Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Aparat na imprezy
Autor Wiadomość
Erxar 
Początkujący

Wysłany: Czw 01 Sty, 2009   Aparat na imprezy

To moj pierwszy post na forum wiec : Witam wszystkich!

Dzisaj w glowie urodzil mi sie pomysl (po sylwestrowej zabawie), ze chcialbym kupic sobie aparat. Caly dzien przegladalem fora i tyle ile w jeden dzien sie moze bylo dowiedziec to chyba wiem.

Napisze wam dokladnie o co mi chodzi, moze pomozecie mi z wyborem

O wielkosci:

Myslalem o lustrzance .. ale to duze bydle jest nie wiem jak bedzie z zabieraniem na imprezy itp :/ No i z tego co wyczytalem lustrzanki albo raczej szkla sa dedykowane do konkretnego celu. Nie chce ich zmieniac co chwila ani tymbardziej nosic przy sobie. Kompakt moge miec zawsze w torbie, ale fajnie jak by te zdjecia poza tym, ze sa to jeszcze byly dobrej jakosci ... To sie da jakkolwiek pogodzic?

Rodzaj zdjec:

Nie interesuja mnie kompletnie zdjecia krajobrazow, motyli czy kwiatkow. Jedynie zdjecia ludzi. Czyli cel mam jeden, ale nie wiem czy nie nazbyt ogolny by zmiescic w jednym szkle. Obstawiam, ze wiekszosc zdjec bedzie wykonywana, jak to na imprezach, w nienajlepszym swiete. Wolalbym nie uzywac flasha bo psuje cala atmosfere (przynajmniej w tych aparatach z ktorymi ja mialem stycznosc).

Ambicje:

Nie trudna zgadnac, ze nie znam sie na fotografii, ale dodam takze, ze nie specjalnie chce sie poznac ponad to co musze. Wole by ten aparat robil jaknajwiecej za mnie. Ustawianie jakis skomplikowanych parametrow przez 5min przed zrobieniem zdjecia nie wchodzi w gre

W takim razie podsumowanie:

Zdjacia: Ludzi z bliska czesto w kiepskim swietle.
Rozmiar: Maly/kieszonkowy.
Cena: Ma spelniac oczekiwania. Fundusze jakos sie znajda.

Z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi!

Pozdrawiam,
Maciek

Reklama

krikus 
Rozmowny
znawca tematu

Wysłany: Pią 02 Sty, 2009   

Więc tu kolego nie masz się nad czym zastanawiać, do imprezowych "cykanin" to każdy jeden nawet z najtańszych aparatów wystarczy. Zajdz do hipermarketu i kup kompakta np; benq lub praktice do 300 pln i dylemat masz z głowy :idea:

Erxar 
Początkujący

Wysłany: Sob 03 Sty, 2009   

No blagam. Chyba nie chcesz powiedziec, ze jakos zdjecia z Canona G10 czy Lumixa LX3 bedzie taka sama jak z benq za 300zl (warunki imprezowe). Bedzie?

krikus 
Rozmowny
znawca tematu

No wiesz kolego, jeśli chcesz zabłysnąć w towarzystwie to kup i canona G10 czy jak tam wolisz. Ja proponuje ci do "piwkowych cykanin" pierwszy lepszy aparat bez dwóch zdań i zbędnego szpanerstwa :idea:

Erxar 
Początkujący

Niesadze by ktokolwiek w towarzystwie mial pojecie ile ten aparat kosztuje. Lumix LX3 wyglada jak aparat za 300zl. Jezeli ktos nawet by mial pojecie to znaczy, ze w tym siedzi i ma pewnie lepszy sprzet. Wiekszym szpanem bylaby lustrzanka albo cos o podobnej budowie. Wkleilbym tutaj kilka zdjec z aparatow moich kolegow wlasnie z tego przedzialu cenowego. Na zdjeciach nie jestem niestety sam i jakos zle bym sie czul publikujac je bez ich zgody. Zdjecia sa czesto rozmazane i niewyrazne. Mysle, ze z 80% jest totalnie beznadzejna. Reszta juz tylko umiarkowanie beznadziejna. Zyje sie tylko raz (wedlug mojej religii) i chce miec z tego zycia dobrej jakosci pamiatke.

Proste pytanie. Czy zdjecia z G10 beda lepsze niz z Benqa (w imprezowych warnkach)?

krikus 
Rozmowny
znawca tematu

Widzę że gardzisz aparatami z dolnej półki :sad: Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę z tego że takie właśnie G10 i tym podobne typy kosztują od 1000 zł wzwyż. A zadaj sobie najpierw pytanie na co ci lepszy aparat od np; benq C 750 czy Prakticy DCZ 6.8 skoro nie zajmujesz się na powaznie fotografią? Do robienia zdjęć ładnym nóżkom koleżanek na dyskotece czy bąbelków piwa w kuflu to i jeden i drugi z pewnością ci wystarczy.
Oczywiście to tylko moja sugestia, wybór jest twój...

