Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 03 Sty, 2009 Kiepska ostrość w 400D ??? może się mylę?
Witam Wszystkich .
Jestem początkującym amatorem fotografii.
Używam od 6m-c Canona 400D .
Na początku miałem szkło Kitowe, teraz od 2ch dni mam sigme 12-24.
Wiem ,że nie potrafię robić zdjęć jak mistrzowie z forum ale niestety mam wrażenie ,że mój Canon robi bardziej ziarniste i mniej wyraźne zdjęcia niż niejeden kompakt.
Czemu tak się dzieje?
cus3, o ile nie masz jakiegoś nietypowego uszkodzenia to absolutnie musisz winę zwalić na siebie. Używałem 400D przez dwa lata i wiem, że w odpowiednich warunkach pogodowych i z dobrym szkłem potrafi dawać naprawdę ładne obrazki. Nie wiem czy szerokokątna Sigma 12-24 jest ostrym szkłem, bo szerokokątne to raczej nie są mistrzami „żylety”. Być może tu tkwi przyczyna. W pełni otwarte szkło też na pewno nie jest najostrzejsze, lepiej nieco przymknąć.
Pokazane przez Ciebie zdjęcie jest zrobione w niesprzyjających warunkach. U mnie ISO 400 jest jak najbardziej używalne, nawet jak się patrzy na piksele 1:1. Jak rozumiem zapisujesz w aparacie pliki JPG, tak? Jakość ustawiona na najwyższą?
cus3 Nie wiem czy szerokokątna Sigma 12-24 jest ostrym szkłem, bo szerokokątne to raczej nie są mistrzami „żylety”. Być może tu tkwi przyczyna. W pełni otwarte szkło też na pewno nie jest najostrzejsze, lepiej nieco przymknąć.
Pokazane przez Ciebie zdjęcie jest zrobione w niesprzyjających warunkach. U mnie ISO 400 jest jak najbardziej używalne, nawet jak się patrzy na piksele 1:1. Jak rozumiem zapisujesz w aparacie pliki JPG, tak? Jakość ustawiona na najwyższą?
Zapewne pierwsze kroki w fotografii nie są proste ale staram się , jestem amatorem z chęcią poprawienia warsztatu.
Sigma 12-24 jest szerokim kątem ale w testach nigdzie nie znalazłem wzmianki ,że jest nie ostra ,ładne zdjęcia można pooglądac tutaj
http://www.photosig.com/g...&forward=browse
Pliki zapisuje jako RAW lub ewentualnie jako Large JPG (rzadko)
cus3, przede wszystkim napisz jakiego programu do ich obrobki uzywasz. Ja Ci niewiele pomoge, bo w obrobce nie jestem zbyt biegly, ale sa tutaj tacy, ktorych wiedza jest bardzo duza.
cus3, po tej miniaturce co dałeś powyżej trudno coś wnioskować. Wrzuć może jakiś duży plik na jakiś serwer, który pozwala wrzucać duże pliki. Mnie prywatnie możesz też wysłać na maila oryginalnego JPG-a albo RAW-a. Może być z tego zdjęcia powyżej.
cus3, po tej miniaturce co dałeś powyżej trudno coś wnioskować. Wrzuć może jakiś duży plik na jakiś serwer, który pozwala wrzucać duże pliki. Mnie prywatnie możesz też wysłać na maila oryginalnego JPG-a albo RAW-a. Może być z tego zdjęcia powyżej.
Jeśli robisz zdjęcia tym aparatem już od 6 miesięcy i wychodzi Ci coś takiego jak pokazałeś to może rzeczywiście jest coś nie tak z aparatem. Czas 1/200 przesłona 5.6 ISO 400 przy tych warunkach ciężko raczej poruszyć zdjęcie. Może pokaż jeszcze jakieś inne przykładowe zdjęcie zrobione w lepszych warunkach. Może aparat ma problem z ustawieniem ostrości ?
mam wrażenie ,że mój Canon robi bardziej ziarniste i mniej wyraźne zdjęcia niż niejeden kompakt
Rozumiem że na obiektywie kitowym jest też ten sam problem. Wystaw też coś z kita. Najlepiej żeby było coś w miarę blisko na pierwszym planie i z różnych ogniskowych.
mam wrażenie ,że mój Canon robi bardziej ziarniste i mniej wyraźne zdjęcia niż niejeden kompakt
Rozumiem że na obiektywie kitowym jest też ten sam problem. Wystaw też coś z kita. Najlepiej żeby było coś w miarę blisko na pierwszym planie i z różnych ogniskowych.
fatalne zdjęcie z wakacji zrobione obiektywem kitowym
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,14 sekundy. Zapytań do SQL: 13