Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
no ok ale nawet przy F=13 nadal jest to bardzo dobry poziom...
zobaczymy co inni napiszą
W tej sytuacji zamiast patrzeć co piszą inni lepiej podejść do powiedzmy Fotojokera i sprawdzić samemu. W ten sposób przekonałem się do 16-85 VR, który w trudnych warunkach sklepowych dał świetne pliki na każdej praktycznie ogniskowej.
Byłem, kupiłem.
Nie ukrywam, że zachęcił mnie pozytywny test Optycznych.
Przesiadłem się z kita 18-55mm z D40x i mam nadzieję, że będzie to zmiana na lepsze Pierwsze próby VR w warunkach sklepowych były naprawdę świetne.
W sumie w Poznaniu ciężko dorwać to szkło. Mi się udało jedyny egzemplarz w Fotojokerze w M1.
Aktualizacja tematu [ Dodano: Pon 10 Lis, 2008 09:55 ]
Witam, mam pytanie do użytkowników i testerów tego obiektywu.
Czy w Waszych egzemplarzach daje się usłyszeć w pracy autofocusa lekkie piszczenie, jakby efekt nienaoliwionych zębatek? Szczególnie słychać to w dłuższych przebiegach focusa kiedy zmienia się ostrzenie z obiektu bliskiego na daleki.
Dzięki za odpowiedzi.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez goltar Pon 10 Lis, 2008, w całości zmieniany 1 raz
Witam, mam pytanie do użytkowników i testerów tego obiektywu.
Czy w Waszych egzemplarzach daje się usłyszeć w pracy autofocusa lekkie piszczenie, jakby efekt nienaoliwionych zębatek? Szczególnie słychać to w dłuższych przebiegach focusa kiedy zmienia się ostrzenie z obiektu bliskiego na daleki.
Dzięki za odpowiedzi.
Pozdrawiam.
Potwierdzam, mój Nikkor także hałasuje ale zlekceważyłem temat. Zwrócę baczniejszą uwagę na to kiedy pojawia się pisk...
Dora dobrzy ludzie kto mi napisze zmiany przysłony w parze z ogniskową... czyli wraz z jaką ogniskową zmienia się przysłona.
Najbardziej interesuje mnie zakres 35 oraz 55mm.
Myślę o zakupie czegoś jaśniejszego zamiast kita... ale skoro mam dać 1000zł za 18-50 bez VR ze światłem 2,8 to wole kupić 18-105 z VR itrzaskać foty w tym zakresie z dłuższymi czasami i za mniejsze pieniądze a i zakres mam większy.
Z tym że mam nadzieje że na 55 mm nie jest już 5,6f ... v
Witam
mam pytanie w związku z pojawieniem się tego obiektywu
mam obecnie Sigmę 18-200mm F3.5-6.3 DC (bez OS) i zastanawiam się czy jest sens zmienić właśnie na tego nikkora?
Powiem wprost, jest wielki sens bo ten Nikkor mimo, że jest kitem bije Twoją Sigmę jakością optyki.
dzięki za konkretną odpowiedz
najchętniej bym przygarnął Nikkora 18-200, ale jest zdecydowanie droższy
muszę uzupełnić swój arsenał jeszcze o parę szkieł
obecnie używałem tej Sigmy 18-500 + Nikkora 50 1.8, ale myślałem w najbliższym czasie o Tokinie AT-X 116 Pro DX 11-16 mm f/2.8 i ew. zmianie na tego Nikkora 18-105
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10