Erxar 
Początkujący

Widze, ze ludzie na tego typu forach maja problem ze zrozumieniem oco mi chodzi. To moze innaczej. Gdybym kupowal telewizor to chcialbym miec piekny, duzy obraz. Nie musze sie interesowac rezyseria ani studiowac filmoznawstwa. Na forum filmoznawstwa (gdyby odpowiadali w tym stylu) uslaszalbym, ze dobry telewizor nie jest mi potrzebny. Bo po co skoro to nie zanmuje sie filmem na powaznie? 17'' czarnobialy mi starczy. A, ze nie jestem audiophilem to najlepiej jak bedzie mono a nie stereo - w koncu dzwiek to tez nie moja pasja.

Czy lustrzanka ustawiona na auto zrobi lepsze zdjecie niz kompakt ustawiony na auto? Tak. Czyli istnieje jakis sens by ja kupic mimo braku wiekszego zainteresowania fotografia. Czy trzeba byc kierowca rajdowym by cieszyc sie porshe? Oczywscie, ze jak bedziesz to wykorzystasz pelnie jego mozliwosci, ale nawet jak bedziesz zielony to bedzie Ci sie lepiej jezdzilo niz maluchem.

Napisze to jeszcze raz: Chce miec ladne, ostre i pelne koloru pamiatki. Czyz G10 czy LX 3 beda wyraznie lepsze od tych z benqa? Czy nogi moich kolezanek beda mniej rozmazane i w zywszych kolorach? ;) Rozumiem, ze mozesz nie doceniac takich zdjec, ale to inna kwestia. Ciebie taki "niskie" zdjecia zadowola w gorszej jakosci. Mnie nie.

WojciechW 
Optyczny

Erxar napisał/a:
W takim razie podsumowanie:

Zdjacia: Ludzi z bliska czesto w kiepskim swietle.
Rozmiar: Maly/kieszonkowy.
Cena: Ma spelniac oczekiwania. Fundusze jakos sie znajda.

Napisze to jeszcze raz: Chce miec ladne, ostre i pelne koloru pamiatki. Czyz G10 czy LX 3 beda wyraznie lepsze od tych z benqa? Czy nogi moich kolezanek beda mniej rozmazane i w zywszych kolorach? ;) Rozumiem, ze mozesz nie doceniac takich zdjec, ale to inna kwestia. Ciebie taki "niskie" zdjecia zadowola w gorszej jakosci. Mnie nie.

Problem polega na tym, że to co ci przypomniałem z pierwszego postu jest dosyć trudne. I techniczne i "estetycznie" (nie chciałem tu użyć słowa artystycznie). Fotografowanie ludzi wymaga przynajmniej intuicji, a fotografowanie w trudnych warunkach oświetleniowych bez lampy błyskowej jest dodatkowo technicznie trudne, a czasami niemożliwe, bo pewne minimum oświetlenia jest niezbędne.

Pomocą w tym ostatnim byłaby na pewno lustrzanka z dobrym jasnym obiektywem, bo na lustrzanckach można zwykle używać wyższych czułości bez nadmiernych szumów, takich jak w kompaktach. Zaletą kompaktów jest to, że nie wymagają zwykle dużego przymykania przesłony, co zmniejsza potrzebę używania większych czułości.

Lx3 jest może bardziej odpowiedni do interesujących cie celów od innych kompaktów bo ma jaśniejszy niż w innych obiektyw i większą rozmiarami - mniej szumiącą - matrycę. Ale na wielu innych można też robić dobre zdjęcia. Oczywiście lepiej jest wybrać aparat lepszej firmy, ze stabilizacją optyczną, z większą ilością funkcji. Ale jak ci radzić większą liczbę funkcji, gdy się od tego odżegnujesz. Musisz jednak być przygotowany, że tryb auto w trudniejszych warunkach oświetleniowych ci nie wystarczy i to nie tylko w lustrzance.

Z pozdrowieniami,
WojciechW

krikus 
Rozmowny
znawca tematu

Erxar napisał/a:
Napisze to jeszcze raz: Chce miec ladne, ostre i pelne koloru pamiatki. Czyz G10 czy LX 3 beda wyraznie lepsze od tych z benqa? Czy nogi moich kolezanek beda mniej rozmazane i w zywszych kolorach? Rozumiem, ze mozesz nie doceniac takich zdjec, ale to inna kwestia. Ciebie taki "niskie" zdjecia zadowola w gorszej jakosci. Mnie nie

Nie wiem czy będą lepsze bo nie miałem G10 ani LX 3
Tylko miej na uwadze że nawet dobry aparat w rękach kiepskiego fotografa robi kiepskie zdjęcia. Pamiętaj że fotograf robi zdjęcia a nie aparat ! Przemyśl wybór rozwaznie, żebyś się pierwsze nie napalił a potem żałował i jak zabawkę odstawił go w kąt.

