Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jak przetestowac obiektyw w sklepie?
Autor Wiadomość
akoliber
Nowy

Wysłany: Wto 17 Lip, 2007   Jak przetestowac obiektyw w sklepie?

Czesto w radach, pojawiaja sie opinie by przed kupnem w sklepie posprawdzac kilka obiektywow tego samego typu, porobic fotki. Chocby w poszukiwaniu ukrytej L-ki mam na mysli 28-135 Canona.
jednakze po zorientowaniu sie zaden ze znanych mi skelpow nie pozwoli na cos takiego, ewentualnie jeden model sprawdzic (wykonac probne foty).Albo wymiane na nowy jezeli ten bedzie wadliwy.

Czy ktokolwiek spotkal sie z taka mozliwoscia "przebierania" i poszukiwania najlepszego? Czy w ogole w domowych warunkach mozna ocenic czy dany model jest L-ka a inny nie ? A moze generalnie wyglada to tak ze rozroznic mozna zupelnie kiepsko wykonany "wadliwy" obiektyw od jedynie takiego który dziala bez zarzutu i wykonuje poprawne foty.
Na co zwrocic szczegolna uwage podczas kupna obiekt. w sklepie.

Pozdr.
TK

Reklama

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Wto 17 Lip, 2007   

Ja mogę sobie w sklepie przebierać do woli, nawet mogę szkło pożyczyć w plener :lol:
Tobie szkła nie pożyczą, ale jak chcesz poprzebierać to przyjedź do Pabianic, możesz testować w sklepie do upadłego :wink:

RobertO 
Administrator

z tego co mi wiadomo to ustawowo sprzet zakupiony przez internet mozna zwrocic w ciagu 10 dni, powinno wystarczyc na przetestowanie :-)

P_M_ 
Maniak

W sklepie mozna sprawdzic tylko pobieznie, czy obiektyw dziala i czy nie ma front/back focusa. Zakup przez internet wydaje sie interesujacym rozwiazaniem, ale chyba nie wtedy, kiedy przetestowac trzeba kilka sztuk.

Ryteu 
Uczestnik

Właśnie sie przymierzam do zakupu nowego 'szkla'(sigma 10-20mm). Zalozylem podobny temat w "wolnych tematach" ale bez odzewu. Dlatego zapytam tutaj.
Na jakie rzeczy zwracac uwaga i jak wogole sprawdzic obiektyw przy zakupie?? Chodzi mi oto na co moge sobie pozwolic przy 'ladzie' a czego raczej nie robić. Chyba moge podpiac szklo pod moje body i kliknac pare fotek?? A na co zaracac uwage?? Co ja jako amator moge zauwazyc juz przy zakupie?? Prosze o jakies porady, to bedzie moj pierwszy obiektyw(narazie mam dwa kit'y dodane w zestawie) i nie chciałbym kupic jakiegos badziewia za 2tysiaki :)
Dziekuje i pozdrawiam.

MC 

Wysłany: Sro 18 Lip, 2007   

Ryteu, ja tez planuje zakup tej sigmy. Gadalem z ludzmi w sklepie, powiedzieli, ze moge robic do woli zdjec na miejscu, potem przelozymy karte do ich kompa i wtedy zdecyduje czy biore czy nie.

Ryteu 
Uczestnik

Wysłany: Pią 20 Lip, 2007   

Sorrki że długo milczałem. Co do testowania w sklepie... czy nie wyjdę na idiotę jak poproszę o drugi egzemplarz danego obiektywu(by porównać który lepszy) i jakie foty zrobić najlepiej w sklepie(przy szkle nikkor 50/1.8 i sigma 10-20) tzn w co celować by najlepiej określić jakość szkła. Czy ktoś może mi podać na jakie szczegóły zwracać szczególną uwagę(chodzi o jakość wykonania) przy szkle Sigma 10-20 mm f/4-5.6 EX DC HSM.
Wybaczcie te idiotyczne pytania ale to moje pierwsze zakupy.(body+kit dostałem jako prezent) :D

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Jak nie masz wprawy to szkoda prądu. Kup przez neta, masz 10 dni na zwrot.

