Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Pentax, czy warto wejść w ten system??
Autor Wiadomość
kamfil06 
Maniak

Wysłany: Pią 09 Sty, 2009   

Misek napisał/a:
Czyli jeśli stawiam na rozwój swoich umiejętności i nie chce pozostać tylko przy Kicie, to lepiej wejść w system Canona?

a w pentaxie tylko na kicie ludzie robią zdjęcia :lol: ?

Reklama

piotrmkg 
Optyczny

Misek, lepiej wejść w nikona :)

Misek
[Usunięty]

kamfil06 napisał/a:
Misek napisał/a:
Czyli jeśli stawiam na rozwój swoich umiejętności i nie chce pozostać tylko przy Kicie, to lepiej wejść w system Canona?

a w pentaxie tylko na kicie ludzie robią zdjęcia :lol: ?

Nie, oczywiście że nie. Problem w tym że na forum Pentaxa spotkałem dyskusję na temat przyszłości tego systemu, sami użytkownicy mają obawy. Oczywiście Pentax ma szkła, są firmy trzecie. Jednak jest tego zdecydowanie mniej. A co z wymianą body, nie mam zamiaru robić zdjęć tylko na K200D, jest K20D na którego też jest narzekania. Wiadomo inne firmy też mają problemy i też im nie wychodzi obiektyw czy body. Jednak czytając fora ogólne, czy też skierowane typowo do użytkowników danej firmy najwięcej problemów jest z Pentaxem. Wątków na temat problemów z AF jest bardzo dużo i stąd też pojawiło się moje pytanie. Jak już mam wydawać kasę to wole na szkła niż na szybką zmianę systemu bo okazało się że walczę z aparatem, albo producent nie oferuję mi dodatków które potrzebuje.

Cytat:
Misek, lepiej wejść w nikona

No ale co? D60 moim zdaniem jest za drogi w stosunku do tego jak został wykastrowany przez Nikona. D80 jest też za drogi z racji tego że to starsza puszka, a cena spada wolniej niż przy D90 :/

Canon jest nowszy, tańszy, kumpel ma Canona, przyszły szwagier też wiec przynajmniej będzie od kogo obiektyw pożyczyć :D

piotrmkg 
Optyczny

Misek, zrozumiesz swój błąd, jak będziesz walczył z FF/BF i za każde akcesorium przyjdzie Tobie zapłacić 300pln :mrgreen:

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Misek, wejdź w jakikolwiek system dla ludu. Pentax, to system dla tych, którzy chcą mieć Pentaksa. Kropka.
BTW, jeśli wydaje Ci się, że Pentax, to tylko dobry obiektyw kitowy, to tym bardziej wejdź w Canona. Będziesz szcześliwy. :lol:

piotrmkg 
Optyczny

jaad75, tak z czystej ciekawości, czym się charakteryzuje osoba chcąca mieć pentax'a :?: ew. dla jakich to funkcji decydują się na pentax'a :?: nie żebym był złośliwy, broń Boże :)

kamfil06 
Maniak

mnie skusiły szkła i ergonomia,
31ltd, 77ltd i coś tam jeszcze się znajdzie...

krisv740
[Usunięty]

ja jestem zafascynowany ergonomią pentax'a
szkoda mi słabej oferty szkieł, ale od biedy mmozna posiłkować się sigmą i naprawdę nie wyjdzie duzo gorzej niż z nie jedną eLką canona
i jest po prostu ładny - canon niestety jest z lekka obleśny :???: :cool:

to system , imho, dla ludzi którzy dokładnie wiedzą czego chcą, i jesli im oferta pentax /szkła/ odpowiada , nie muszą mysleć - "a może kiedys będę potrzebował xxxx?"
Ostatnio zmieniony przez krisv740 Pią 09 Sty, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

Misek
[Usunięty]

jaad75 napisał/a:
MisekBTW, jeśli wydaje Ci się, że Pentax, to tylko dobry obiektyw kitowy, to tym bardziej wejdź w Canona. Będziesz szcześliwy. :lol:

A napisałem tak gdzieś? Wcale tak nie uważam, gdyby była firma doskonała, pod względem szkieł i puszek to ten dział nie miał by racji bytu.

Założyłem ten temat bo doceniam to co oferuje mi Pentax, ale zauważam też problemy jakie mogę napotkać w związku zakupem akurat tego aparatu. Canon, Nikon tez coś mi oferują, ale mają swoje wady. Nie znam się niestety, bo czytanie testów itp to zupełnie co innego niż robić zdjęcia danym modelem...

