Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam. Chciałbym zasięgnąć porady osób bardziej doświadczonych, otóż za 2 tyg mam chrzest własnego dziecka i chciałbym mieć jakąś pamiątkę z tej uroczystości, z wiadomych przyczyn aparatu nie mogę obsłużyć sam wiec muszę go dać innej osobie, i tu jest problem bo właśnie ta osoba nie ma zielonego pojęcia o robieniu zdjęć, wie tylko że trzeba przytrzymać do połowy przycisk migawki i potem wykonać zdjęcie. Kościół ogólnie ciemny nie jest lecz za jasny także, ale jak na kościół nie jest najgorzej, nigdy nie robiłem zdjęć w kościele nawet ja sam, bo stosunkowo aparat mam od niedawna ale myslę że osobiście cos bym wykombinował, ale mój przyszły fotograf z pewnością nie da rady nic wiecej w aparacie przestawić. Sprzęt taki jak w stopce, niestety brak dodatkowej lampy. Poradzcie mi czy mam mu dać aparat w pełnym automacie ustawiony, czy też zastosować jakieś uniwersalne ustawienie(tego sie boje), czy to wogóle ma sens taki eksperyment. Nie licze na 100% udanych zdjęć ale żeby chodz wiekszość jakoś mi wyszła, czy wogle dać mu fz-18, chodz tu będzie pewnie jeszcze gorzej:(
dać chyba FZ18 i zablokować ISO do 800...
w 2 tygodnie nauczysz zielonego obsługi FZ18 i takich trybów jak A i P.
czy nauczysz obsługi C40D w dwa tygodnie jeśli ktoś jest zielony ?
nie wiem, może być trudniej
edmun ja pisze powaznie to nie wchodzi w gre bo raz że za bardzo czasu nie ma a po drugie to strasznie nerwowy człowiek i jak zaczne szkolić to sam sobie bende musiał sie fotografować
f/4.0 (żeby utrzymać to światło ograniczyłem się do 30mm na moim szkle, ty:
1)nie masz tego problemu
2)masz o wiele jaśniejsze szkło więc trzymaj się f/2.8 )
bez lampy aparat chciał 1/10 sek, ustawiłem go na 1/30 - tło mroziła stabilizacja a
główne obiekty - lampa ustawiona na 2gą kurtyne
jak chcesz to ci wyślę na mejla kilka zdjęć z "mojego" chrztu
skasowany [Usunięty]
Wysłany: Pon 12 Sty, 2009
Darecki2005 napisał/a:
Ruslan napisał/a:
masz tak mało pojętnych kolegów
To nie ślub tylko chrzest.
Ruslan napisał/a:
Wynajmij fotografa, nawet najtańszego skoro jesteś aż tak zdesperowany
Zadałem pytanie wyżej, ale jesli nie potrafisz pomóc to po co piszesz takie rzeczy?
Ale w Twoim wypadku to chyba najlepsza rada
Pozwolę sobie na jeszcze jedną. Koledzy już o tym wspominali, automat i do dzieła
No cóż, karkołomne zadanie sobie umyśliłeś Nauczyć obsługi takiego zestawu kogoś kto nawet ma pojęcie o fotografii a nigdy nie miał w rękach lustra może być kłopotliwe, a co dopiero kogoś całkiem zielonego... Widzę dwa wyjścia:
