Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
A taki mały offtop: 300D robi ~20 zdjęć z lampą, to znak że bateria max słaba prawda?
No i zastanawiam się nad tą alfą 200... tylko dandelion kosztuje jakieś 125zł... Drogo. Na EOSa to tylko 65zł, ja kupiłem heliosa z dandelionem i konwerterem za 110zl...
Czyli zostaje mi albo taki sam 300D albo ew coś lepszego i dołożyć.
Czy może jednak Alfa 200 jest na tyle lepsza od 350D że warto nawet zapłacić te 100zl za dandeliona?
oracle, najlepszą zabawę ze szkłami M42 byś miał jak byś dołożył trochę, kupił używane 40D i matówkę do nastaw ręcznych. Używany można kupić za 1600-1800, może warto się zastanowić nad taką opcją?
Jak nie to jednak najlepszym wyjściem była by chyba przesiadka na Pentaxa
No na razie nie jest to możliwe, prawdopodobnie przeskocze kilka aparatów zanim dozbieram do tego 40D. Ale rzeczywiście planuje w przyszłości 40D podobno świetny aparat.
Na razie musze sie zastanowic nad czyms tańszym, tak więc czy Alfa 200 jest na tyle lepsza od 350D że warto na nią przejść i kupić dandeliona za 125zł? Czy pozostać przy EOSie i nie zmieniać konwertera tylko same body? Niesamowicie ciężko mi jest sie zdecydować bo niby alfa lepsza ale utrudnienia bo to inny system bla,bla a z kolei eos wydaje sie być troche gorszy... no ale konwerter i dandeliona już mam. A docelowo planuje przeskoczyć na 40D...
Z pentaxem jest o tyle ciekawie że odpada jakikolwiek dandelion bo pomiar ostrości odbędzie sie nawet 'bez' obiektywu. Przynajmniej tak słyszałem. No ale szumi bardziej i jest droższy... może ktoś mi przybliży jeszcze tego K100D ?
"No na razie nie jest to możliwe, prawdopodobnie przeskocze kilka aparatów zanim dozbieram do tego 40D. Ale rzeczywiście planuje w przyszłości 40D podobno świetny aparat."
Wow a to jest opłacalne ?????? , zmienianie systemu, to nie lepiej poczekać i dołożyć?????
To jest na tyle opłacalne że przeskoczę kilka aparatów [nawet nie samych systemów] a będę miał 40D za darmo.
No ale do takich zabaw trzeba mieć dużo pieniędzy czasu i chęci. Innym nie polecam ale ja lubię się w takie coś bawić. Rzadko kiedy cena zestawu >= sumie wszystkich części w zestawie.
W każdym razie nie ma sensu czekać i dołożyć. Jakbyś dobrze czytał cały wątek to muszę zmienić aparat względnie szybko.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Sro 14 Sty, 2009
oracle napisał/a:
To jest na tyle opłacalne że przeskoczę kilka aparatów [nawet nie samych systemów] a będę miał 40D za darmo.
No ale do takich zabaw trzeba mieć dużo pieniędzy czasu i chęci. Innym nie polecam ale ja lubię się w takie coś bawić. Rzadko kiedy cena zestawu >= sumie wszystkich części w zestawie.
oracle, ratuj ten wątek i go zakończ ...czy przy całej tej żonglerce puszkami ty jeszcze robisz foty....zamiast zajmować się spekulacją zostań przy 300d(w nadziei, że ci migawka wytrzyma) i kup jakieś szkiełko.
komor, no co Ty Bieganie za dziećmi z dwoma aparatami już Ci się znudziło
Nawet jeszcze nie zacząłem, bo zimą jest inaczej niż latem. Po zastanowieniu stwiedziłem, że zamiast drugiej puszki lepiej mieć jeszcze jakąś fajną stałkę, w końcu nie robię zarobkowej reporterki, więc to drugie body aż takie pomocne nie będzie.
novy napisał/a:
Ja sprzedałem wczoraj swój 400D+Kit za 1150zł na allegro.
Oczywiście że robie foty. Przy okazji żąglując zdobywam doświaczenie. I ile razy mam powtarzać że samo pozostanie przy moim 300D sie nie opłaca?
Nie stać mnie na sprawdzenie na własnej skórze czy migawka wytrzyma.
Dlatego prosze o wypowiadanie sie o tych 2/3 body które wytypowałem. Alfa 100/200, Canon 300/350D, i pentax K100D. Oczywiście przy uwzględnieniu czynników takich jak obiektywy M42, jakość zdjęcia, bezproblemowość itd.
Poza tym ja nie zostane bez body bo to też nie wchodzi w gre, wystawie jedno, kupie w miedzyczasie drugie.
Zanim zaczną się dziwne pytania, oczywiście chodzi mi o to co sie najbardziej opłaca przy czym:
300D ze zdecydowanie mniejszym przebiegiem.
A reszta to klasyczne pytanie co się bardziej opłaca.
Nie stać mnie na sprawdzenie na własnej skórze czy migawka wytrzyma.
z takim przebiegiem jaki ma twój aparat, za wiele za niego nie dostaniesz, no chyba że zataisz tą informację a klient nie sprawdzi przebiegu przed zakupem. zatajenie informacji o tak ważnym aspekcie jak przebieg jest wykroczeniem i można się przez to spotkać z prokuratorem.
wracając do rozterek co kupić, ja bym pozostał przy 300D i kupił coś z jak najmniejszym przebiegiem.
