Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Jestem Nikoniarzem od lat 2.
Doświadczenie mam tylko z cyfrą.
Aparat często mam ze sobą. Jestem fotografem amatorem, ale chciałbym na fotografi zarobić. Talentu raczej nie mam, ale jestem uparty i wytrwały.
W Nikonie podba mi się ergonomia i design.
Wybrałem ten system ze względu na dobre wizjery optyczne, spory wybór szkieł, szybkość działania i CLS. Kocham mojego D300, za to że jeszcze mnie nie zawiódł. Mogę polegać na nim nawet w trudnych warunkach atmosferycznych i gdy jest mało światła.
Canon?
Te ich eLki z czerwonymi paskami i brak CLS, to ich sprawa. A na poważnie, Nikoniarze z Canonowcami świetnie się potrafią bawić na spotkaniach foto.
Pomimo ciągłych docinek i westchnień na widok wizjera w D300, oraz tekstów że Nikon robi dobre aparat a Canon zdjęcia- nic do nich nie mam.
Canon to system-rywal Nikona. W wyścigu na razie liczą się te dwie potęgi.
PS: Nikon robi fatalne kompakty w przeciwieństwie do Canona.
Pentax kojarzy mi się bardziej z fotografią analogową niż Canon.
Nie znam osobiście żadnego użytkownika. Ale na forum to całkiem miła społeczność.
Ciekawe korpusy i rozwiązania przyjazne użytkownikom.
Olympus? Ach no tak robi świetne komakty cyfrowe. System który można polecić początkującemu z małymi zasobami finansowymi. Lustrzanki systemu 4/3 miały być przebojem, lecz tak się nie stało.
kamfil06, rozumiem, że interesują Cię jedynie te wymienione systemy + ew. Sony?
moja przygoda z firmą Nikon rozpoczęło się jakieś 2,5 roku temu, nie będę powtarzać się, bo było-by to nudne, więc tutaj link :
http://forum.optyczne.pl/...?t=5016&start=0
moja wypowiedź na szarym końcu pierwszej strony
Zalety Nikona?
po pierwsze - ergonomia, która bardzo mi odpowiada; jest to wrażenie czysto subiektywne odpowiada mi zarówno to, jak aparat leży w dłoni, jak i rozmieszczenie wszelkich przycisków i funkcji;
po drugie - możliwość bardzo szerokiego wyboru szkieł, zarówno nowych, jak i tych starszych; wprawdzie moja F-80-tka nie przyjmuje obiektywów bez CPU, ale jak już wybrałem system Nikona, to wiem, że następny aparat również będzie z tej firmy (przymierzam się do manualnego lustra);
po trzecie - brak większych problemów z aparatami, niezawodność; nie słyszałem o tym, żeby poszczególne modele trapiła jakaś poważniejsza usterka (z tego co teraz sobie przypominam, to: F-80 - wyrabiające się z czasem/wyłamujące się zatrzaski tylnej ścianki, F-100 oraz D 200- odklejająca się przy niższych temperaturach i w "zużytych" egzemplarzach tzw. "cerata", czyli gumopodobny materiał, pokrywający rękojeść)
po czwarte - szeroki wybór akcesoriów firm niezależnych
Wady Nikona?
po pierwsze - serwis, serwis, i jeszcze raz serwis na terenie naszego kraju
po drugie - ceny obiektywów i oryginalnych akcesoriów
Inne systemy:
- Canon - kiedyś zastanawiałem się nad zakupem, obecnie (pewnie dlatego, że przesiąkłem "nikoniarstwem" ) nie zdecydowałbym się - za bardzo przyzwyczaiłem się do ergonomii Nikona;
jako plusy: szeroki wybór aparatów (każdy znajdzie coś dla siebie), dobry wybór obiektywów , szeroki wybór akcesoriów firm niezależnych;
jako minusy: problemy z Err99 (wybaczcie Canonierzy, że o tym wspominam ), niekiedy problemy z dopasowaniem : nowe body - starsze szkło (niekompatybilność), brak jednej rolki na rękojeści (wada w pełni subiektywna )
-Pentax, Olympus - nie znam się za bardzo, więc się nie będę się wypowiadał zbyt obszernie; pamiętam tylko, że swego czasu Olympus produkował bardzo fajne i niezawodne kompakty analogowe w całkiem przystępnych cenach
-Sony - marka, która postawiła sobie wyraźny cel - dołączyć do wielkiej dwójki i z konsekwencją (czasem lepiej, czasem gorzej) dąży do tego; nie miałem zbyt dużo styczności ze sprzętem Sony, ale kompakty są całkiem niezłe, natomiast jeśli chodzi o lustrzanki - robiłem trochę zdjęć A350 koleżnki i wydaje mi się, iż jako pierwsza lustrzanka jest całkiem w porządku, prosta, w miarę intuicyjna obsługa, no i cena...
[ Dodano: Pon 05 Sty, 2009 21:15 ]
wiem, trochę długi ten post
Sony A200 to moja pierwsza lustrzanka. Powiem szczerze, że jestem z niej bardzo zadowolony. Szczególnie pod względem czytelności czy to wyświetlacza i wyświetlanych na nim informacji czy przyrządów typu przyciski, pokrętła. Główną zaletą Sony jest cena. Cena A200 jest porównywalna z Nikonem D40, a 200 oferuje o wiele więcej od D40. Silnik AF w korpusie, stabilizacja obrazu również w korpusie oraz 10mln pikseli a D40 ma ich tylko 6,5 o ile dobrze pamiętam. Brakuje jej jedynie LV, ale w A300 która jest nie wiele droższa ta funkcja jest Jeśli chodzi o robienie fotek, to aparat ładnie leży w dłoni i powiem szczerze, że przy -5 stopni mrozu nie czuje jakichkolwiek zawiasów lub opóźnień w działaniu. Fotografuję głównie kolej i od aparatu muszę wymagać dużej niezawodności w ciężkich warunkach. Nie raz trzeba stać po kilka godzin na mrozie przy torach czy podczas śnieżycy, tak jak się to przez kilka ostatnich dni zdarzało i przez dwa ostatnie miesiące testowania tego aparatu nie zawiódł mnie ani razu. Ostrość mogła by być lepsza, ale to oczywiście zależy od obiektywu, który nie jest taki zły. Najdłuższy z Kitowych w klasie A200 bo ogniskowa dochodzi do 70mm. Dla porównania u Nikona D40 do 55mm.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 10