Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 12 Sty, 2009 Zmiana Canona 300D na ...?
W zasadzie zawarłem pytanie w temacie.
Szukam czegoś do zdjęć portretowych, macro, fot elektroniki.
Będę używał obiektywów M42 i raczej ograniczę się tylko do Canona.
Moim priorytetem jest CENA. Nie potrzebuje bajerów ale nie chce się też cofać. Kupiłem body + battery grip za ok 600zł i za tyle samo chciałbym kupić jakiś nowy aparat. [samo body]
Oczywiście wchodzą w gre zestawy do 1500zł
Ogólna zasada jest taka żeby obiektywy/battery gripy i inne rzeczy dało się sprzedać za tyle żeby samo body + bateria + ładowarka wyszło ok 600zł.
Myslałem o 350D.
oczywiście chodzi o używkę. Może ma ktoś do sprzedania albo mógłby wskazać jakąś aukcję? Ew polecić jakiś inny model w podobnej cenie?
Będę używał obiektywów M42 i raczej ograniczę się tylko do Canona.
chyba że jest coś innego w tej cenie? więcej wyobraźni panowie
Nikon +m42 = brak ostrzenia na nieskończoność
Canon + M42 = Mam już konwerter z dandelionem.
Pentax +m42 = ???
inne + m42 = ???
Nie znam sie na innych dlatego pytam.
Bardzo żałuje że nikon nie współpracuje z M42 bo bym sobie takowego sprawił. Przelotki z optyką odpadają.
No i czasem ludzie sprzedją zestawy duże na tyle tanio że po sprzedaniu wszystkiego oddzielnie samo body zostaje bardzo tanio.
Pozdrawiam.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Pon 12 Sty, 2009
oracle napisał/a:
Pentax +m42 = ???
potwierdza ostrość z każdym szkłem, tak samo z pomiarem światła i stabilizacją. Do tego dochodzi jeszcze bezproblemowa nieskończoność z m42 (przejściówka bez kołnierza)
Nie, za duża różnica pomiędzy używką a nówką - cenowa.
Misek [Usunięty]
Ja to nie bardzo kumam. Piszesz że na body chcesz przeznaczyć 600 zł. Potem Piszesz że w grę wchodzą zestawy do 1500 zł. Potem znowu coś że 600 zł i za tą cenę myślałeś o 350d.
Osobiście uważam że w klasie amatorskiej nie ma sensu kupować body na allegro. Sam chce kupić lustro i patrzę dość często na aukcje różnych marek. Z moich obserwacji wynika że:
-aparaty najtańsze jako nowe, czyli A200 i D40 są rzeczywiście w ciekawych cenach bo 600 zł wystarczy nawet na body objęte jeszcze gwarancją.
-aparaty średniej klasy typu C400D, C450D, ND80, ND60 chodzą w cenach wręcz chorych, dla przykładu: C400D w granicach 1100-1200 zł za body, C450D w granicach 1200-1300 zł, Nikon D80 minimum 1200 zł za body. W dodatku większość ofert to aparaty bez gwarancji bo mają więcej niż rok, czasem nawet 3 lata. Oczywiście wszystko używane amatorsko i okazjonalnie.
Teraz patrząc na nowe aparaty to jedynie C400D jest sensowną ofertą na allegro. Body C450D nowe było za 1450 zł w fotobasia.pl, w innych godnych zaufania sklepach cena z przesyłką to max 1600 zł. Niby te 200-300 zł piechotą nie chodzi, ale zawsze mamy gwarancję i pewność sprzętu, a na allegro to każdy pisze co mu się podoba i koloryzuje byle sprzedać lepiej. Nie mówiąc już o tym że mało osób chce wysyłać za pobraniem. Nikon D80 nowy kosztuje 1650 zł.
Jak dla mnie to kup sobie 1000D lub Pentaxa skoro używasz M42. 1000D to taki lepszy 350D, w dodatku nowy z gwarancją.
Misek: No przecież napisałem że jestem skłonny kupić zestaw z obiektywami etc. do 1500zł tak żeby po sprzedaży obiektywów i dodatków mieć taniej body.
Prosta zasada = w zestawie zazwyczaj wychodzi taniej.
Moje body ma prawie 100 na liczniku i nie chce go mieć w momencie jak migawka skończy żywot.
Misek [Usunięty]
oracle napisał/a:
Misek: No przecież napisałem że jestem skłonny kupić zestaw z obiektywami etc. do 1500zł tak żeby po sprzedaży obiektywów i dodatków mieć taniej body.
Prosta zasada = w zestawie zazwyczaj wychodzi taniej.
Moje body ma prawie 100 na liczniku i nie chce go mieć w momencie jak migawka skończy żywot.
Skąd wiesz że ten co Ci sprzeda na allegro 350d nie ma podobnego problemu jak ty ze swoim body?
krisv740 [Usunięty]
sorry , ale ja nie bardzo rozumiem..........
jaki masz problem????
wchodzisz na e-bay, albo allegro, wybierasz cenę minimalną i licytujesz co ci pasuje, a jak nie to kupujesz najtańszy na ryku aparat z obiektywami . za 1500 możesz mieć nowe body z dwoma szkłami.
po co zakładać tak dziwny temat???
kupowałeś już uzywane body, zapomniałeś jak to się robi?
Heh, przeczytaj moj 1 post.
"Ew polecić jakiś inny model w podobnej cenie?"
i jak na razie mavierk mi pomógł bo bardziej sie skłaniam ku pentaxowi teraz.
Podobno K100D świetnie współpracuje z M42.
Może jakieś inne propozycje?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9