Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 10 Sty, 2009 70-200 f4 IS USM czy 100-300 f4 HSM
Cześć wszystkim
Jest to mój pierwszy post na tym forum
Potrzebuję pomocy.
Obecnie posiadam sigmę 17-70. Robiłam przy pomocy niej zdjęcia pół roku. To co oferuje mi ona nie spełnia moich wymagań co do dalej oddalonych obiektów.
Znajomy udostępnił mi parę obiektywów ale dwa szczególnie mi się spodobały, a mianowicie canon 70-200 f4 IS oraz sigma 100-300 f4 HSM
Dziura pomiędzy 70-100 w przypadku wyboru sigmy nie robi problemu, tak samo jak sama waga obiektywu /kwestia przyzwyczajenia/.
Nie wiem co wybrać - szkło ma być jak najbardziej uniwersalne. Oba mają szybki auto focus, oba oferują doskonałą jakość optyczną od maksymalnie otwartej "dziury", szkła nie zwiększają swych rozmiarów podczas ogniskowania. Sigma ma 100 mm więcej, a canon stabilizację. Gwarancja u sigmy 3 lata u canona 1 rok. Zwróciłam na to uwagę ponieważ u znajomego stabilizacja padła po nie całym 1,5 roku używania . - a koszt naprawy stanowił 1/3 wartości szkła .
Fotografuję konie i psy, czasami "samotne" drzewa.
Skoro możesz pożyczyć te dwa obiektywy, to i możesz sprawdzić który bardziej sprawdza się w warunkach, w których robisz zdjęcia.
Ja bym zapewne wybrał sigmę, Ze względu na dłuższą ogniskową. Stabilizacja dla mnie osobiście nie jest tak istotna. Z drugiej strony konie są na tyle duże, a psiaki na tyle podlizujące się, że nie musisz ich fotografować z daleka.
Tak czy siak zwierzęta raczej chce się fotografować w ruchu niż statycznie, w tym momencie stabilizacja nie pomaga.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Sob 10 Sty, 2009
Kurde... to rzeczywiście jest porządny problem... ale z racji, że moim zdaniem Canonowa 300/4IS i Sigma 100-300/4 to najfajniejsze tele dla amatora do 4kółek, wziąłbym Sigmę
Magdalena23, z tego co piszesz, raczej nie potrzebujesz szczególnie długich ogniskowych. Nie wiem w jakich warunkach chcesz fotografowac te konie i psiaki, ale zbliżenie się do nich nie powinno sprawiac problemów. Przemawia to za Canonem. Stabilizacja też nie będzie bezużyteczna. Przyda się na przykład przy panoramowaniu.
Sigma z kolei będzie uniwersalniejsza, pozwoli od biedy na fotografowanie ptaków, czy bardziej płochliwej zwierzyny. Osobiście wybrałem 100-300 EX, ale to ze względu na to, że potrzebuję 300 mm. Musisz sama ocenic, na ile będziesz korzystac z dłuższych ogniskowych. Gdyby tylko wystarczyło mi 200 mm, zdecydowałbym się raczej na Canona, pomimo krótszej gwarancji.
Zastanawiałaś się nad Canonem 70-200 F/2.8? Do dostania w podobnej cenie, a jaśniejszy. Może się nieźle sprawic.
Magdalena23, rozumiem, że zawsze robisz wydruki szerokie na metr i musisz miec na każdym zdjęciu rekordową rozdzielczośc
Światło F/2.8 trudno przecenic przy fotografowaniu ruchu, zwłaszcza jak przyjdzie do focenia na jakimś pokazie 'pod strzechą' albo o zmierzchu.
Pisałaś, że rozmiary 100-300/4 EX to nie problem, 70-200/2.8 L też nie powinien sprawic problemu, a mimo wszystko warto o nim pomyślec.
mam dokładne ten sam problem z wyborem ... te same szkła mam na myśli. I na razie nie wiem które wybrać.
Kiedyś miałem 70-300 sigmy APO i wiem że co bym nie wybrał to będę bardzo zadowolony
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Sob 10 Sty, 2009
kurde... na krajobrazy to wolałbym chyba 70-200/4IS. Bo mniejsze i stabilizowane. Ale i z 70-300VR sobie bez problemów z krajobrazami radzę - moim zdaniem taki rodzaj fotografii to najlepiej manualem potrakować
Tak przy okazji.. Ogladales rejs jak inzynier mamon ogladal przez lornetke krajobrazy? Jezeli takie krajobrazy chcesz fotografowac to proponuje 300 mmm. Jezeli normalne krajobrazy to cos szerokiego...
belkot77 Ja jestem świadom swojego wyboru. Może to dla ciebie jest jakieś nienormalne, ale ja już mam troszkę takich zdjęć, i jestem z nich zadowolony. Teraz czas na coś lepszego
10-20 już mam i zadowolony jestem
np: 300mm starą sigmą
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 10