Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 10 Sty, 2009 Panasonic fz 18 - pytanie o zdjęcia z rozmazanym tłem
Witam
kupiłem aparat panasonic fz 18 i mam pytanko jak zrobić fotke tzn taka ze na pierwszym planie jest np. osoba lub butelka a za tym jest tlo i chodzi mi o to zeby ten przedmiot na pierwszym planie byl wyrazisty i wyostrzony a całe tło z tylu było rozmazane, nie wiem jak sie nazywa ten efekt ale jest duzo takich zdjec i elegancko to wyglada. jest wogóle taka funkcja w tym aparacie??
Dzieki za pomoc !!!
POZDRAWIAM
Ostatnio zmieniony przez goltar Nie 11 Sty, 2009, w całości zmieniany 1 raz
darek_szefo, wejdź w tryb priorytetu przysłony i ustaw najmniejszą jej wartośc, jaką możesz. Poza tym im bliżej obiektu, tym mocniej rozmyte jest tło.
Kompakty, ze względu na małe matryce, niestety nie sprzyjają uzyskaniu małej głębi ostrości, ale w pewnym stopniu efekt taki da się uzyskac.
Ok wielkie dzieki teraz tylko musze znalesc priorytet przysłony:P A na zumie udolo mi sie zrobic takie fotki ale zoom to jednak nie to:/
A znasz moze jeszcze jakies fajne mozliwosci tego aparatu??
WIELKIE DZIEKI
POZDRO
darek_szefo - ten aparat nie ma żadnych specjalnych opcji, tylko wszystkie standardowe ogólnie spotykane w porządnych aparatach. Jeżeli chcesz poznać "fajne opcje" tego aparatu, to proponuje poczytać o fotografii - powinieneś sporo tego znaleźć w sieci. W innym wypadku nie wykorzystasz jego możliwości. Jeżeli przeraża Cię opcja manualnych ustawień, to się nie martw - jak rok temu kupowałem ten aparat, to nie miałem pojęcia, co to przesłona i migawka. Dzisiaj cykam zdjęcia na manualu i nie jest to wcale takie straszne. Wystarczy troszkę poczytać o robieniu zdjęć i potem przeczytać instrukcję.
darek_szefo, jaroG dobrze pisze. Do robienia dobrych zdjęc nie potrzeba żadnych super opcji. Czytaj ile możesz, wiedz co to migawka, przysłona, na co wpływa zmiana poszczególnych parametrów... przeczytaj instrukcję od aparatu
Podpowiem Ci, że priorytet przysłony masz na kole nastaw na górze aparatu.
Są tam ustawienia:
A - priorytet przysłony (od Aperture Priority) (ustawiasz konkretną przysłonę, a czas naświetlania dobiera aparat.
S - priorytet czasu naświetlania/otwarcia migawki (od Shutter Priority), ustawiasz konkretny czas naświetlania, a aparat dobiera przysłonę.
M - wszystko ustawiasz sam
P - tryb automatyczny, podobnie jak... hmm... na FZ5 było serduszko, nie wiem jak jest na FZ18. Różni się od serduszka(?) tym, że możesz częśc parametrów narzucic aparatowi.
W powyższych trybach możesz ustawic dodatkowe parametry jak czułośc(ISO), balans bieli, wybrac format i jakośc plików ze zdjęciami. Tryby pełnej automatyki tego nie umożliwiają.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 11