Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Karty pamięci - żywotność kart pamięci.
Autor Wiadomość
Tutejszyn 
Optyczny

Wysłany: Czw 25 Gru, 2008   Karty pamięci - żywotność kart pamięci.

Jest trochę artykułów w sieci na temat pamięci flasch. Często jednak powstają na zasadzie kopiowania istniejących juz treści.. W sumie dowiedzieć można się niewiele :(
Zastanawiam się nad trwałoscią kart pamięci. Wiadomo, że pamięć flasch nie jest wieczna i po przekroczeniu określonej liczby cykli zapisu i odczytu odchodzi do krainy wiecznych łowów.. Ilość cykli jest na tyle duża (100 000?), ze można przestać sobie zawracać tym problemem głowę. Zastanawiam się tylko co dzieje się w przypadku, kiedy jakiś blok komórek pamięci ulegnie uszkodzeniu na długo przed czasem. Czy traci się wszystko, co jest na karcie, czy tylko to, co znajdowało się w uszkodzonym obszarze. Innymi słowy, czy bezpiecznie jest kupić jedną dużą kartę, czy jednak lepiej mieć kilka mniejszych..

Reklama

marekf
[Usunięty]

Wysłany: Czw 25 Gru, 2008   

Moja odpowiedź jest logiczna... Ja wolałem mieć 2 karty po 4gb niż 1 kartę 8gb. Z prostych przyczyn. Jesteś na jakimś wyjeździe w górach czy gdzieś gdzie nie masz dostępu do żadnego sklepu komputerowego. TO jak ci się zepsuje jedna karta (nawet jak tam masz już zdjęcia) to przynajmniej masz 2 żeby zrobić kilka zdjęć jeszcze a tak jak ci się zepsuje ta większa to nie masz ani zdjęć ani możliwości żeby zrobić nowe:)

007areka
[Usunięty]

... a ja wole miec dwie 8 gb...a lepiej - nawet trzy 8gb...

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

a ja dwie skrzynki schłodzonego Guinessa ;)

No i moim zdaniem warto kupować sobie karty pamięci wg potrzeby - średnio zużywasz na sesje 600zdjęć? No to po 200 na kartę pamięci i już :P Ja zużywam max 50zdjęć, ale kupiłem oryginalnego Platiniuma 2gb i nic mi się w nim nie psuje :P

Tutejszyn 
Optyczny

mavierk napisał/a:
...moim zdaniem warto kupować sobie karty pamięci wg potrzeby...

Dokładnie jak wszystko inne.
Czasem jednak niemozliwe jest dotknąć i wypróbować wszystko. Prawdopodobnie nigdy w życiu nie uszkodzi mi się karta pamięci. Byłem jednak ciekawy, czy jesli już ma się coś stać, czy stracę wszystko, czy tylko to z uszkodzonego bloku pamięci. Myslałem tutaj o wielodniowym wypadzie, kiedy na karcie jest więcej niz 50 zdjęć :wink:

I jeszcze jesno.. wolę Żywczyka :)

dexlex 
Nowy

Wysłany: Nie 04 Sty, 2009   

Stracisz dostęp tylko do uszkodzonych fragmentów pamięci flash, a przy odpowiednim oprogramowaniu będziesz w stanie odtworzyć dane z dużym prawdopodobieństwem sukcesu.

PS. wole lodowatego calsberga :mrgreen:

komor 
Moderator

Wysłany: Wto 06 Sty, 2009   

Gorzej jak zepsuje Ci się nie jakiś blok pamięci ale styki albo karta ulegnie zgnieceniu złamaniu. Dlatego zawsze warto mieć dwie mniejsze niż jedną większą.

MasterB 
Maniak

Kiedyś zdarzyło mi się że padła karta GoodRam 1gb (w sumie prawie no-name :roll: ) i nic nie dało już się z tym zrobić, żadne odzyskiwacze danych nie pomogły.
Dlatego w moim plecaku noszę zapasową kartę załadowaną do zapasowego... kompakta (ixus). Tak na wszelki wypadek.
No nie śmiejcie się, przezorny zawsze ubezpieczony ;)

dexlex 
Nowy

No to inna sprawa jak w krę wchodzi uszkodzenie mechaniczne karty, w takich sytuacjach ratuje tylko specjalistyczne laboratoria, ale z reguły nie opłaca się oddawać nośników do specjalistów chyba że utraciło się wyjątkowo cenne i niezastąpione dane..

Oczywiscie lepiej mieć kilka kart pamięci, teraz są tak tanie, że bez problemu można mieć pare sztuk 4GB czy 2GB kart, większa mobilnośc, większa niezawodność niż jedna 8 czy 16GB karcioszka.

costi 
Rozmowny

Wysłany: Sro 07 Sty, 2009   

MasterB napisał/a:
Kiedyś zdarzyło mi się że padła karta GoodRam 1gb (w sumie prawie no-name :roll: )

Akurat Goodrama od no-name dziela cale mile.

Ja tam bym sie trwaloscia nie przejmowal - karta ze starosci raczej nie umrze.
Inna sprawa to zdarzenia losowe, o ktorych tu koledzy wspominaja - wlasnie w celu unikniecia takich wpadek sie kupuje markowe karty (no i dla predkosci ;) ).

dexlex 
Nowy

Wysłany: Sro 07 Sty, 2009   

na niektóre zdarzenia lsoowe żadna marka nie pomoże :D
ale akurat sandiska Extreme III warto kupić i nie warto oszczędzać na tym bo i oszczędność w porównaniu z kosztem całego sprzętu foto będzie znikoma.

maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

Wysłany: Sob 10 Sty, 2009   

Ludzie - co wy z tym gnieceniem kart? Nie bardzo sobie moge to wyobrazić. Przecież one albo w aparacie siedzą, albo w pudełku. Piwo tym otwieracie? Zgubić - rozumiem, w śnieg czy wodę wrzucić - rozumiem - ale zgnieść?!

costi 
Rozmowny

Wysłany: Nie 11 Sty, 2009   

Szczegolnie bawi mnie obawa o zlamanie CF :)

marekf
[Usunięty]

Wysłany: Nie 11 Sty, 2009   

Cytat:
Szczegolnie bawi mnie obawa o zlamanie CF :)

Nom... trochę to siły wymaga uwierzcie mi :D w każdym razie w rękach bardzo ciężko złamać :)

(testowane by me ;D)

Odpowiedz do tematu