Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
dzięki fest MC...jakkbyś mnie kiedyś spotkał na ulicy to przypomnij mi żebym postawił ci drinka lub cos podobnego
...a tak na marginesie to zna ktoś inne testy (oprócz tego z bateryjkami i tablicami tego typu) które wykrywają usterki obiektywu??? Proszę o nazwy takich testów lub jakieś namiary, hasła do googli etc...
Dajcie spokój już tym testom! Zacznijcie robić zdjęcia i wtedy wszystko sobie przetestujecie... Wszystko wyjdzie w praniu, a i warsztat się wzbogaci...
Hi. Znalazłem w sklepie internetowym Tamron 17-50 za 1070zł ale chyba zdecyduję się przejść do sklepu i przed kupnem (cena 1215) przetestować go na tej kartce z podziałką. Co do tego testu to jak sprzedawcy reagują jak wyciągacie swoje kartki z podziałką i robicie zdjęcia?? Czy po wykonaniu zdjęcia podłączacie body do laptopa i tam oglądacie wyniki czy może sprawdzacie na LCD swojego aparatu? Czy na wyświetlaczu w aparacie (oczywiście po powiększeniu) można wychwycić kłopoty z FF/BF? I jak to robicie? Ustawiacie punktowe łapanie AF, przesłonę na 2.8 i czas auto? jak jest dość ciemno w sklepie to przynosicie ze sobą jeszcze dodatkowo statyw? Kurcze naprawdę mnie to interesuje.
EDIT:
Co prawda przy zakupie przez internet mamy tydzień na oddanie sprzętu bez podania przyczyny ale przy każdym oddawaniu i braniu nowego szkła dochodzą koszty przesyłki co przy pechu przewyższy kwotę zakupu w sklepie.
Testowałem 17-50 w sklepie. Nie ważne czy na zewnątrz czy wewnątrz - test i tak powinieneś zrobić na statywie + ewentualnie samowyzwalacz. Ja osobiście zostawiłem zastaw (równowartość obiektywu) i wyszedłem na zewnątrz, myślę że jak trafisz na normalnego sprzedawcę to nie będzie problemu. Jeszcze taka praktyczna drobna uwaga: wydrukuj sobie kartę testową na jakimś grubym papierze. Ja sobie wydrukowałem na zwykłej kartce a że warunki w sklepie są różne to kartka się zaraz lekko "pofalowała" znaczy się wybrzuszyła w miejscu tej grubej linii i była kicha. Nie przejmuj się jak gość będzie na Ciebie krzywo patrzył, tu chodzi o twoje pieniądze. Jak gość będzie zdziwiony to tylko o nim będzie źle świadczyło że sprzedaje obiektywy a się na tym nie zna.
Hi. W końcu kupiłem tego tamiego i pierwsze zdjęcia poszły na kartkę papieru.
Wyszło mi takie coś.
Możecie mi powiedzieć czy są w miarę ok?
Mi się wydaje, że ma FF około 2-4mm. Można taki zostawić czy wymienić na inny? Nie patrzcie na kolor, bo nie miałem czasu zmieniać ustawień aby wyszło ok. Zdjęcie robione godzinę temu bez lampy na f2.8 i ogniskowej 50.
Zdjęcie jest zrobione niesymetrycznie(lewa strona idzie do góry) więc nic z niego nie wynika. Łatwiej jest zrobić test ustawiając focus na tym napisie: "This text should be perfrctly in focus". Jak by Ci wyszło że masz 4 mm to nie jest mało.
Teraz dla odmiany aparat nie stał na środku, tylko po lewej
Na podstawie dwóch ostatnich kart mam wrażenie, że to nie problem z AF tylko z operatorem sprzętu Ustaw aparat jak należy, zapal mocne światło albo zrób przy dziennym, jestem na 99% pewien, że AF jest ok.
Kurcze to mnie oszukali!!! Wszyscy mówią, że jak się wypije to lepiej idzie zrobić precyzyjne rzeczy. Ale ok. Dzisiaj nie dam rady już nic więcej zrobić więc może jutro. Dzięki za odpowiedzi.
Do puki nie będziesz miał takiego samego wyniku po lewej i po prawej stronie to się tu nie pojawiaj A tak na poważnie to ta kartka jest strasznie kulawa, też się z nią nie raz męczyłem - albo się pojawi jakaś fałda na niej to znowu coś jest krzywo, mówię Ci strzel lepiej w napis "perfectly" tak będzie najlepiej widać. Poza tym błąd AF możesz dopiero stwierdzić jak zrobisz kilka zdjęć i na każdym będzie powtarzalny wynik.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 9