Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 02 Sty, 2009 Jaki obiektyw lustrzany polecacie?
Witam.
Planuję zakup obiektywu lustrzanego do mojego 50D. Cel - głównie foto przyrodnicze. Powód - ekonomiczny, potrzebuję bardzo długie tele, na które nie będę musiał wydać 20000zł Chciałbym się zmieścić w 1000zł, jeśli coś okaże się na prawdę warte kupna, maksymalnie 2000zł, adapter M42-EOS ewentualnie innych w to nie wliczam.
Zastanawiam się, czy dużej średnicy obiektyw da się podpiąć do 50D, czy nie będzie w tym przeszkadzała wbudowana lampa błyskowa, która sporo wystaje do przodu. Może ktoś próbował, czy są potrzebne jakieś dystanse i jak będzie wtedy z ostrzeniem na nieskończoność.
No i przede wszystkim nie mam pojęcia jakiej marki/modelu szukać. Najbardziej jak na razie moją uwagę przykuły 2 konstrukcje: Rubinar 500/5,6 i stare dobre MTO 1000/11. Za pierwszym przemawia nie najgorsze jak na tą ogniskową światło, a po podpięciu telekonwertera x2 daje 1000/11, dzięki czemu mam 2 teleobiektywy o wadze jednego, co przy pieszych wycieczkach w teren nie jest bez znaczenia. O drugim z kolei czytałem sporo i podobno to jedna z najlepszych tego typu konstrukcji na rynku.
Nie polecam żadnego. Nie będziesz zadowolony z efektów. Mówię serio. W przypadku fotografii przyrodniczej liczy się jakość oraz często dobry AF. Tych dwóch rzeczy nie dostaniesz kupując
obiektyw lustrzany. Niestety...
Zainteresuj się Canonem EF 400 mm f/5.6, Sigmą 120-400 OS lub Sigmą 150-500 OS. Uzyskasz zdecydowanie lepsze efekty.
Z ręcznym łapaniem ostrości to się akurat liczę, jest to wliczone w niskie koszta Najchętniej kupił bym C 100-400L i stosował czasem z konwerterem x2, ale nie mam 5000zł Dlatego pomyślałem o lusterku, ale skoro mówisz że jakość będzie znacznie niższa niż nawet w wymienionych Sigmach, to chyba zacznę zbierać większy fundusz.
A co z konstrukcjami bardziej klasycznymi, jak np. Pentacon 300/4, ostatnio widziałem za 700zł na Alleglro. Może coś w tym guście?
Nie wiem jak te opisane przez Ciebie, ale troche sie pobawilem Sony 500/8 reflex i zaskoczyl mnie na plus. Ostrosc calkiem przyzwoita, AF dawal rade w pochmurny dzien, brak CA.
Brak CA w obiektywie lustrzanym jest niejako z definicji, bo to co daje korektor zwykle jest pomijalne.
Ja bym nie kombinował z tym Pentaconem 4/300. Co prawda nie miałem go w rękach, ale myślę, że
bardziej będziesz zadowolony inwestując w takie 70-300 IS.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Pią 02 Sty, 2009
e tam, jest jeszcze Zeiss Sonnar 300/4, które chodzi coś koło 300-500zł.
No i w razie w - Tair 300/4.5 z zestawu fotosnajper.
A za 1200zł to można kupić Jaszmę 300/2.8 albo dorzucić pare stówek i nawet nikkor 300/2.8 manualny się trafi.
e tam, jest jeszcze Zeiss Sonnar 300/4, które chodzi coś koło 300-500zł.
No i w razie w - Tair 300/4.5 z zestawu fotosnajper.
A za 1200zł to można kupić Jaszmę 300/2.8 albo dorzucić pare stówek i nawet nikkor 300/2.8 manualny się trafi.
Tylko, że ten obiektyw ma być do Canona 50D, więc obiektywy typu Nikkor odpadają. Po co kombinować, lepiej kupić np. 70-300IS i cieszyć się z cichego i w miare szybkiego AF.
Może i tak, ale ja nie lubię eksperymentować, u mnie musi wszystko działać na "sicher".
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Pon 05 Sty, 2009
Wujek_Pstrykacz napisał/a:
Może i tak, ale ja nie lubię eksperymentować, u mnie musi wszystko działać na "sicher".
nie ma różnicy, czy do canona przypniesz manualnego nikkora czy coś pod gwint/starszy bagnet .
Po za tym nie uważam, żeby kupno dobrego, manualnego szkła zastąpiło współczesne, takie samo pod względem światła/ogniskowej szkło. Ale nawet ja teraz wolałbym matówkę z rastrem + komplet Zeissów od zestawu elek
Nie polecam żadnego. Nie będziesz zadowolony z efektów. Mówię serio. W przypadku fotografii przyrodniczej liczy się jakość oraz często dobry AF. Tych dwóch rzeczy nie dostaniesz kupując
obiektyw lustrzany. Niestety...
jeesoo,
bardzo fajne zdjęcia ale obawiam się że Kocur mierzy w coś innego niż macro
Swego czasu też polowałem na tani, długi obiektyw. Niestety żeby był znośny, to nie może być tani. Nie wiem na jakim zasięgu Ci zależy ale jeżeli 400mm Cię urządza, polecam manualną Sigmę APO 400/5.6.
http://www.pbase.com/cameras/sigma/400_56_apo
Podłączenie np. Tamrona 70-200/2.8 do TC x2 raczej kastruje obrazek z ostrości.
jeesoo, świetne obrazki, ale czy tam oprócz lustrzanego obiektywu nie było jeszcze modyfikacji w komputerze? Jak patrzę na tego ślimoka to wydaje mi się, że obwarzankowy bokeh nie powinien się znajdować na ślimaku.
Nie żebym miał coś przeciwko retuszowi i montażom, ale to trudno zakwalifikować do fotografii przyrody.
Ośmionożny świetny. Pełna abstrakcja.
mówicie, że lustrzanym da się takie zdjęcia robić...? chodzi o np. samyangi 500mm te grube i krótkie? to suuper! wie ktoś jak uzyskać taki efekt tego bokehu i takie macro?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 9