Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Sama korbka wyglada na metalowa czy tam aluminiowa,ale te mocowanie w ktorym jest korbka przestrzelona trzpieniem jest czarna wiec pewnie plastikowa a to tez moze peknac. Ja bawilem sie jakas Hama za sto pare zlociszy w pewnym sklepie i jak podnioslem caly statyw trzymajac za glowice to kolumna sie sama wyciagnela do gory a korbka krecila sie jak szalona. I pewnie jakby kiedys ta korbka peknela to raczej da sie kolumne wysunac i wsunac spowrotem uprzednio poluzowujac oczywiscie srube kontrujaca
Wedlug ofert sklepowych Sherpa 600r ma 4,5 kg obciazenia a 800r ma 4kg-roznica w sumie znikoma... Ja sie zdecyduje chyba na 800r i jest to i tak gorna cena ktora moge wydac na statyw
troche sie waham miedzy 600R, a 800R, niby 600-tka ma jeszcze mozliwosc "rozplaszczenia" do wysokosci 29 cm, a 800 te neoprenowe gabki - tu pytanie na ile one sa wytrzymale i czy nie zaczna sie sypac po jakims czasie, bo wyglad takiego obskrobanego statywu tez nie jest przyjemny dla oka :] Na stronie cyfrowe.pl przy ofercie kupna 600R jest filmik, opisujacy mozliwosci 600R (mozliwe rozstawy, montaz, demontaz, zmiane pozycji glowicy, etc.)
statyw kupuje się raz na 10lat, więc nie ma co oszczędzać na nim kasy.
Ciekawe kto w rzeczywistości kupił jeden statyw na początku swojej fotograficznej drogi i używa go przez 10 lat. Jak ja kupowałem statyw do lustrzanki to miałem 400D i Sigmę 70-300 wartą 800 zetów. Sugerujesz, że powinienem wtedy wybrać jakieś Manfrotto za 600 złotych czy Gitzo za 3000 i odpowiednią do tego głowicę, bo może kiedyś za 5 lat kupię sobie supertele Canona?
ozzi_wawa napisał/a:
aaaaaaa i tutaj wlasnie czas na korekte, te korbki sa metalowe (z tego co przeczytalem w opisie modelu 450R
Są metalowe, potwierdzam organoleptycznie.
Lazlo napisał/a:
Sama korbka wyglada na metalowa czy tam aluminiowa,ale te mocowanie w ktorym jest korbka przestrzelona trzpieniem jest czarna wiec pewnie plastikowa a to tez moze peknac.
Też potwierdzam, rzeczywiście ten element jest plastikowy i nawet jeśli jest z dobrej jakości tworzywa to rzeczywiście, jak pisze Piotr, na mrozie może mieć zmniejszoną wytrzymałość. A nie ma takich statywów na korbkę w pełni metalową?
ozzi_wawa, statywy Velbona wydają się być dość solidne, więc i gąbka nie jest na pewno najgorsza. Zresztą można wybrać 600R ze względu na rozstaw nóg, a taką gąbkę przytroczyć do nóg domowym sposobem, jeśli masz zdolności manualne Myślę tutaj o czarnej gąbce i czarnych, plastikowych paskach samozaciskowych. Może to naprawdę nieźle wyglądać, a w razie np. uszkodzenia gąbki, można ją łatwo usunąć.
marekf [Usunięty]
Wysłany: Nie 11 Sty, 2009
Cytat:
gąbkę przytroczyć do nóg domowym sposobem
no można kupić taką gąbkę w obi do izolacji rur miedzianych
Komor, napisales w tym temacie, ze czasem przydalby Ci sie model 600R zamiast Twojego 450R, chodzilo wlasnie o ten rozstaw do pozycji zaby? ew. szybkosc w ustawieniu kolumny zamiast krecenia korbka? czy jeszcze jakis inny powod? bo z tego co widze, to 600-tka jest zdziebko lzejsza od 450R, wiec niby nie powinna byc chyba stabilnijesza. Konczac, zadam pytanie otwarte, wspomniane przeze mnie w postach wyzej, roznice w wadze statywow sherpa (300 gram miedzy np 450R, a 800R) nie moga znaczaco, lub nawet mniej znaczaco wplynac na ich stabilnosc? czy jednak moga?:)
PS. Komor jak sie zachowuje Twoja 450R z canonem + 300mm tele? zdjecia wychodza poruszone? odczuwasz brak stabilizacji? jakies problemy z korbka? dyskomfort jej uzywania?:)
Tak teraz mi wpadlo do glowy, czy wlasnie te 3 rozstawy nog w 600R nie moga spowodowac, ze z czasem sie jakos rozluzuja, powodujac, ze statyw zacznie sie bujac:) moze jeden rozstaw w 450R jest bardziej pewny:)
PZDR
[ Dodano: Wto 13 Sty, 2009 13:31 ]
ogladalem dzis sherpy 600R, 750R i 550R, dwie ostatnie maja metalowe korbki i co ciekawe w porownaniu z 450R...
Cytat:
...ale te mocowanie w ktorym jest korbka przestrzelona trzpieniem jest czarna wiec pewnie plastikowa...
mocowanie korbki i sama korbka w 550R i 750R byly metalowe. W pewnym duzym sklepie ze sprzetem elektronicznym... ceny byly lekko z kosmosu:)), ale przynajmniej mozna sie bylo pobawic statywami, choc powiem szczerze, ze chyba niektorymi egzemplarzami ktos bawil sie az nadmiernie, bo niekiedy wszystko latalo, a sekcje nog w ogole nie wychodzily :]
ozzi_wawa, ja tak rzuciłem tylko tym numerem 600, nie mam w pamięci wszystkich modeli Velbona czy innych producentów statywów. Miałem na myśli po prostu o „oczko” solidniejszy statyw z myślą o przyszłości. Ale do mojego zestawu to co mam wystarczy spokojnie moim zdaniem.
Ciekawe kto w rzeczywistości kupił jeden statyw na początku swojej fotograficznej drogi i używa go przez 10 lat. Jak ja kupowałem statyw do lustrzanki to miałem 400D i Sigmę 70-300 wartą 800 zetów. Sugerujesz, że powinienem wtedy wybrać jakieś Manfrotto za 600 złotych czy Gitzo za 3000 i odpowiednią do tego głowicę, bo może kiedyś za 5 lat kupię sobie supertele Canona?
pozwol, ze sie przedstawie. jestem Norty, fotografia interesuje sie niecale 3 lata, a jako pierwszy statyw, jeszcze bedac na studiach, zakupilem Gitzo GT2530 6x z włókna weglowego do pary z glowica Markins M10. moze i faktycznie wyjatek nie regola, ale i takie bywaja
Ostatnio zmieniony przez Wujek_Pstrykacz Sob 24 Sty, 2009, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11