Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
komor, nie śmiem zwracać uwagi, ale nie mogę się oprzeć... czytasz cały temat? w drugim swoim poście a trzecim ogólnym w tym temacie napisałem, że mam lampę.
Sorry, musiało mi umknąć, choć temat przeczytałem w całości za jednym posiedzeniem. A co do zwracania uwagi to koniecznie trzeba prostować cudze błędy, bo forum jest po to, żebyśmy się uczyli, a nie przemilczali cudze błędy.
zejnowski napisał/a:
Pytałem się w tym temacie poza tym o to co warto mieć itd.
zejnowski napisał/a:
co do obiektywów to muszę się zadowolić Kitem i Sigmą 70-300, ale może jeszcze się coś znajdzie z jasnym szkłem.
a tutaj jest napisane, że jeszcze coś skombinuje z jasnym szkłem to nie jest powiedziane, że już idę na żywioł.
No to super, bo ze szkłem o jasności takiej jak kit – bałbym się iść na taką imprezę. Dlatego o tym napisałem, nawiązując do Twojej wypowiedzi, którą sam cytujesz powyżej.
Sigma 28-105 f/2.8-4 Aspherical? Nie mam pojęcia, nie znam jej, ale trochę dubluje się z kitem jeśli chodzi o ciemność. Może tradycyjnie Tamron 17-50/2.8?
zejnowski [Usunięty]
Wysłany: Nie 11 Sty, 2009
No muszę mieć skąd ją załatwić. Ok na razie tyle, dzięki wszystkim :]
Musisz miec szeroki i jasny kat (17, 18 mm). Zdjecie grupowe bedziesz musial zrobic i w tancu tez sie przyda szeroko. 85 EF bedzie za wasko na sale. lepiej uzyc 50 na cropie bedzie w sam raz do portetow.
Z moich doświadczeń wynika coś wręcz przeciwnego. Szeroki kąt przydaje się, ale w ciasnych klubach. W przypadku dużych sal najczęściej używam 77mm, więc 85-tka będzie jak najbardziej ok. podobnie jak 50-tka - krótsze szkła tylko jeśli bardzo lubisz szerokie plany, albo wjeżdżanie ludziom w twarz, a poza tym ciężko kontrolować wtedy tło.
1/20-1/40s, to jak najbardziej użyteczne czasy - przy synchronizacji na drugą kurtynę można pokusić się o znacznie dłuższe, ISO400-800 zwykle wystarcza by nie schodzić z zastanym poniżej -2EV przy f/2-f/4, lampa zbalansowana kolorystycznie z zastanym - jeśli są jakiekolwiek lustra lub światła stroboskopowe, to niestety najbezpieczniej przestawić ją na manual...
Do bezprzewodowego błyskania nie masz sprzętu, więc dalej nie będę pisał...
Wysłany: Pon 12 Sty, 2009
jaad75 napisał/a:
85-tka będzie jak najbardziej ok
85 na cropie to prawie 120mm. Sorry ale niezgodze sie ze bedzie ok.
jaad75 napisał/a:
Z moich doświadczeń wynika coś wręcz przeciwnego
A zmoich wrecz przeciwnie do twoich. Co to oznacza? Ze mamy rozne sposoby robienia zdjec. Ja wole wchodzic blizej ludziom (pod sam nos) przynajmniej nikt nie zasloni mi ujecia...
jaad75 napisał/a:
przy synchronizacji na drugą kurtynę
.
Tak z ciekawosci jak to ustawic w aparacie?
Nastawy lampy błyskowej... wbudowanej/zewnętrznej w zależności od tego jaką posiadasz (zewnętrzna musi być podpięta), a potem synchronizacja błysku. Zdaje się, że są 3 opcje: z pierwszą kurtyną (otwarciem migawki), drugą kurtyną (zamknięciem migawki) i stały (zazwyczaj najkrótszy czas synchronizacji jaki obsługuje aparat). Niektóre mają jeszcze synchronizację z krótkimi czasami (krótszymi od podanych w specyfikacji), ale wtedy błysk jest o wiele słabszy.
Wysłany: Pon 12 Sty, 2009
mavierk, Kazdy robi zdjec jak umie i jak uwaza za sluszne. NIe mam zbyt duzego doswiadczenia. Robilem 4 wesela. I zalozylem szeroki obiektyw zamiast waskiego chociaz nie pochwalam ladowania sie ludziom pod sam nos. Jednak z szerokim obiektywem latwiej mi sie robilo zdjecia i jasniejsze byly i bardziej dynamiczne i nie rozmazane i nikt (obcy) mi sie nie wladowal pod obiektyw.... Dlatego polecam szeroko na tance.
