Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Pon 22 Gru, 2008
Obiektywy M42
Autor Wiadomość
palindrom 
Optyczny
inaczej

Wysłany: Sro 24 Gru, 2008   

Zrobiłem kilkanaście, jeden był zadowalający. Bardzo niewdzięczna robota.
Najlepiej wychodziły na twardym podłożu (twardy korek, tektura) ale i tak trzeba mieć dużo szczęścia i cierpliwości. Ze względu na małą matrycę i duże upakowanie pikseli trudno uzyskać dobrą ostrość. Matryca FF byłaby dużo lepsza.

Reklama

Monastor 
Optyczny

palindrom, najlepiej byłoby zrobic otwór o wyliczonej średnicy, ale taka precyzja przy użyciu szpilki jest nie do osiągnięcia. Trzeba by znaleźc miejsce, gdzie wywiercą (nieodpowiednie słowo) otwór o średnicy ułamków milimetra.

palindrom 
Optyczny
inaczej

http://www.thorlabs.com/N...D=1400&pn=P100S

otworki od 5 do 150µm, 52€ / szt... Na Allegro można znaleźć coś tańszego :)

Monastor 
Optyczny

palindrom, dzięki za link. Heh, 50 euro. Podziękuję i spróbuję z własnoręcznie dziurawionymi :-)
Na alledrogo widuję od czasu do czasu, ale nie te średnice co trzeba.

filip2h 
Początkujący

Wysłany: Czw 25 Gru, 2008   

Czy kupując taki adapter: http://allegro.pl/item508...wy_solidny.html nie narobię krzywdy mojej A200? Czasami jest tak, że im tańsze, tym gorsze. Czy w tym przypadku również tak jest? Interesuje mnie ta przejściówka, bo mam Zenita z obiektywem stałoogniskowym bardzo jasnym 2f 50mm. W kitówce Sony przy 50 mam 5,5f. Dlatego chciał bym z obiektywem Zenitowskim poeksperymentować w fotografii portretowej.

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

nnie powienien. na kkmie dobrą opinią cieszą się http://www.foto-akcesoria.com.pl/
po zakręceniu sprawdź czy nie blokuje się popychacz przesłony

palindrom 
Optyczny
inaczej

filip2h,
chyba 2/58mm? ;]
Jeżeli jest to wersja tylko automatyczna, i tak musisz popychacz przesłony zablokować w pozycji wciśniętej aby mieć kontrolę nad przesłoną.
Nie wiem jak w systemie Minolty wygląda problem przejściówek i ostrzenia na nieskończoność. To już pytanie do wyjadaczy :)

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

to nie jest tak, że helios 44m to jedyna 50tka z światłem 2 na świecie :P Jest to system baaaaaaarrrrdddzzzzzoooo bardziej rozbudowany od nikona i canona :P

kamfil06 
Maniak

mavierk napisał/a:
helios 44m

dzisiaj postanowiłem się dokładnie przyjżeć swojemu :razz:
oprócz 3 dużych bąbelków powietsza widocznych na pierwszy rzut oka
jest jeszcze ~12 mniejszych :shock:

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

ja nie chcę patrzeć na żadne bombelki czy kurz - ważne, że zdjęcia robi i to wcale ostre. Do tego dochodzi jedna soczewka, którą stłukłem.. ale i tak daje rade ;)

filip2h 
Początkujący

http://www.foto-akcesoria...?i=produkt&nr=1 No na tej stronie jest ich kilka do Minolty. MINOLTA AF,Sony Alpha /M42*1, MINOLTA MD/M42*1, Minolta AF,Sony Alpha/ M42*1 z blokadą. I który teraz wybrać? :shock:

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

do Minolty AF tylko m42 nie ma soczewki. MD, i inne manuale - mają. przez to są drogie i masakrują jakość.
do mafa / m42 to ta za 40 zł.

palindrom 
Optyczny
inaczej

Ten z "blokadą" wygląda rozsądnie. W moim systemie nie da się zablokować pierścienia zatrzaskiem mocowania bagnetowego i albo wykręcę obiektyw z pierścienia, albo pierścień z body. Nie trzyma się to za dobrze i brakuje tego zatrzasku, więc jeżeli można - bierz z zatrzaskiem. Możesz tylko zapytać, czy ostrzy na nieskończoność.

[ Dodano: Czw 25 Gru, 2008 21:35 ]
Ghost się zakradł i wszystko napisał ;)

mariusz.w 
Początkujący

Wysłany: Wto 30 Gru, 2008   

Zainteresował mnie temat, tym bardziej że z mojej prakticki zostało mi kilka dobrych szkieł (jak na tamte lata),
ale jak czytam, to albo wybieram tanią redukcje albo droższą ze szkłem - ale słysze że nie są z tego rozwiązania koledzy zadowoleni czy MAverik, możesz ni coś więciej napisać o tym, bo jak widze pracowałeć na nikonie + m42
bo sam już nie wiem czy bez soczewki czy z soczewką i czy tu pojawią się różnice w wykonaniu u różnych producentów

needlehole 
Rozmowny

Wysłany: Nie 04 Sty, 2009   

Zdobyłem Heliosa 44-6. W stanie idealnym [leżał 11 lat w szafce nie używany]. Jednak mam pytanie, z tego co zaobserwowałem na allegro bardziej popularne są Helios'y 44-4. Zna może ktoś różnicę między 44-4 a 44-6?

[ Dodano: Nie 04 Sty, 2009 16:50 ]
Małe porównanie głębi ostrości pomiędzy 18-70 Sony i Helios 44-6

18-70

Helios.

Zdjęcia poglądowe !

Odpowiedz do tematu