Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam, koleżanka wraz z jej klasą poprosili mnie o upamiętnienie ich studniówki. Możecie podać jakieś rady odnośnie tego? Kompletnie nie wiem jak to mniej więcej ma wyglądać, tyle co kiedyś tylko kamerowałem i robiłem film to wiadomo, wcześniej jakieś przygotowania itd. wydawało mi się to prostsze.
Ogólnie to wiadomo sporo będzie portretów, ale czy np warto z nimi wcześniej iść gdy będą robić prezentacje do filmu? Co zabrać?
Jakie im zaproponować właśnie wcześniejsze sesje?
No i oczywiście cena, powiedziałem im, że co łaska bo to dla mnie przyjemność, ale nalegają bym to ja siebie wycenił.
Co łaska? Pomyśl, że jednego wieczoru robisz dla kilkuset klientów.
Kup EF-S 17-5/2.8, 580EX II, torbę kart pamięci, drugą torbę akumulatorków i rób ile się da
zejnowski [Usunięty]
Wysłany: Wto 06 Sty, 2009
Nie dla kilkuset tylko dla 20 :] to jedna klasa. lampę mam, karty mam, aku też szkła skombinuje
No dobra mam inne doświadczenia. W życiu byłem na 2 studniówkach i było więcej niż 20 osób Na tej też nie powinno być tak kameralnie. Jeżeli 20 osób liczy klasa to bierzemy razy 2 + kilku nauczycieli ale głupio nie wziąć zdjęć dla mamy, taty, cioci, drugiej cioci, wujka itd...
Serio, zrób maksymalnie dużo zdjęć.
Uważaj na odpowiednie proporcje światła błyskowego i zastanego. Jeśli tego drugiego będzie za mało, w tle będzie czarna dziura. Jeśli za dużo, będą problemy z kolorystyką. Najlepiej było by, gdybyś miał nakładkę na lampę, która obniża temperaturę barwową światła błyskowego, wtedy nie ma problemów z balansem bieli. Może to warto kupić? Zazwyczaj na takich imprezach jest ciemno, więc pewnie nie obędzie się bez wyższych czułości, żeby nie mieć w tle ciemności Więc skombinuj drugą kartę pamięci i ważniejsze zdjęcia, albo nawet wszystkie leć JPEG+RAW, łatwiej będzie można wtedy coś ratować, a do wglądu "klientom" możesz praktycznie od ręki puścić JPEG-i
Na sali pewnie będzie jakiś kamerzysta, który pewnie będzie miał jakąś lampę, więc zawsze możesz się podpiąć pod światełko Tylko uważaj żebyś nie złapał lampy gdzieś kątem kadru, bo będą odblaski. Osłona przeciwsłoneczna nie zaszkodzi, zwłaszcza jeśli będą jakieś światła dyskotekowe, potrafią nieźle nabałaganić jak się źle stanie.
Do portretów - jasna stałka, najlepiej 85/1,8, jeśli nie to od biedy nada się 50/1,4 lub 50/1,8. Jasny kącik z fajnym tłem i białymi ścianami/sufitem (zależy gdzie wolisz odbijać światło), dyfuzor na lampie też na pewno nie zaszkodzi No i przede wszystkim, zarówno przy portretach, jak i przy zdjęciach na sali, o ile to tylko możliwe staraj się unikać błyskania fleszem bezpośrednio na ludzi, których fotografujesz. Raz że to nie jest dla nich zbyt przyjemne, a dwa, rzadko daje dobre efekty.
To tyle z grubsza moich doświadczeń z imprez okolicznościowych
ps. Jeśli masz taką możliwość, idź z kimś dzień wcześniej na salę i zrób kilka testowych fotek. Jeśli nie, przyjdź wcześniej i zrób kilka zdjęć czegokolwiek czy komukolwiek na tej sali, sprawdź jak ustawić WB, jakich będziesz potrzebować czułości, itp. To Ci potem bardzo pomoże zrobić więcej dobrych zdjęć
Wlasciwie wszytsko juz napisal kocur jesli chodzi o technike. co do innych porad.