Erxar 
Początkujący

Wysłany: Nie 04 Sty, 2009   

WojciechW napisał/a:

Problem polega na tym, że to co ci przypomniałem z pierwszego postu jest dosyć trudne. I techniczne i "estetycznie" (nie chciałem tu użyć słowa artystycznie). Fotografowanie ludzi wymaga przynajmniej intuicji, a fotografowanie w trudnych warunkach oświetleniowych bez lampy błyskowej jest dodatkowo technicznie trudne, a czasami niemożliwe, bo pewne minimum oświetlenia jest niezbędne.

Cale szczescie to aparat cyfrowy. Mozna spokojnie zrobic 10 fotek z nadzieja, ze ktoras wyjdzie. Ograniczeniem jest cierpliwosc pozujacych :)

WojciechW napisał/a:

Pomocą w tym ostatnim byłaby na pewno lustrzanka z dobrym jasnym obiektywem, bo na lustrzanckach można zwykle używać wyższych czułości bez nadmiernych szumów, takich jak w kompaktach. Zaletą kompaktów jest to, że nie wymagają zwykle dużego przymykania przesłony, co zmniejsza potrzebę używania większych czułości.

Lustrzanka juz odpadla. Jest zdecydowanie za duza. Byc moze jak mi sie spodoba to sobie taka sprawie. Watpilwa sprawa jednak.

WojciechW napisał/a:

Lx3 jest może bardziej odpowiedni do interesujących cie celów od innych kompaktów bo ma jaśniejszy niż w innych obiektyw i większą rozmiarami - mniej szumiącą - matrycę. Ale na wielu innych można też robić dobre zdjęcia. Oczywiście lepiej jest wybrać aparat lepszej firmy, ze stabilizacją optyczną, z większą ilością funkcji. Ale jak ci radzić większą liczbę funkcji, gdy się od tego odżegnujesz.

Okreslilem swoj cel minimum. Chcialem by aparat robil sensowne zdjecia odrazu po wlaczeniu bez dodatkowych ustawien. Byc moze czasem bede mial czas sie pobawic i wtedy to zrobie. Dodatkowe funkcje to napewno zaleta.

Juz wiem, ze to bedzie G10 albo LX3. Tylko ktory? Mam z tym ciezki zgryz. Od kilku godzin przegladam forum forums.dpreview.com. Kopalnia wiedzy. Zdjecia jakie tam publikuja (z G10 i LX3) sa rewelacyjne*. Przynajmniej te robione w dzien. Podobno faktycznie LX3 lepiej sie sprawuje w warunkach gorszego oswietlenia. Wszyscy jednak zaznaczaja, ze o margines.

Wiekszosc jednak zwraca sie w strone G10. Nawet glowna, w moich oczach, zaleta LX3 - jego wielkosc - okazala sie wada. Gorzej sie trzyma, trudniej sie chowa w kieszeni (wystajacy obiektyw). Tylko ta jasnosc zostala ... musze jeszce obejrzec troche zdjec przy kiepskim swietle.

* Nie oceniam artystycznego wymiaru. Raczej kolory, ziarno itp.

Edit: Na koniec jeszcze dodam, ze bardzo dziekuje za wasze wszystkie posty :)
Edit2: http://forums.dpreview.co...essage=30413661 - swietne zdjecia w kiepskim swietle.

WojciechW 
Optyczny

Erxar Chyba się zorientowałeś, że trakuję Cie poważnie.

Sam używam dwu aparatów, głównie Canona G9 i trochę od święta lustrzankę K20d bo jest ciężka, duża i nie zawsze mogę ją brać ze sobą. Oba aparaty łączy jedna wspólna cecha duża liczba MP matrycy. Nie będę ukrywal, że jestem zwolennikiem tych największych MP, i że nie zawiodlem się na swoich wyborach. W szczególności jestem bardzo zadowolony z G 9.

Jest jednak pewne ale. Otóż nie nastawialem się na to co ty i zdjęcia w trudniejszych warunkach oświetleniowych stanowią niewielki ułamek tego co fotografuje, a na imprezach po prostu używam błysku.