Arek 
Redaktor

Ryteu a na jakim body chcesz testować? Bo jeśli to Nikon, to ta Sigma 10-20 nie powinna sprawić żadnego problemu. Z Canonem może dawać BF/FF, ale przy tej ogniskowej i świetle musi być naprawdę duży, żeby się ujawnił. Choć na pewno warto sprawdzić, bo z AF zestawu Sigma plus Canon, to nigdy nic nie wiadomo. Czasami chodzi super, a czasami... szkoda gadać...

Ryteu 
Uczestnik

Wysłany: Sob 21 Lip, 2007   

Mam Nikon'a D50. Net odpada, mieszkam w angli i z zakupami przez neta mam niewiele wspólnego. Jest tu taki fajniutki sklepik z foto, obsługa miła wybór duży, tylko wolę się wypytać przed zakupem, jak potem szukać serwisu i zamiast cieszyć sie fotografią to narzekać na sprzęt :D .
Wiem, jestem amatorem i pewnie wady szkła które Wy dostrzegacie ja zobaczę dopiero za 10 lat, ale może jest coś co uda mi się złapać już w sklepie :) . Z tego co już wiem to muszę zwrócić uwagę na AF sigmy, i tu się powtórzę... czy mogę poprosić o dwa egzemplarze danego modelu w celu przetestowanie w sklepie, który lepsiejszy jest??(sklepik wygląda dość profesjonalnie i nie chcę robić 'wiochy' :D ) czy raczej mało prawdopodobne żeby sigma robiła buble 2tysiaki??
Wielkie dzięki za podpowiedzi.

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Sob 21 Lip, 2007   

Możesz nawet o trzy prosić. Jeżeli nie będą chcieli dać to zmień sklep. Tam gdzie ja bywam problemu by z tego nie robili, a to w końcu dziwny kraj :wink: .
W Anglii tym bardziej dadzą potestować.

olaieryk 
Bywalec

Wysłany: Pon 23 Lip, 2007   

Sigma 10-20 EX ma taką głębie ostrośći, że nie powinno być problemu z BF i FF. Znam sklep w Krakowie gdzie jest mini studio i można trochę popstrykać. Są nawet tablice do testowania wad.

Osobiście jednak wątpię, aby w sklepie można było szybko wyłapać jakieś małe wady optyczne danego egz. - raczej można tylko ocenić sprawność obiektywu i ewentulanie BF i FF - ale to dotyczy jesnych szkieł. Może jakby były spore nieostrości to też się wyłapie - ale to chyba musiała by być spora wada.

eryk

RedHot 
Nowy

Wysłany: Nie 06 Kwi, 2008   

koledzy - apropo tej sigmy 10-20, to niedawno ją właśnie kupiłem i nie jestem pewien czy to normalne, ale w kadrze widze mikroskopijną siateczkę, nie wiem dokładnie jak to określić, zwłaszcza jest widoczna na jasnym tle, w minimalnym stopniu zaciemnia kadr, ale w minimalnym. W przypadku innych szkieł tego nie widze, czy to wada czy wynika to z tego że sigma 10-20 nie należy do jasnych szkieł.

olaieryk 
Bywalec

Jak na zdjęciach nie wychodzi to co to za wada ;)
Raczej chodzi o aparat niż o obiektyw (bo gdzie takie kreski mogą być w obiektywie) a w aparacie na matówce pewnie jakieś są?

Monastor 
Optyczny

RedHot, to pewnie kwestia faktury matówki... im mniej światła tym bardziej widoczna. U mnie w 400D najbardziej widać jak się założy zamiast obiektywu pudełko z dziurką (taka cyfrowa camera obscura).

Odpowiedz do tematu