1. Fotograf. Ktokolwiek, kto ma na ten temat pojęcie, nie musi być zawodowy.
2. Ustawić aparat "na sztywno" i mieć nadzieję, że kadry będą znośne.
Jeśli nie masz możliwości, albo nie chcesz skorzystać z pierwszej opcji, to ja bym wykorzystał ustawienia C1-3. Osoba, którą chcesz przyuczyć będzie potrzebować dwóch schematów: do zdjęć z lampą i bez lampy. Spróbuj zrobić ustawić mniej więcej tak:
C1: trym M, AWB, 1/50, f/2,8 ISO400-800 (zależnie od oświetlenia, żeby zachować światło zastane w tle), synchro lampy na drugą kurtynę
C2: tryb Av, AWB, F/2,8, ISO1600 (lub inne, sprawdź w kościele jakie, żeby czasy wychodziły nie dłuższe niż 1/20-1/30)
W obu przypadkach: priorytet jasnych partii, zapis RAW, wyłączone odszumianie (to zrobisz na kompie na wybranych ujęciach)
Potem, musisz nauczyć delikwenta dwóch rzeczy. Po pierwsze, żeby robił zdjęcia na zmianę na C1 z lampą i na C2 z wyłączoną lampą. Po drugie, kilka podstaw kompozycji, jak np. żeby nie umieszczał zawsze głowy w centrum kadru, tylko żeby z grubsza łapał całe sylwetki, itp. No i mniej więcej jak ma się ustawiać, żeby fotografowane osoby mieściły się w GO. To akurat można osiągnąć tez przez ustawienie f/5,6, ale wtedy zapomnij o jakimkolwiek świetle zastanym i zdjęciach bez lampy. No, chyba że będziesz miał fart i masz bardzo widny kościół
W ogóle, zanim postanowisz to może spróbuj się z tą osobą umówić, żeby zrobiła kilka zdjęć w zbliżonych warunkach, np. w domu przy sztucznym świetle. Może taki eksperyment podpowie Ci odpowiednie ustawienia, albo inne wyjście z sytuacji
Przypuszczam że jesli u Ciebie był taki czas to u mnie byłby odrobinę krótszy wiec może troszkę kościół jest jaśniejszy, a przy jakim iso ci wyświetlał taki czas 400-800.
Ruslan napisał/a:
Rozumiem że to najprostrze rozwiązanie tyle ze wynająć jakiegoś taniego fotografa, znam takiego i dziękuje za takie fotki jakie on robi, gdyż miałem przyjemność oglądania ich, a znów wynająć kogoś poważniejszego to raz ze czasu mało a dwa ze to juz kosztowny interes na niecałą godzinę wynajmować człowieka, gdyż juz na przyjęciu to sam sobie fotki porobię wiec tu juz jestem spokojny
Kocur napisał/a:
C2: tryb Av, AWB, F/2,8, ISO1600 (lub inne, sprawdź w kościele jakie, żeby czasy wychodziły nie dłuższe niż 1/20-1/30)
Najprawdopodobniej tak zrobię bo lampa z wiekszej odległosci mniej mi pomoże, zwłaszcza ze to tylko wbudowana lampa. Nie bardzo mam jak sprawdzić to w kościele gdyż swiatła zapalają na mszę a nie pojdę z aparatem testować jak motłoch ludzi, bo wszyscy sie znamy tutaj wiec może to trochę zabawne sie wydać niektórym, pokombinuje w domu z tym.
Kocur napisał/a:
W ogóle, zanim postanowisz to może spróbuj się z tą osobą umówić, żeby zrobiła kilka zdjęć w zbliżonych warunkach, np. w domu przy sztucznym świetle. Może taki eksperyment podpowie Ci odpowiednie ustawienia, albo inne wyjście z sytuacji
Tak zrobię tylko nie mogę stosować skomplikowanych ustawieć zeby sie nie pogubił, tak to jest jak ktoś nie miał aparatu w ręce, a wiecej nie mam za bardzo komu to zlecić bo wiadomo ze gosciom to juz głupio proponować takie zadanie jak sie zaprasza na chrzest
Ruslan napisał/a:
Rozumiem że to najprostrze rozwiązanie tyle ze wynająć jakiegoś taniego fotografa, znam takiego i dziękuje za takie fotki jakie on robi, gdyż miałem przyjemność oglądania ich
Wybacz moją uwagę ale ten kolego którego chcesz przysposobć do robienia zdjęć nie będzie chyba robić lepiej niż ktoś kto zna się trochę na fotografowaniu. Nastawy to nie wszystko - a kadrowanie!? Jak nie ma zbyt dużo pojęcia kadry możesz mieć "z kosmosu".
Generalnie ciężka sprawa. Może poszukaj wśród znajomych znajomych.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10