G 10 jest rozwinięciem G 9 wyposażonym w jeszcze pojemniejszą matrycę, chyba 14.5 MP i trochę inny obiektyw - z nieco mniejszym zoomem, przesuniętym w stronę szerokokątną. Wydaje mi się być bardzo dobrym aparatem, ale na pewno nie optymalnym pod twoje potrzeby, bo nastawiając się na fotografowanie w trudnych warunkach potrzebujesz czegoś mniej szumiącego. Jeżeli nie Lx4 to coś z mniejszą liczbą MP może jakiś Canon z 8 MP (zwykle doradzam coś przeciwnego).

Pozdrawiam,
WojciechW

Erxar 
Początkujący

WojciechW napisał/a:
Erxar Chyba się zorientowałeś, że trakuję Cie poważnie.

Owszem, dziekuje.

WojciechW napisał/a:

Jest jednak pewne ale. Otóż nie nastawialem się na to co ty i zdjęcia w trudniejszych warunkach oświetleniowych stanowią niewielki ułamek tego co fotografuje, a na imprezach po prostu używam błysku.

Zaczynam sie godzic z tym, ze nie ma magii i byc moze tez bede musial uzywac flasha. Chociaz zdjecia ludzi z frontalnie oswietlona twarza i zabitymi przez biala plame szczegolami sa .. srednie.

Gdy zrodzil mi sie pomysl aparatu w glowie mialem bardzo wygorowane oczekiwania. Zalamalem sie jak zobaczylem sample G10, LX3 oraz Ricoh GX200. Teraz zaczalem porownywac z tanszymi kompaktami. Zmienila mi sie troche perspektywa i zaczynam doceniac G10.

WojciechW napisał/a:

G 10 jest rozwinięciem G 9 wyposażonym w jeszcze pojemniejszą matrycę, chyba 14.5 MP i trochę inny obiektyw - z nieco mniejszym zoomem, przesuniętym w stronę szerokokątną. Wydaje mi się być bardzo dobrym aparatem, ale na pewno nie optymalnym pod twoje potrzeby, bo nastawiając się na fotografowanie w trudnych warunkach potrzebujesz czegoś mniej szumiącego. Jeżeli nie Lx4 to coś z mniejszą liczbą MP może jakiś Canon z 8 MP (zwykle doradzam coś przeciwnego).

To naprawde Ciezki wybor. Na tym etapie juz nie biore nic innego pod uwage. Tylko LX3 (~10MP) i G10 (~14,7MP). Na wspomnianym zagranicznym forum ladniejsze zdjecia wychodzily im na G10. Jeszcze musze poczytac. Mam czas do poniedzialku, jutro i tak nic nie kupie ;)

Porownanie LX3, G9 i G10

[ Dodano: Nie 04 Sty, 2009 02:39 ]
LX3 robi swietne filmy -> VIMEO

[ Dodano: Nie 04 Sty, 2009 02:43 ]
Piekna recenzja G10

Darecki2005 
Uczestnik

Kolego wez pod uwagę ze na imprezach bendą i zdjęcia w ruchu, nie tylko te które pokazałeś wyżej i są mocno zaszumione. Moim zdaniem żadnym kompaktem nie zrobisz przyzwoitych zdjęć w trudnych warunkach oświetleniowych i BEZ BŁYSKU. Albo bendą ogromne szumy albo poruszenie zdjęcia. Jesli byłby taki kompakt to bez sensu by było kupowanie luster które sa kilkakrotnie drożesze od kompaktu (body+obiektyw)

WojciechW 
Optyczny

Darecki2005 napisał/a:
Kolego wez pod uwagę ze na imprezach bendą i zdjęcia w ruchu, nie tylko te które pokazałeś wyżej i są mocno zaszumione. Moim zdaniem żadnym kompaktem nie zrobisz przyzwoitych zdjęć w trudnych warunkach oświetleniowych i BEZ BŁYSKU. Albo bendą ogromne szumy albo poruszenie zdjęcia. Jesli byłby taki kompakt to bez sensu by było kupowanie luster które sa kilkakrotnie drożesze od kompaktu (body+obiektyw)

Nie zgodzę się do końca, bo użytkowanie lustra jest również dla wielu przyjemnością.

Serdecznie pozdrawiam i życzę Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku,
WojciechW

Darecki2005 
Uczestnik

WojciechW napisał/a:
bo użytkowanie lustra jest również dla wielu przyjemnością

A jaka to przyjemność targać taki ciężar, mi sie wydaje ze tu tylko wchodzi w grę jakość zdjęć. Przynajmniej dla mnie to podstawa, wolał bym mieć kompakt z którego bym uzyskał jakość lustra. Ponadto jak dla kolegi lustro odpada bo jest duże, i jak pójdę na impreze i zechce pofocic to kompakcik do kieszeni a lustro na stół i pilnuj żeby nie zmieniło właściciela.

Odpowiedz do tematu