Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Ale mimo wszystko FZ28 robi lepsze zdjęcia od zwykłej cyfrówki np. CANONA A590 czy jakiegoś 10 mpx, 8 zoom optyczny? Mowa oczywiscie tutaj o szumach ; d
To takie pytanie tylko dla pewnosci. Nie jestem specem, dopiero zaczynam 'kariere' ; d
Pamietajcie ze zyjemy w Polsce, w brudnej, szarej POLSCE!
I co to zmienia? Warunki, o których piszesz stają się w związku z tym mniej wymagające? Kup aparat do tysiąca, tylko pamiętaj, że nie możesz mieć w stosunku do niego wymagań jak do aparatu za 10x tyle. I nie oczekuj, że nie zestarzeje się w ciągu paru lat, bo postęp jest po prostu nieunikniony.
krikus, wiesz o czym piszesz, czy tak sobie pstrykasz w klawisze? FZ28 nie ma ISO50, to raz... Dwa, przy ekwiwalencie 480mm i świetle f/4.4, będzie często zmuszony używać wyższych czułości, mimo stabilizatora. Trzecią sprawą jest fakt, że ta "klasa" aparatów, czyli ultrazoomy, z małą, gęsto upakowaną matrycką, szumią nawet przy ISO100.
Posiadam tej właśnie "klasy" aparat i przy 100 ISO szumy są niemalże nie zauważalne
Masz aparat ze znacznie mniej upakowaną matrycą (mimo, że jest jeszcze mniejsza) i przy ekwiwalencie 105mm używanie wyższych czułości jest mniej potrzebne... Poza tym "niezauważalność" szumów A460 zależy wyłącznie od skali porównawczej i intensywności obróbki...
Posiadam tej właśnie "klasy" aparat i przy 100 ISO szumy są niemalże nie zauważalne
Zależy jeszcze, co kto rozumie przez zauważalne, czy niezauważalne szumy... Ja na 50D zaczynam je widzieć przy ISO400, a przy 1600 zaczynają czasem przeszkadzać, a przy 3200 mnie drażnić. Podczas gdy mój znajomy porównując szumy z 50D na ISO1600 i ze swojego kompakta (bodaj Canona A540) otwiera szeroko paszczę bo wcale ich nie widzi ani tu ani tu.
Niemalże niezauważalne to chyba nie znaczy że ich nie ma całkiem ? Chyba, że ja się już w semantyce gubię.
Pewnie że przy pomniejszeniu czy na standardowych wydrukach szumu przy ISO 100 raczej nie zobaczymy, ale wystarczy już spojrzeć na 100% powiększenie i szumy widoczne są mocno.
ale wystarczy już spojrzeć na 100% powiększenie i szumy widoczne są mocno.
Przesadziłeś tym stwierdzeniem "mocno", i też zależy jakiego konkretnie aparatu dotyczy. Obecnie mam fuji finepix S5800 to nawet przy 8 mpx i pełnym rozmiarze wyswietlenia zdjęcia żadnego ziarna nie widać
Miked [Usunięty]
Wysłany: Sro 14 Sty, 2009
To oczekuje obiektywnej odpowiedzi: który z tych aparatów jest najlepszy:
FZ28 lub FZ18, OLYMPUS SP-560UZ, Nikon P80, a może SONY H50?
Który nich ma najmniej szumów, który po prostu jest najlepszy? Prosze was tylko o odpowiedz i uzasadanie.
Jak decydować się na FZ, to jednak warto kupić nowszy. 28-mka w tej chwili cenowo wyrównała się z 18-stką.
Miked, niestety na Twoje pytanie nie ma konkretnej odpowiedzi. Każdemu pasuje coś innego. Ja mogę jedynie napisać, że z tych dla mnie najlepszy jest fz28 i dlatego właśnie go kupiłam.
Może przyda Ci się taki link.. http://fotopolis.pl/index.php?n=6591
Lepiej chyba wydać kase od razu na lepszy aparat, ktorzy spisze mi sie w wielu sytuacjach (przypomnijcie reklame z numerem telefonu, jak pieknie udalo mi sie zrobic zdjecie, zapewne potem ozenili sie ; )
Mieliśmy naprawdę dużo śmiechu na forum kiedy leciała ta reklama. Niestety to tak nie działa, ale prędzej czy później się przekonasz.
Jak ma być aparat do pstrykania wszystkiego to bierz panasa FZ28. Tylko o sporcie możesz praktycznie na wstępie zapomnieć.
krikus napisał/a:
Po co kogoś wprowadzać w błąd i sugerować mu aby zwiększył kwotę którą wyraznie napisał że ma być do 1000 pln !? Z czystym sumieniem moznaby polecić np; Canona PowerShot A650 IS z matrycą 12 mpx, zoom opt. 6x, optyczna stabilizacja obrazu
No i nic więcej nie trzeba, zbędnej filozofii i zawyżania kosztów też
Nie każemy mu wydać więcej. Za to warto uświadomić koledze co za jakie pieniądze dostanie.
krikus napisał/a:
maput napisał/a:
musisz zdecydowanie budżet zwiększyć
"Fachowi" koledzy pewnie sugerują abyś zwiększył kwote o jedno zero
Lepiej dobrze wydać większe pieniądze niż wyrzucić mniejsze.
Hybrydy z dużym zoomem to bardzo fajne aparaty do losowego pstrykania. Można też nimi robić świetne zdjęcia. Niestety mają swoje ograniczenia. Można zdawać sobie z nich sprawę i świadomie korzystać ze sprzętu, a można sobie wmawiać, że wszystko jest super. Osobiście wolałbym pierwszą opcję, ale nikomu nie narzucam wyboru.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10