Musisz miec szeroki i jasny kat (17, 18 mm). Zdjecie grupowe bedziesz musial zrobic i w tancu tez sie przyda szeroko. 85 EF bedzie za wasko na sale. lepiej uzyc 50 na cropie bedzie w sam raz do portetow. Czas dawaj okolo 1/20 s. iso 800. blysk lampy dopasujesz sam. umow sie z nimi zeby zalozyli cos po czym mozesz ich rozpoznac. np czerwone wstazki wpiete w ubranie. Bedziesz wiedzial kogo fotografowac. Jesli chodzi o kase to z wywolaniem wez 1000 pln. Bez wywolania krzyknij sobie 500-600 stowek. Trzeba sie szanowac Co do techniki fotografowania to improwizuj i proboj roznych technik. I radze nie walic w raw. Zajmuje duzo miejsca a w ligtroomie mozesz obrobic Jpg wlasciwie tak samo jak rawa (ekspozycja, balans bieli).
Ja robiłem zdjęcia na ok 25 studniówkach i tyle samo półmetkach szkolnych. I najpierw uwaga ciekawa na półmetkach bawią się przy zgaszonych światłach zwykle a na studniówkach zapalonych (co oczywiście lepiej ). Przy 1/20 s to przy tańcu za dużo będą poruszeni. Dla nich liczą się zdjęcia i suknie więc dla nich zdjęcia na wprost są do zaakceptowania a sale są duże i nie ma od czego odbić (jak 20 osób to sala może być mniejsza, lepiej się przejść i zobaczyć i pstryknąć kilka fotek jeśli wcześniej tam nie byłeś) Ja zawsze najpierw ogladałem próbę poloneza (nigdy mi się nie zadarzyło żeby studniówka była bez poloneza) wtedy wiedziałem gdzie się ustawić i jakie będą przejścia, zwykle jak był podest dla orkiestry to tam można stanąć ale uważać na ich kable bo czasami się denerwują Przy zdjeciach na wprost starałem się żeby wszystkie osoby były w miarę obok siebie a nie za bo wtedy oczywiście są niedoświetlone. Wiem, wiem wszyscy zaraz krzykną jaki błysk na wprost ale robi się zdjęcia takie jakie klienci chcą a nie jakie ja chce a dla nich ważne jest żeby cała klasa była i sukienki dobrze wyszły a przy takim ustawieniu brakuje mocy na odbicie od ścian, sufitu itp Wyższe ISO to niestety szumy i zabawa w domu Fakt trzeba uważać na wszystkie świecidełka błyskajace światłami bo nieźle mogą zamieszać ale osłonę najpierw sprawdź bo ja miałem taką co zakrywała część światła od lampy. Będziesz miał dużo czasu na zdjęcia bo teraz wszyscy przychodzą z małpkami i z 1 h to jest sesja zdjęciowa:) każdy robi zdjęcie z każdym No i to co też mnie zaskoczyło dziewczyny chcą mieć zdjęcia sukniu z tyłu To tyle co mi przyszło do głowy
zejnowski [Usunięty]
Merci za wszystkie rady
Z wysokim ISO na poziomie 800 sądzę nie będzie problemu przy 450d, dyfuzor właśnie kupuję ultrabounce + fxtra myślę, że da rade, co do obiektywów to muszę się zadowolić Kitem i Sigmą 70-300, ale może jeszcze się coś znajdzie z jasnym szkłem.
Przy okazji zapytam bo nie potrafię wyobrazić sobie zdjęć z właśnie ok. f/2 a już np f/4, czy ktoś może mi pokazać identyczne zdjęcia tylko z inną przysłoną?
Z mojego punktu wiedzenia 70-300 mozesz sobie darowac. Praktycznie nie do uzycia na takiej imprezie.