Wiec co do spraw technicznych Jaad75 moze miec zawsze racje. Jest oczytany, doswiadczony, itp.. ale co do kompozycji zdjecia to kazdy ma racje. Bo racja jest tam gdzie kto lubi.....
A ty kolego nie musisz na kazdy mail Jaad75'a odpowiodac ze ma racje i ze popierasz.... no chyba ze ci placi
Jednak z szerokim obiektywem latwiej mi sie robilo zdjecia i jasniejsze byly
O ciekawe - coś bliżej?
belkot77 napisał/a:
i nie rozmazane
Dlaczego miałyby być rozmazane? Nie mówimy tu o długich tele...
belkot77 napisał/a:
mi sie nie wladowal pod obiektyw....
a nie władował Ci się w tło?...
belkot77 napisał/a:
A ty kolego nie musisz na kazdy mail Jaad75'a odpowiodac ze ma racje i ze popierasz.... no chyba ze ci placi
Oczywiście, że płacę mavierkowi, podobnie jak każdemu, kto się ze mną zgadza... Jak myślisz, skąd ma pieniądze na niezwykle kosztochłonną degustację egzotycznych gatunków piwa?
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Wto 13 Sty, 2009
jaad75 napisał/a:
egzotycznych gatunków piwa?
Nieobrażając Twojego miejsca zamieszkania, na jakich przedmieściach wszechświata mieszkać, jeśli tamte piwa były dla Ciebie egzotyczne
belkot77 napisał/a:
jeszcze dwa miesiące temu z jaadem się nie zgadzałem, aktualnie, gdy patrzę na taki swój pierwszy portret, to czuję, że 50mm to za mało na dobre zrobienie popiersia, jeśli chcesz robić całe sylwetki, to czemu nie :]
Wysłany: Wto 13 Sty, 2009
jaad75 napisał/a:
belkot77 napisał/a:
Jednak z szerokim obiektywem latwiej mi sie robilo zdjecia i jasniejsze byly
O ciekawe - coś bliżej?
CHodzi o lampe blyskowa. Jezeli podejdzisz blizej to masz szanse na poprawne oswietlenie tanczacych. I nie wale na wprost ale odbijam.
jaad75 napisał/a:
belkot77 napisał/a:
i nie rozmazane
Dlaczego miałyby być rozmazane?
Bo uzywam krotkich czasow np. 1/20 aby miec tlo na zdjeciu. W tym przypadku lampa zamraza tanczacych. Gdybym walil z daleka to raczaj blysk by ich nie zamrozil (tak sadze)
jaad75 napisał/a:
belkot77 napisał/a:
mi sie nie wladowal pod obiektyw....
a nie władował Ci się w tło?...
Wladowal. I o to chodzi zeby pokazac ze cala sala tanczy.
jaad75 napisał/a:
Oczywiście, że płacę mavierkowi, podobnie jak każdemu, kto się ze mną zgadza... Jak myślisz, skąd ma pieniądze na niezwykle kosztochłonną degustację egzotycznych gatunków piwa?
no ja akurat zestawem 450d i kitem opękałem całą studniówkę. Nie miałem lampy dodatkowej tylko dyfuzor do "kukułki". Jakie efekty? tutaj większość zdjęć mojej produkcji - tzn. te bardziej kolorowe bez widocznego pyłu w kadrze http://www.lo1.slupsk.pl/...2009/index.html
namęczyłem się - nie powiem, wiem, że lepiej by było z jasnym szkłem i dodatkową lampą ale niestety jestem na etapie kompletowania i robię tym czym mam.
Lampa ustawiona na drugą kurtynę, ISO 400 i 800, żeby wydobyć drugi plan. Czasy od 1/15 do 1/60. Jak na standardowy zestaw bez kosztownych dodatków jak najbardziej poprawnie - tak myślę -
[ Dodano: Pon 16 Lut, 2009 22:25 ]
no ale ja mogłem sobie pozwolić na takie ekstremum - bo nikt mi za to nie płacił. Wtedy to nie wiem czy bym się odważył, lecz w tym wypadku zrobiłem sobie "szkolenie w terenie" zresztą oceńcie sami. link powyżej
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10