Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Nie 11 Sty, 2009
Nikon D90 vs Canon 450D,40D
Autor Wiadomość
novy 
Rozmowny

Wysłany: Pią 09 Sty, 2009   

costi napisał/a:
No tak, bo 40D to full metal, pouszczelniany gdzie tylko sie da... troche fanboy z Ciebie wylazi ;)

40D nie jest plastikowy.

costi napisał/a:
Albo olac ryzyko i kupic owego Tamrona u Cichego, majac pewnosc, ze szklo bedzie ostre. ;)

A masz pewność że Ci przednia soczewka nie wyleci ? W Nikonie śrubokręt do AF wszystko przełknie, ale w Canonie to szkoda puszki dla takiego warczącego ułomnego silniczka.

[ Dodano: Pią 09 Sty, 2009 23:29 ]
Ciekawe co zrobisz jak Ci się ten Tamron od Cichego rozleci, gdzie go zaniesiesz jak w Polsce nie ma nawet serwisu ?

Reklama

piotrmkg 
Optyczny

novy, mam 24mm z silniczkiem AFD i jego warczenie nie nazwałbym ułomnym, ba szybciej ostrzy niż USM w 50 f/1.4

novy 
Rozmowny

50f/1.4 to konstrukcja z 93 roku więc o czym my tu mówimy. Po co kupować puszkę Canona z szybkim AF (nie mówiąc o AI Servo) jak Tamron to wszystko i tak zaprzepaści swoim warczącym, niepozbieranym silniczkiem.

costi 
Rozmowny

Wysłany: Sob 10 Sty, 2009   

novy napisał/a:

A masz pewność że Ci przednia soczewka nie wyleci ? W Nikonie śrubokręt do AF wszystko przełknie, ale w Canonie to szkoda puszki dla takiego warczącego ułomnego silniczka.

17-50 do Nikona ma wlasny silnik, co ma srubokret do rzeczy?

novy napisał/a:
[ Dodano: Pią 09 Sty, 2009 23:29 ]
Ciekawe co zrobisz jak Ci się ten Tamron od Cichego rozleci, gdzie go zaniesiesz jak w Polsce nie ma nawet serwisu ?

A co mnie to obchodzi? Dla mnie strona jest sprzedawca i w razie problemow obiektyw trafi do niego - niech on sie martwi.

konczako 
Entuzjasta

Wysłany: Sob 10 Sty, 2009   

Czy ja dobrze słysze?? :roll: Koledzy porównują zestaw 40d+17-55IS z d90+Tamron 17-50?? Tego jeszcze nie było :lol: ..
Jeśli kogos stać i może dłożyć to tutaj ten pierwszy zestaw wygrywa w przedbiegach. Dlaczego to chyba wiadomo :wink: .

Gdybym jednak wybierał pomiedzy 40d+T17-50 a D90+T17-50 postawił bym chyba na Nikona... Te obiektywy działają jednak lepiej z NIkonami i przewaga AF z 40D zmaleje...

Co do plastiku z 90D to jest on na tyle wytrzymały i dobrej jakości że nie ma co wytykać tego D90.. Ja tutaj dyskomfortu nie odczuwam

adamkt 
Nowy

Wysłany: Czw 15 Sty, 2009   

Witam wszystkich forumowiczów!
Chciałem założyć nowy wątek ale ponieważ podobny już się znajduje więc pisze tu. Chciałbym zmienić mój kompakt na pierwszą lustrzankę. Fotografuję od 4 lat. Głownie makro i krajobrazy, czasem portrety.
Na początku myślałem o niższej klasie jak Canon 450D czy NIkon D60. Jednak postanowiłem kupić lepsze body, żeby mi służyło na długie lata. A szklarnie będę kompletował stopniowo.
Wybór padł pomiędzy:
Nikon D90 + 18-105 VR cana ok 3300 zł
Canon 40D + 17-85 IS USM cena ok. 3500 zł.
Czy z warto z tymi obektywami kupować te body i co będzie lepsze?

RaV579 
Bywalec
Spox Ziom!

Wg. mnie D90 z kitem 18-105. 18-105 VR jest w zasadzie jednym z najlepszych kitów na rynku. Co do samego body D90, to też jest bez zarzutów. Sam niedługo planuję zakup Nikon D90 + 18-105 VR (patrz mój podpis).

adamkt 
Nowy

Też mi się wydaje, że D90 będzie lepszy.
Problem jest z tym, że wszędzie brakuje tego body. Od tygodnia czekam w Euro i nie ma go dostepnego na stronie www.
W sklepie dla idiotów też wszystkie modele wyprzedane.
Zastanawiam się, czy warto dopłacać 1000 zł do obiektywu Nikkora 18-70mm?

RaV579 
Bywalec
Spox Ziom!

adamkt, mi wydaję się, że nie warto. Jesteś amatorem (chyba) i kit (18-105 VR) spokojnie wystarczy. Co do D90 i obiektywów do niego możesz "popisać" z kolegą AuThoR'em.

MC 
Temu Panu już podziękujemy

adamkt, taniej i bez problemow masz w e-fotojoker, fotoaparaciki.pl czy cyfrowe.pl

RaV579 
Bywalec
Spox Ziom!

MC napisał/a:
adamkt, taniej i bez problemow masz w e-fotojoker, fotoaparaciki.pl czy cyfrowe.pl

Lub np. w agito.pl

costi 
Rozmowny

Jak ktos bardzo musi, to Nikkora 18-70 mozna dorwac za ok. 500zl na Allegro, wiec nie widze sensu wywalania 1000zl na to szklo. Tym bardziej, ze 18-105 VR wcale taki zly nie jest.

adamkt 
Nowy

Miałem na myśli Nikkor'a 16-85 mm VR. Wybaczcie :oops:
MC napisał/a:
taniej i bez problemow masz w e-fotojoker, fotoaparaciki.pl czy cyfrowe.pl

Pewnie tak. Nie jestem jednak w stanie wydać jednorazowo prawie 4 tys. i w gre wchodzą raty. W Euro mają chyba najkorzystniejsze, bo 0%.

Never
[Usunięty]

Wysłany: Pią 16 Sty, 2009   

adamkt napisał/a:
Miałem na myśli Nikkor'a 16-85 mm VR. Wybaczcie :oops:
MC napisał/a:
taniej i bez problemow masz w e-fotojoker, fotoaparaciki.pl czy cyfrowe.pl

Pewnie tak. Nie jestem jednak w stanie wydać jednorazowo prawie 4 tys. i w gre wchodzą raty. W Euro mają chyba najkorzystniejsze, bo 0%.

mam ten sam problem. dochodzą co prawda jakieś tam opłaty do tego kredytu, ale nie spłacasz np. 700 więcej ;/

costi 
Rozmowny

Wysłany: Pią 16 Sty, 2009   

A w sklepach nie dla idiotow nie ma? Ostatnio tez oglaszali jakies raty 0%...

Swoja droga, nie ma co czekac na WWW, tylko isc do sklepu Euro, powiedziec, ze chce sie taki kupic i jak nie maja na miejscu, to niech sprzedawca siada do telefonu i dzwoni po sasiednich sklepach czy maja na stanie ;)

Odpowiedz do tematu