Co do czasow. Jezeli masz jasny obiektyw (1.8, 2.8) i dasz dlugi czas naswietlania (1/20, 1/30) to masz szanse ze nietylko pierwszy plan bedzie jasny ale cale zdjecie bedzie w miare jasne. O poruszenie sie niemartw. Lampa zamrozi sylwetki. Jak zrobisz 200 zdjec i 30 z tego bedzie poruszonych to i tak masz z czego wybrac. Iso 800 jest w pelni uzyteczne.
Jezeli dasz przyslone 4, 5.6 itd to zapomnij o drugim planie. Bedziesz mial zdjecia z jasnymi sylwetkami i ciemnoscia w tyle. Mozesz wtedy dac krotsze czasy i sie nie bac o poruszone zdjecia
Ogolnie jakbym ja robil te zdjecia to wzialbym szeroki kat (24mm na FF) i 50 1.4 lub 1.8. Troche improwizacji i duzo odwagi.
Aha, zapomniałem dodać. Synchronizacja błysku z drugą kurtyną migawki, wtedy nawet jak coś jest lekko poruszone, to daje dużo lepszy efekt. Czasów dłuższych niż 1/50sek. ja bym nie polecał, bo jak ktoś ruszy głowa to ma paskudną czerwoną poświatę na twarzy, tak samo widać na jasnych detalach ubrań, nie jest to fajne i zrobić coś z tym potem to masa roboty (jeśli w ogóle się da). Już lepiej podnieść ISO o jedną działkę. Ręka czy noga może być lekko zmyta, nawet czasem nieźle to wygląda, bo nadaje ujęciom trochę dynamiki.
zejnowski, sam kit i Sigma 70-300? Bez lampy zewnętrznej? Lepiej sobie to daruj, bo możesz sprawić duży zawód tej klasie. Kup chociaż jasną stałkę za 350 zł (EF 50/1.8 II) żeby w niektórych ujęciach ratować drugi plan. Pożycz lampę, cokolwiek!
No i ja bym radził zupełnie odwrotnie niż belkot77, czyli robić w RAW, żeby mieć potem większe pole do manewru. Jeśli pracujesz w Lightroomie i nie masz bardzo starego komputera to przekonwertowanie wszystkich RAW-ów do JPG nie będzie dużym problemem, a może więcej uda Ci się uratować z ciemnicy w tle.
zejnowski [Usunięty]
Wysłany: Sro 07 Sty, 2009
komor, nie śmiem zwracać uwagi, ale nie mogę się oprzeć... czytasz cały temat? w drugim swoim poście a trzecim ogólnym w tym temacie napisałem, że mam lampę. Dla powtórzenia: mam swoją zakupioną za swoje zarobione pieniążki 580ex II
Pytałem się w tym temacie poza tym o to co warto mieć itd.
zejnowski napisał/a:
co do obiektywów to muszę się zadowolić Kitem i Sigmą 70-300, ale może jeszcze się coś znajdzie z jasnym szkłem.
a tutaj jest napisane, że jeszcze coś skombinuje z jasnym szkłem to nie jest powiedziane, że już idę na żywioł.
Co do wyborów zapisu plików, spokojnie aż takim amatorem nie jestem (uczę się szybko i sporo) żeby nie znać wyższości jednego rozszerzenia nad drugim, mam pamięci bo 40gb do wykorzystania na wszystkich kartach i szkoda by było tego na JPG, oczywiście, że pstrykam w RAWach i tylko w RAWach, a że jestem grafikiem to powiedzmy, że lightroom nie jest mi obcy tak jak cały Adobe . Po prostu zignorowałem tą poradę i nie chciałem się na jej temat wypowiadać
Wysłany: Sro 07 Sty, 2009
Na upartego sie przyda ale nie miej zludzen ze przy takim swietle zdjecia wyjda zajefajne. Wlasciwie jesli sie pogodzisz z ciemnymi zdjeciami to tym obiektywem mozesz cala studniowke zrobic.
Pomimo odpowiedzi moich kolegow radze ci pare zdjec z dlugim czasem zrobic tak na probe
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11