Riddle
[Usunięty]

Wysłany: Sob 10 Sty, 2009   

Misek napisał/a:
D80 jest też za drogi z racji tego że to starsza puszka

Za każdym razem powtarzasz argument, że D80 jest stary. No i co z tego? Nadal wielu ludzi go kupuje, gdyż jest to bardzo wygodny, wyjątkowo funkcjonalny jak na swoją cenę korpus. A ty się do niego po prostu uprzedziłeś, nie znając go. Weź go do ręki, zrób nim kilka fotek i zobacz czy naprawdę to że jest stary jest wadą.

lotofag 
Optyczny

Witam.
A propos wyboru systemu z punktu widzenia amatora to jest taki IMHO bardzo dobry artykuł:
http://onephoto.net/publish.php?idPublish=3

Ciekawi mnie też ile z tych raźno dywagujących na temat wielkości szklarni i "rozwojowości" sowich ulubionych systemów osób tak na prawdę kiedykolwiek kupi puszkę chociaż klasy semi-pro (taką z prawdziwego zdarzenia a nie np. D80, który u nas jest już za takie coś uważany) i chociaż niewielki ułamek systemowej szklarni. Jak zdążyłem zauważyć to zwykle peany na cześć możliwości jakie dają systemy najpopularniejszych producentów kończą się zakupem kilku popularnych modeli Tamrona/Sigmy :lol:

Co do jakości serwisów, to można sobie wejść np. na Canon Board i odszukać wątek o warszawskim serwisie na Żytniej, a nikoniarze czy inni też pewnie będą mieli kilka "ciepłych" słów do powiedzenia o swoich serwisach.

f50fd 
Początkujący

A propos lotofag IMHO link nie działa.
Cytat:
Ok. Czyli jeśli stawiam na rozwój swoich umiejętności i nie chce pozostać tylko przy Kicie, to lepiej wejść w system Canona?
Misek w jakikolwiek system , tyle że jako amator kit Pentaxa na start daje Ci znacznie więcej.Sam zauważyłeś problemy z AF ,ale jakoś użytkownicy K -systemu nie robią sobie z tego wielkiego problemu , raczej jest to jakaś niedogodność z którą można żyć. Co do szkieł Pentaksa powtarzam jak mantre dla rozwijającego się amatora ja nie widzę żadnych ograniczeń wręcz przeciwnie.

lotofag 
Optyczny

f50fd napisał/a:
IMHO link nie działa.

Rzeczywiście coś się kaszani zatem pozwolę sobie wrzucić ten tekst tutaj:
Cytat:
Canon czy Nikon? a może jednak Minolta?

dział:Sprzęt, autor: mihau (mihau), umieszczone: 2008-02-28 14:58:20
Poniższy tekst autorstwa Klausa Schroiffa w tłumaczeniu mihau'a i Piotra Michałka został umieszczony w 1999 r na stronie http://www.35mm.v.pl/. Wybaczcie więc prosze nieaktualnosci sprzetowe - chodzi o SENS ;-)

Wspaniały "System"

System - byt nieznany... Wydaje mi się, że zainteresowani mają na myśli pewien (duży) zestaw obiektywów, korpusów, lamp błyskowych i innych akcesoriów. Faktem jest, że Nikon posiada generalnie największy system. Canon ma największy system AF. Pentax ma najmniejszy. Co to oznacza? Dla większości z nas dokładnie NIC. Nikon ma największy wybór obiektywów Fisheye. Wspaniale. Pokazanie więcej niż 2-3 zdjęć w tej perspektywie położy każdy normalny pokaz. Pentax robi niewiele lamp błyskowych? No i co z tego?! Kup lampę Metz! I tak są najlepsze. Minolta nie ma w ofercie obiektywu 1200/f5,6 choć Canon ma. Naprawdę? Czy na serio możesz wydać 70 000 US$ na takie szkło? Na rynku jest tylko kilka obiektywów niezależnych producentów do aparatów Pentaxa. O mój Boże! Ty naprawdę uważasz, że to źle, że jest tylko kilka obiektywów SIGMY dostępnych do twojego aparatu????? Minolta nie ma w ofercie "profesjonalnej lustrzanki". Kurcze! Jeśli tylko nie jesteś kompletnym idiotą (albo zupełnie początkującym) powinieneś uzyskać takie same rezultaty zarówno pstrykając 700si jak i Nikonem F5.

