Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Stabilizacja obrazu w korpusie
Autor Wiadomość
MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Wto 18 Lis, 2008   

MC napisał/a:
Przy poruszajacym sie robaczku to stabilizacja nie da rady, ale zrobienie zdjecia kwiatka uczyni latwiejszym.

Pod warunkiem, że "wyłączysz" wiatr :razz:

Uwaga ZASADNICZA dla nowych forumowiczów. Stabilizacja to NIE JEST panaceum na wykonanie dobrego zdjęcia (nieważne czy jest w szkle czy w korpusie) i chciałbym, żeby każdy początkujący fotograf wziął sobie taką sugestię do serca. Niech nikt nie myśli, że jak ma stabilizację to już jest w fotograficznym raju, to tylko CZASAMI pomocne narzędzie i nic więcej.

Reklama

MC 

Wysłany: Wto 18 Lis, 2008   

MM, i z Twoja ostatnia uwaga zgadzam sie w 1000%

tomek__ 
Rozmowny

Wysłany: Pon 15 Gru, 2008   

czy można stosować stabilizowane szkła do body ze stabilizowaną matrycą? czy to się razem "nie pogryzie"? jeśli tak to czy da to dobre efekty?

MC 

Wysłany: Pon 15 Gru, 2008   

Teoretycznie mozna w praktyce - beda "sie gryzly". Efekt - nieciekawy.

kojot_76 
Nowy

Wysłany: Sob 03 Sty, 2009   Lustrzanka ze stabilizacja czy bez dla poczatkujacego?

prosze o porade. Czy warto kupowac ze stabilizacja czy raczej nie ma to wiekszego znaczenia, dodam ze ze zdjeciami mam tle wspolnego co nic :mrgreen:

piotrmkg 
Optyczny

Wysłany: Sob 03 Sty, 2009   

kojot_76, to proponowałbym zacząć od jakiegoś dobrego kompaktu ze stabilizacją, bo lustrzanka do studnia bez dna.

kojot_76 
Nowy

piotrmkg
chyba sie zle wyrazilem, kompakta to mam pstrykam zdjecia od kilku lat, teraz postanowilem sie przesiasc na lustrzanke i dla tego z takim pytaniem wystrzelilem :grin:
Czy kupowac ze stabilizacja czy bez bo tu jest roznica cen po prostu.
Moze teraz bedzie latwiej w odpowiedzi? Alkocholikiem tez nie jestem ktoremu rece drza :mrgreen:
pozdrawiam

piotrmkg 
Optyczny

kojot_76, jakoś zawsze wydawało mi się rozsądniejsze stabilizowanie obiektywu a nie matrycy w korpusie.

komor 
Moderator

Stabilizowanie obiektywu jest efektywniejsze ale i droższe więc amator może mec inne preferencje niż profi. kojot_76, mimo to nie czyniłbym że stabilizacji decydującego argumentu przy zakupie. Popatrz na ergonomię i obiektywy w systemie który cię interesuje. Oczywiście wiem, że na początku drogi trudno mieć jakieś wyrobione zdanie. System dla mnie wybrał mój kolega. :smile:

kojot_76 
Nowy

Czyli powiedzmy takie body z obiektywem to mam rozumiec ze jest to stabilizacja obrazu (VR)
w obiektywie tak?

[ Dodano: Sob 03 Sty, 2009 15:58 ]
mialo byc to: Nikon D60 + AF-S DX 18-55mm f/3,5–5,6G VR

[ Dodano: Sob 03 Sty, 2009 16:02 ]
a poradzcie mi jeszcze w tej kwestii o co w tym chodzi:
dwie oferty
1. http://fotoforma.pl/apara..._l_101_990.html
2. http://fotoforma.pl/apara..._l_101_261.html

Nie wiem czy one sie roznia, czy chodzi tu o obiektyw jesli tak to ktora opcja lepsza.

komor 
Moderator

VR to oznaczenie stabilizacji używane przez Nikona (Vibration Reduction), firma Canon nazywa to IS (Image Stabilization), Sigma używa oznaczenia OS (Optical Stabilization).

kojot_76 
Nowy

Ciezko sie z Wami rozmawia, wiem jakie oznaczenia ma nikon, canon, itp.
Dobra wezme ze stabilizacja i po temacie.

kozidron
[Usunięty]

tłumaczą ci koledzy żebyś ze stabilizacji nie robił kryterium wyboru....co ty chcesz focić, że tak strasznie ci potrzebna stabilizacja.

kojot_76 
Nowy

Ale kto tu napisal ze mi jest potrzebna stabilizacja, ja tylko napisalem co Wy sadziie o stabilizacji, nic nie pisalem ze jest mi ona niezbedna!!!
Po prostu chcialem zasiegnac Waszych opinii, ale tu sie traktuje laika jako cos gorszego, najlepiej jak by wszyscy mieli po 20 lat doswiadczenia w fotografowaniu i najlepiej roznym sprzetem, to wtedy mozna debatowac.
Ja chcialem stawiac pierwsze kroki w fotografii, zbierac wiadomosci od fachowcow ale widze ze nic z tego.
Pozdrawiam Was i oby jak naj mniej takich dupkow jak ja wam zawracalo gitare.

piotrmkg 
Optyczny

kojot_76, chcesz wiedzieć co ja sądzę o stabilizacji w korpusie? zbędna cecha - typowo marketingowa, bo stabilizację trzeba "dobrać" do ogniskowej. innej stabilizacji wymaga super tele 800mm a innej halowe tele 200mm.

Odpowiedz do tematu