Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
a poza tym twoje wypowiedzi też daleko od tego tekstu nie leżą
Pewnie dlatego, że ja już mam dslr'a, mam kita, mam kilka manualnych szkiełek starszej daty plus inne duperele i na swoim czysto amatorskim poziomie wiem już z czym to się je i póki co to ja jestem nadal najsłabszym ogniwem używanego systemu A w wyborze szkieł i innych akcesoriów ograniczają mnie tylko finanse.
Dlatego z niejakim rozbawieniem czytam dywagacje osób kupujących obecnie lustrzanki na fali swoistej mody (i dostępności w przystępnych cenach), które zastanawiają się nad tym czy dany system pozwoli im się rozwinąć...
Niektórzy jeszcze nie wzięli do ręki swojej pierwszej puszki a już dyskutują np. o pełnej klatce.
lotofag, tekst jak najbardziej sensowny ... w 1999, kiedy to kupując czy to canona, nikona, pentaxa, minolte, olympusa, leice można było w każdy z tych aparatów włożyć dowolny przez siebie wybrany element światłoczuły czyt. film. w dzisiejszych czasach kupując korpus danej firmy jesteśmy niejako zmuszeni do zakupu ich (tej firmy) elementu światłoczułego co jakby już na starcie ogranicza nam pole manewru. kiedyś co jakiś czas wychodziły coraz to nowe generacje elementów światłoczułych (filmów), i korzystanie z ich dobrodziejstw nie wiązało się z wyrzuceniem korpusu na śmietnik tak jak dzieje się to dziś.
reasumując, kupując dziś lustrzankę cyfrową, decydujemy się nie tylko na pewną ergonomię samego korpusu ale też na to jak będzie w końcowym efekcie wyglądało nasze zdjęcie (DR, szumy, rozdzielczość).
Ten tekst miał być ilustracją tego o czym już napisałem powyżej: sensowności rozważań amatora na temat zasobności systemu i rzekomego "ograniczania" jego rozwoju.
Co do cyfrowych korpusów to po prostu taki "urok" tej technologii - szybkie moralne starzenie. Kto dziś używa np. komputera z procesorem klasy Pentium III? Mam gdzieś taki w piwnicy, w pełni sprawny...
Poza tym zgadza się, że w większości przypadków obecne korpusy spełniają o wiele bardziej zaawansowaną rolę niż kiedyś (od rozpoczęcia kadrowania aż po "wywołanie" zdjęcia) i po wdepnięciu w dany system jesteśmy bardziej uzależnieni od posunięć producenta.
Kto dziś używa np. komputera z procesorem klasy Pentium III?
ja do Ciebie piszę z Pentium 200MHz bez instrukcji MMX, nic mocniejszego nie potrzebuję do przeglądania internetu.
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Sob 10 Sty, 2009
piotrmkg, własnie dobrze że ktoś odświerzył temat, bo chciałem napisać,że nie do końca się z tobą zgadzam.
pewnie,że matryca jest ważna, nawet bardzo, ale jak wielu pytających o body i szkła zdaje sobie sprawę z właściwości każdej z matryc? jak wielu z nich poźniej, gdyby nie różne dziwne porównania,opinie , PS, wojenki systemowe widziało by różnice w obrazowaniu?
obawiam się że nie tak wielki odsetek "nowicjuszy"..........
od strony szkiel i techniko body ten artykuł jest dalej aktualny............
Misek [Usunięty]
Wysłany: Sob 10 Sty, 2009
Riddle napisał/a:
Misek napisał/a:
D80 jest też za drogi z racji tego że to starsza puszka
Za każdym razem powtarzasz argument, że D80 jest stary. No i co z tego? Nadal wielu ludzi go kupuje, gdyż jest to bardzo wygodny, wyjątkowo funkcjonalny jak na swoją cenę korpus. A ty się do niego po prostu uprzedziłeś, nie znając go. Weź go do ręki, zrób nim kilka fotek i zobacz czy naprawdę to że jest stary jest wadą.
To niczego się nie uprzedziłem, D80 miałem w ręku i bardzo mi się podoba. Chciałem raczej odebrać aparat osobiście, nie widzi mi się wpłacać 1600 lub więcej PLN i czekać na towar. Nie wspominając już o tym jak kiepskie doświadczenia mam z firmami kurierskimi, do tego stopnia że wole wysyłkę ubezpieczoną Pocztą-Polską niż np DHL. Poczta wbrew słabej opinii nigdy mnie nie zawiodła. Niestety body D80 przy odbiorze osobistym kosztuje tyle co KIT 450D. Dla mnie to całkiem mocny argument, aby sobie odpuścić ten model, mimo wielu jego zalet.
Dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Mimo zachęcającej oferty Pentaxa zrezygnuje z tej firmy na rzecz Canona. I chyba uda mi się nawet zakupić KIT, bez kombinowania.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9