Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Tamron 17-50 prosze o porade
Autor Wiadomość
MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sob 29 Lis, 2008   

morfeusz, na moje jest ok. Nie czytaj za duzo takich postow, bo osiwiejesz :wink:

Reklama

morfeusz 
Nowy

dzięki fest MC...jakkbyś mnie kiedyś spotkał na ulicy to przypomnij mi żebym postawił ci drinka lub cos podobnego :smile:

...a tak na marginesie to zna ktoś inne testy (oprócz tego z bateryjkami i tablicami tego typu) które wykrywają usterki obiektywu??? Proszę o nazwy takich testów lub jakieś namiary, hasła do googli etc...

arietiss 
Optyczny
arietiss

Dajcie spokój już tym testom! Zacznijcie robić zdjęcia i wtedy wszystko sobie przetestujecie... Wszystko wyjdzie w praniu, a i warsztat się wzbogaci... :wink:

szoko 
Początkujący

Wysłany: Nie 30 Lis, 2008   

hehe widze ze moj temat przeobraza sie w forum testowe :D i dobrze hehe :P

morfeusz moim zadniem sadzac po 2giej fotce jest ok

Gangster 
Uczestnik

Hi. Znalazłem w sklepie internetowym Tamron 17-50 za 1070zł ale chyba zdecyduję się przejść do sklepu i przed kupnem (cena 1215) przetestować go na tej kartce z podziałką. Co do tego testu to jak sprzedawcy reagują jak wyciągacie swoje kartki z podziałką i robicie zdjęcia?? Czy po wykonaniu zdjęcia podłączacie body do laptopa i tam oglądacie wyniki czy może sprawdzacie na LCD swojego aparatu? Czy na wyświetlaczu w aparacie (oczywiście po powiększeniu) można wychwycić kłopoty z FF/BF? I jak to robicie? Ustawiacie punktowe łapanie AF, przesłonę na 2.8 i czas auto? jak jest dość ciemno w sklepie to przynosicie ze sobą jeszcze dodatkowo statyw? Kurcze naprawdę mnie to interesuje.
EDIT:
Co prawda przy zakupie przez internet mamy tydzień na oddanie sprzętu bez podania przyczyny ale przy każdym oddawaniu i braniu nowego szkła dochodzą koszty przesyłki co przy pechu przewyższy kwotę zakupu w sklepie.

novy 
Rozmowny

Testowałem 17-50 w sklepie. Nie ważne czy na zewnątrz czy wewnątrz - test i tak powinieneś zrobić na statywie + ewentualnie samowyzwalacz. Ja osobiście zostawiłem zastaw (równowartość obiektywu) i wyszedłem na zewnątrz, myślę że jak trafisz na normalnego sprzedawcę to nie będzie problemu. Jeszcze taka praktyczna drobna uwaga: wydrukuj sobie kartę testową na jakimś grubym papierze. Ja sobie wydrukowałem na zwykłej kartce a że warunki w sklepie są różne to kartka się zaraz lekko "pofalowała" znaczy się wybrzuszyła w miejscu tej grubej linii :razz: i była kicha. Nie przejmuj się jak gość będzie na Ciebie krzywo patrzył, tu chodzi o twoje pieniądze. Jak gość będzie zdziwiony to tylko o nim będzie źle świadczyło że sprzedaje obiektywy a się na tym nie zna.

Gangster 
Uczestnik

Wysłany: Nie 11 Sty, 2009   

Hi. W końcu kupiłem tego tamiego i pierwsze zdjęcia poszły na kartkę papieru.
Wyszło mi takie coś.

Możecie mi powiedzieć czy są w miarę ok?
Mi się wydaje, że ma FF około 2-4mm. Można taki zostawić czy wymienić na inny? Nie patrzcie na kolor, bo nie miałem czasu zmieniać ustawień aby wyszło ok. Zdjęcie robione godzinę temu bez lampy na f2.8 i ogniskowej 50.

novy 
Rozmowny

Zdjęcie jest zrobione niesymetrycznie(lewa strona idzie do góry) więc nic z niego nie wynika. Łatwiej jest zrobić test ustawiając focus na tym napisie: "This text should be perfrctly in focus". Jak by Ci wyszło że masz 4 mm to nie jest mało.

Gangster 
Uczestnik

Teraz lepiej?

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

ciemno jak w.. ;P

Kocur 
Maniak

Teraz dla odmiany aparat nie stał na środku, tylko po lewej :P

Na podstawie dwóch ostatnich kart mam wrażenie, że to nie problem z AF tylko z operatorem sprzętu :P Ustaw aparat jak należy, zapal mocne światło albo zrób przy dziennym, jestem na 99% pewien, że AF jest ok.

Gangster 
Uczestnik

Kurcze to mnie oszukali!!! Wszyscy mówią, że jak się wypije to lepiej idzie zrobić ;-) precyzyjne rzeczy. Ale ok. Dzisiaj nie dam rady już nic więcej zrobić więc może jutro. Dzięki za odpowiedzi.

novy 
Rozmowny

Do puki nie będziesz miał takiego samego wyniku po lewej i po prawej stronie to się tu nie pojawiaj :wink: A tak na poważnie to ta kartka jest strasznie kulawa, też się z nią nie raz męczyłem - albo się pojawi jakaś fałda na niej to znowu coś jest krzywo, mówię Ci strzel lepiej w napis "perfectly" tak będzie najlepiej widać. Poza tym błąd AF możesz dopiero stwierdzić jak zrobisz kilka zdjęć i na każdym będzie powtarzalny wynik.

Odpowiedz do tematu