Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
witam w nowym roku Życzeniami Wszystkiego NAJ .....
i jak w temacie problem z FF/BF
jest to drugi z kolei obiektyw 1 szkło miało jakieś zacięcia i został wymieniony
po wymianie nie mogłem dać sobie rady z ostrością, nawet zdięcia ze statywu były do du....
oddrukowałem planszę Focus testu i strzeliłem 6 fotek na zaznaczonych ogniskowych
wyniki na zdięciach poniżej, wygląda jak by to nie było szkło Canona
chyba potwierdza się opinia że sprzęt canona idący na wschód europy nie jest 1 sortu, chyba że trafiłem na felerną partię
poproszę o komentarz ze strony osób bardziej obeznanych w tym temacie
wiesz , to tak........
może to śmieszne , ale dzisiaj zrobiłem podobny test - głowa mnie bolała
sprawdziłem 17-40 i 100-400 - tak jeden jak drugi obiektyw pokazał odchylenia , ale.....
ja mam to głęboko , gdyż biore poprawkę na drgania (przy 100-400) , niedokładnośc oświetlenia przy 17-40 -
na początek porób trochę więcej zdjęć tym szkłem, a dopiero poźniej zastanawiaj się nad bf/ff
mam to szkło i w 90% wypadków widzę własną winę, a nie winę szkła.......
007areka [Usunięty]
Wysłany: Sob 03 Sty, 2009
...widywalem gorsze ale jesli cie nie zadowala to oddaj i kup u innego dostawcy.
...a tak ...(post kolegi powyzej) oczywiscie zalozylem ze testy robisz poprawnie, tylko statyw.
mam Sherpa 600
były rozsunięty tylko na 2 segmentach
zdięcia robione z 2 sekundowym samowyzwalaczem
powinno być ok
a najgorsze jest to że zdięcia robione ze statywu na tych samych parametrach wychodziły identycznie
ogniskowe 28, 35, 50 były rozmyte 70 taka sobie, dopiero 100 i 135 w miarę do przyjęcia
Ostatnio zmieniony przez litlfisch Sob 03 Sty, 2009, w całości zmieniany 1 raz
krisv740 [Usunięty]
ja mam mocniejszy niż ty, ale po założeniu na g...ą głowicę 30d+bp+100-400 w 45stopniowym przechyle trzeba było uważać - nie twierdzę że u ciebie było podobnie, ale porób trochę zdjęć normalnie w plenerze , i postaraj się ocenić jeszcze na tej podstawie.....
mam kilka serii zrobionych na tych samych parametrach, statyw ogniskowe tylko układ aparatu poziomy
ogniskowe 28, 35, 50 do luftu
ogniskowa 70 względna
ogniskowe 100, 135 do przyjęcia
jak zmniejszę zdięcia to wrzucę
MC wcześniej miałem E510 przez 4 miesiące i nie miałem takich kłopotów z ostrością
wiadomo nie ma możliwości zrobienia w 100% zdięć ostrych
ale jak 80 - 90% fotek jest na szmelc to trzeba poszukać przyczyny
[ Dodano: Sob 03 Sty, 2009 21:42 ]
zrobione na takich samych parametrach jak test, statyw rozsunięty na 2 segmenty, ogniskowe 28, 35, 50, 70, 100, 135 - odległość około 2,5 m
mam jeszcze 3 serie na tych samych parametrach tylko odległości są różne 5m, 10m, 15m,
ale nie ma sensu ich wrzucać bo efekty wizualne są takie same
28 mm
35 mm
50 mm
70 mm
100 mm
135 mm
007areka [Usunięty]
... z powyzszego widac ze kupa, oddaj i poszukaj lepszego....male doswiadczenie mam z tym szklem, wiec nie wim jak rysuje na szerokim (choc go mamy do bierzacej dyspozycj, poprostu go nie uzywam), ale na szerokich katach to mydlo tutaj jest.
krisv740 [Usunięty]
litlfisch, z ciekawości zrobiłem na szybko test;
wnioski:
1. na 135 i ok 77mm - ostry od "pełnej dziury"
28 do ok 40mm - trzeba przymknąć do uzyskania ostrości z dłuższych ogniskowych
litlfisch, z ciekawości zrobiłem na szybko test;
wnioski:
1. na 135 i ok 77mm - ostry od "pełnej dziury"
28 do ok 40mm - trzeba przymknąć do uzyskania ostrości z dłuższych ogniskowych
spróbuj przymknąć do 5.6 i wszystko będzie ok!
jest oczywiście ewentualność ff
dzięki
poczekam do jutra podobno ma być trochę słońca to zobaczę co wyjdzie,
ale serwis profilaktycznie też zaliczy, mam dobrze bo znajomy 2 razy w tygodniu zalicza wyjazd do stolicy
[ Dodano: Sob 03 Sty, 2009 22:53 ]
krisv740 napisał/a:
litlfisch, ja mam z usa..........
ja mam nasz krajowy ale oddać nie mogę - za dużo tłumaczenia
krisv740 [Usunięty]
litlfisch, myślę ,że przy lepszym świetle nie będzie takiego problemu-to raz
dwa - inna głębia przy odległości 50cm na 28 mm i f3.5 , a co innego na 1.6m i f5.6 na 135
zrobiłem przed chwilą jeszcze 8 zdjęć po lekkim przekadrowaniu i o dziwo na 28mm żyleta!
to jest kwestia ustawienia ostrości ,głębi i oświetlenia
od dzisiaj zaprzestaję tej zabawy bo jeszcze mi wyjdzie, że mam jakąś wadę
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9