Oczywiście musi być coś w tym, że tak wielu fotografów sportowych używa sprzętu Canona. Po prostu ten system AF jest najlepszy! A tak przy okazji, czy masz wejściówki dla prasy na najlepsze miejsca do fotografowania imprez sportowych? Profesjonaliści od fotografowania mody często używają aparatów Nikona ze względu na jego system lamp - no tak... pokaż mi proszę swoje studio fotograficzne! Tak więc dopóki nie potrzebujesz sprzętu na bardzo specjalne okazje, to cokolwiek wybierzesz, nie wybierzesz źle!

Lepsza Jakość Obiektywu!

Naprawdę uważasz, że istnieją znaczące różnice jakości u różnych producentów? Oczywiście, są świetne Nikkory tak jak i są świetne obiektywy Canona, Minolty i Pentaxa. I, nie do wiary, Minolta robi też złom podobnie jak i Pentax, Canon i Nikon! Zwykle możesz zastąpić śmieci jednego producenta porządnym szkłem tego samego. Jeśli zaproszę Cię na pokaz przeźroczy i powiem Ci, że zrobiłem to obiektywami Minolty to mi uwierzysz. Nawet wtedy jeśli prawdą jest, że używałem do tego sprzętu Canona! Nikt, absolutnie nikt, nie jest w stanie tego odróżnić! Bardzo często można przeczytać coś w tym stylu : "Mój nowy obiektyw jest ostry jak żyleta... na odbitkach 10×15! Wydałem 1000 dolców!!!" Robi wrażenie, co nie?! Może trzeba byłoby powiedzieć człowiekowi, że jeśli robi takie odbitki, to nawet używając taniego ruskiego obiektywu za 100 złotych, też wyjdzie mu ostro! Ale nie zrozum mnie źle. Różnica w jakości pomiędzy niektórymi obiektywami jest olbrzymia! Pomyśl tylko, czy naprawdę potrzebujesz aż takiej jakości. Dopóki nie robisz slajdów, albo odbitek co najmniej 20×30cm (w profesjonalnym labie!), to tak naprawdę nie ma chyba większego sensu wydawanie tysięcy dolców dla samej przyjemności.

Wspaniała Ergonomia!

"Mój C***n lepiej leży w ręku niż Twój sprzęt N*k***" Dobra, ale kogo to obchodzi??? Każdy na tej planecie ma prawo do własnego zdania (no może oprócz ludzi w Chinach, ale to zupełnie inny temat...). Wyobraź sobie, że są ludzie zadowoleni z prostoty Leici M jak i ci używający Nikona N70 rodem prosto z Gwiezdnych Wojen. Jeśli oni uważają, że ich aparaty mają wszystko tam gdzie mieć powinny to jak najlepiej i nic nikomu do tego. W końcu kim tak naprawdę jesteśmy abyśmy ich mogli krytykować. O gustach się nie dyskutuje...

Zwykle człowiek, który Cię uczy fotografowania powie Ci coś takiego:

"Fajny sprzęt - a teraz pokaż mi swoje zdjęcia!!!"

Cytat:
Ok. Czyli jeśli stawiam na rozwój swoich umiejętności i nie chce pozostać tylko przy Kicie, to lepiej wejść w system Canona?

Tak, bo u pozostali producenci nic nie oferują poza kitami ;)
A tak serio: potrzebujesz jakichś wybitnie specjalistycznych szkieł? Bo jak nie to w każdym systemie znajdziesz towaru aż nadto, byle tylko portfel wytrzymał. Nie wspominając już o niezależnych producentach i rynku wtórnym...

A "problemy" z AF dotyczą wszystkich systemów, po prostu każdy producent ma inną filozofię dotyczącą działania takiego systemu i aplikuje różny hardware i różne algorytmy działania - czasem lepsze, czasem gorsze, a czasem po prostu diametralnie różne i stawiające na inne priorytety. Do tego dochodzą różne wymagania użytkowników czy po prostu ich wyobrażenia o tym co by chcieli i tym sposobem znajdziesz narzekania nawet na topowy sprzęt danych producentów. Nie wierzysz to wejdź na dowolne forum danej marki. ;)

krisv740
[Usunięty]

lotofag, gratuluję tekstu!
może w końcu niektórzy otworzą oczy i coś zrozumieją...............

lotofag 
Optyczny

krisv740 napisał/a:
lotofag, gratuluję tekstu!

Ja tylko go tutaj zamieściłem, nie jestem jego autorem :) Zresztą wszystko jest opisane w nagłówku tuż pod tytułem. Tłumaczenie pochodzi z serwisu onePhoto.

Odpowiedz do tematu