli planujesz robić zdjęcia w tak zawężonej tematyce ... w każdym razie nie za tą kasę. Przemyśl dwa razy :) Życzę powodzenia!

Reklama

Kocur 
Maniak

Na mój gust to kompakt za 400-500zł będzie aż nadto do takich zastosowań, bez znaczenia kto go wyprodukował.

krisv740
[Usunięty]

Kocur napisał/a:
bez znaczenia kto go wyprodukował.
-no nie bardzo........

zkrainyoz 
Uczestnik

Pomogła: 1 raz

Kocur napisał/a:
Na mój gust to kompakt za 400-500zł będzie aż nadto do takich zastosowań, bez znaczenia kto go wyprodukował.

kompakt to faktycznie racja (sama używam zamiennie z lustrem, kiedy boję się że coś mu się stanie :p), a co do firmy to ... kwestia rozeznania.

Ostatnio słyszałam, że nikon wypuścił niezłą maszynkę P6000

komor 
Moderator

Wysłany: Nie 04 Sty, 2009   

Właśnie doszedłem do tego wątku. Ale rady dajecie… :) Nie widzieliście nigdy tych beznadziejnych zdjęć na Moto-Allegro, zrobionych kompaktem, gdzie zakres tonalny i szumy są na takim poziomie, że ledwo można rozpoznać kolor nadwozia? Albo zdjęć gdzie część auta jest w cieniu a część w słońcu i zakres tonalny kompaktu jest do niczego?
Świadomy fotograf zrobi przyzwoite zdjęcie przyzwoitym kompaktem, bo użyje statywu, zadba o światło itd. Ale zwykły człowiek czy sprzedawca w ferworze walki nie ma na to głowy lub możliwości. Lustrzanka tu może pomóc, więc jeśli są finanse to czemu gościa zniechęcać?

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

radeekk napisał/a:
a jeśli chodzi o firme to w gre wchodzi tylko NIKON albo CANON reszta to śmietnik dla mnie jak jakaś firma jest od wszystkiego to jest do niczego:D

Czuję trolla... :twisted:

[ Dodano: Nie 04 Sty, 2009 01:51 ]
zkrainyoz napisał/a:
Ostatnio słyszałam, że nikon wypuścił niezłą maszynkę P6000

Która jest dość marna...
Proponuję zakupić Lumixa LX3 i dać sobie spokój z lustrzanką...

maput 
Optyczny

komor napisał/a:
Świadomy fotograf zrobi przyzwoite zdjęcie przyzwoitym kompaktem, bo użyje statywu, zadba o światło itd. Ale zwykły człowiek czy sprzedawca w ferworze walki nie ma na to głowy lub możliwości. Lustrzanka tu może pomóc, więc jeśli są finanse to czemu gościa zniechęcać?

Tak mi się wydaje że automatyka lepszych kompaktów i lustrzanek da dość podobne efekty. Nieświadomy fotograf wcale nie zrobi D90 od razu lepszej fotki niż małpką.
Ja bym został przy kompakcie - poszukać tylko jakiegoś z szerokim kątem, jasnym obiektywem i w miarę przyzwoita matrycą. Obiektywy kompaktów często mają światło 2.8, które lepiej zapobiegnie poruszeniu fotek niż zdawanie się na stabilizację w kicie.
Dla fotek wrzucanych do sieci lustra po prostu nie opłaca się kupować.

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

maput napisał/a:
Ja bym został przy kompakcie - poszukać tylko jakiegoś z szerokim kątem, jasnym obiektywem i w miarę przyzwoita matrycą. Obiektywy kompaktów często mają światło 2.8, które lepiej zapobiegnie poruszeniu fotek niż zdawanie się na stabilizację w kicie.

Dlatego piszę o LX3 - stabilizowane szkło o ekwiwalencie 24-60mm i świetle f/2.0-2.8 + całkiem znośne ISO400, a do tego kompaktowa GO i brak lustra, powinno OP całkowicie wystarczyć. Nawet DR jest bardzo przyzwoity jak na kompakta...

kozidron
[Usunięty]

jaad75 napisał/a:
Czuję trolla... :twisted:

gdzie tam od razu trol........., na trola to trzeba być w temacie, to zwykły produkt telewizyjnego marketingu tylko się na bańki nie dał nabrać .....ale na stabilizację tak.

Odpowiedz do tematu