Po pierwsze nie mam zielonego pojęcia jaki on ma przebieg więc jakakolwiek informacja o tym będzie oszustwem. Jedynie podejrzewam na podstawie informacji z exifa że ma ok 833-3350 czyli 83350 fotek. Co więcej osoba od której kupiłem mówiła że nie ma 50 000 na 100% więc najprwadopdobniej moja teoria jest błędna. Tak czy siak
Może aparat miał resetowany licznik? Może miał wymienianą migawkę?
A może moja teoria o wyciąganiu ilości zdjęć z exifa jest błędna?
Ale panowie wróćmy do tematu, pytałem o te body i jak na razie wszyscy offtopują.
Albo pisać konkretnie albo wcale nie pisać
Misek [Usunięty]
Wysłany: Sro 14 Sty, 2009
oracle napisał/a:
Po pierwsze nie mam zielonego pojęcia jaki on ma przebieg więc jakakolwiek informacja o tym będzie oszustwem. Jedynie podejrzewam na podstawie informacji z exifa że ma ok 833-3350 czyli 83350 fotek. Co więcej osoba od której kupiłem mówiła że nie ma 50 000 na 100% więc najprwadopdobniej moja teoria jest błędna. Tak czy siak
Może aparat miał resetowany licznik? Może miał wymienianą migawkę?
A może moja teoria o wyciąganiu ilości zdjęć z exifa jest błędna?
Ale panowie wróćmy do tematu, pytałem o te body i jak na razie wszyscy offtopują.
Albo pisać konkretnie albo wcale nie pisać
To ja już nic nie kumam...
Wiec po co chcesz zmieniać to body skoro tak naprawdę nie wiesz ile ma klatek. Rozumiem że chciałeś coś nowszego, ale zamiana na 350d jest lekko bez sensu, zmiana systemu również.
Nie wiem po co tak kręcisz, jeżeli jesteś choć trochę uczciwy to powinieneś napisać co jest nie tak z aparatem. Co do konsekwencji sprzedania szrota jako mało używanego mogę Ci powiedzieć że Policja nic Ci nie zrobi. Sam mam taką sytuację z telefonem komórkowym, który miał być igła, prawie jak nowy, a okazał się maksymalnie styrany i nie sprawny. Policja 2 tyg mnie robiła w balona wmawiając że to nie jest przestępstwo bo towar dostałem. Jednak możesz trafić na osobę która przejedzie się do Ciebie te 300 km i ręcznie Ci wytłumaczy że nieładnie tak oszukiwać...tego bym się bardziej obawiał.
PS: Jak koniecznie chcesz zmieniać system to Pentax jest świetnym wyborem. Zostając przy Canonie używane 400D lub nowe 1000D.
Opisze to najdokładniej jak potrafie bo widzę że sie nie zrozumiemy...
Aparat sprawuje się bardzo dobrze. Ma ok 2-2,5 roku
Był używany przez amatora fotografi.
Tego jestem pewien.
ZAWSZE opisuje dokładnie sprzedawany przedmiot.
I jedyne co mu mogę zarzucić to drobne ryski na obudowie i lekko chodzący spust migawki. Ale fotki robi. Podejrzewam że ma on ok 50 000 zdjęć ale tak na prawdę nie mam zielonego pojęcia a więc nie będę pisał na aukcji moich domysłów.
Sprzedaje aparat bo:
1. Przede wszystkim kupiłem go tak tanio że sprzedając oddzielnie zarabiam 100-150zł.
2. Chce kupić coś lepszego.
3. Podejrzewam że aparat posłuży jeszcze ok 2 lat przy średnim zużyciu. a więc jest ponad 50% zużycia. Ale powtarzam: PODEJRZEWAM tylko.
4. Denerwuje mnie ta niepewność w przebiegu. A wysyłać go do serwisu nie zamierzam. Szkoda nerwów czasu i pieniędzy.
Chce kupić aparat:
1. W którym będe miał pewność i będę mógł spać spokojnie że jeszcze długo mi posłuży.
Dlatego myślałem o przejściu na inny system - w niższych canonach nie da się tego ustalić. A jak jest w innych systemach?
2. Jak już zarobie te 100-150zł to pozwoli mi kupić aparat o jedno oczko klasowe wyżej.
3. Chce używać obiektywów M42 dlatego szukam relatywnie taniego rozwiązania, tutaj:
Pentax = dandelion - 0zł, konwereter 35zł
Canon = tutaj akurat miałem szczęście Dandeliona i konwerter za 60zł kupiłem.
Sony = 125zł dandelion konwerter 35zł
4. Chce wybrać aparat który jest jednak troche solidniejszy niż 300D. 300D jest bardzo dobry na początku ale ja szybko przeskakuje klasy.
Nie wiem natomiast skąd się wam wzieło oszustwo, w aukcji nie napisze o przebiegu bo wg mnie właśnie wtedy będe oszukiwał. Jak ktoś zapyta to powiem że podejrzewam go właśnie o 50 000 ale 100% pewność da tylko serwis. Zrobie najdokładniejsze fotki jakie mogę zrobić oraz opisze wszystko co będzie się dało.
Być może wyda się wam to bezsensowne zmieniać body ale ja widzę sens. Za cenę tańszego body mogę mieć nowsze i lepsze więc dlaczego nie zmieniać kiedy nie mam pewności o jego przebieg. Dla mnie jest sens i nie rozmawiajmy już o tym. Doradźcie który ww. body najlepiej wpasuje się w moje oczekiwania.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9