Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zmiana Canona 300D na ...?
Autor Wiadomość
piotrmkg 
Optyczny

Wysłany: Sro 14 Sty, 2009   

oracle napisał/a:
Podejrzewam że ma on ok 50 000 zdjęć ale tak na prawdę nie mam zielonego pojęcia a więc nie będę pisał na aukcji moich domysłów

nie potrzeba żadnych domysłów, wystarczy pobrać program i sobie to sprawdzić http://astrojargon.net/40dshuttercount.aspx

Reklama

Misek
[Usunięty]

Najpierw było 100 tys klapnięć, nagle jest ok 50 tys. Parę postów wyżej pytałeś czy bateria jest kaput bo na lampie robi 20 fotek. Jest kaput skoro tyle robi. Tak wiec:
-bliżej nieokreślony przebieg, najpierw 100 tys, potem 50 tys, kurcze jak na moto-allegro przebieg spada.
-ryski, coś z przyciskiem migawki
-bateria do wymiany

Jak to wszystko napiszesz na allegro to raczej zainteresowanie marne będzie.

Jak M42 to tylko Pentax. Co do Canona to już wcześniej napisałem. 350d jest bez sensu moim zdaniem.

[ Dodano: Sro 14 Sty, 2009 18:35 ]
piotrmkg napisał/a:
oracle napisał/a:
Podejrzewam że ma on ok 50 000 zdjęć ale tak na prawdę nie mam zielonego pojęcia a więc nie będę pisał na aukcji moich domysłów

nie potrzeba żadnych domysłów, wystarczy pobrać program i sobie to sprawdzić http://astrojargon.net/40dshuttercount.aspx

Cytat:
It will not work on the 1D*, 5D, 10D, 20D, 30D, 300D, 350D, and 400D. It's not that I have anything against the owners of those cameras, but simply that the Canon SDK does not support retrieving the shutter count for them.

:wink:

piotrmkg 
Optyczny

Misek, no to chyba ja miałem jakiegoś fake 5D bo w weekend udało mi się tym programem odczytać licznik ;)

Misek
[Usunięty]

piotrmkg napisał/a:
Misek, no to chyba ja miałem jakiegoś fake 5D bo w weekend udało mi się tym programem odczytać licznik ;)

Nie wiem nie testowałem, ale z dokumentacji na stronce tak wynika. Dziwne że autor tego programu nie wie jakie modele działają.

oracle 
Maniak

Sprawdzałem oczywiście. Ten program nie działa z 300D.

Jedyna poszlaka to exif w obrazkach.
Ale wystarczy wsadzić kartę z innego aparatu i numeracja się zmieni. Więc to jest super niedokładne. Na dodatek algortym odczytu z tych kilku cyferek wymyśliłem sobie na poczekaniu bo zauważyłem że AXX-XXBB przy czym te XX są takie same a więc można 1 parę X usunąć co nam da ok 80 000 Z kolei żeby zrobić taki przebieg w 2 lata trzeba pstrykać 109 fotek dziennie przez całe 2 lata. Lekko niemożliwe mi się to wydaje. Szczególnie że osoba która sprzedawała mi ten sprzęt robiła fotki praktycznie na imprezach rodzinnych typu ślub itp. A sądzę tak dlatego że ze zrobionych przez nią fotek 3 na 5 się nie udały. Ponadto obiektyw był w idealnym stanie mimo że miał półtora roku.

Śmiało można powiedzieć że te 80 000 to równie dobrze z du** wyciągnąłem.
Liczę na faktyczny przebieg do 50 000.

Tak czy siak pisząc przebieg wyszedłbym tylko na idiotę. Zmyślać nie będę.

Bateria owszem do wymiany [ale rzadko która bateria wytrzymuje 2 lata, no nie oszukujmy się] , no i spust migawki który sugeruje te zużycie. A tak reszta jest idealna.

Ta niepewność jest powodem zmiany body.

kozidron
[Usunięty]

1.
oracle napisał/a:
2. Jak już zarobie te 100-150zł to pozwoli mi kupić aparat o jedno oczko klasowe wyżej.

2.
oracle napisał/a:
4. Chce wybrać aparat który jest jednak troche solidniejszy niż 300D. 300D jest bardzo dobry na początku ale ja szybko przeskakuje klasy.

oracle, ad. 1 dopłacając 100-150 nie kupisz puszki o "jedno oczko klasowe wyżej", no chyba że wyhaczysz używany 20D.

ad.2 300D jest solidniejszy pod względem budowy od 350D czy 1000D. Użyłeś sformułowania "żeglarstwo" w kontekście fotografii jak się nie mylę. W takiej sytuacji weź pentaxa uszczelnienia + dobra współpraca z m42 i masz sprawę z głowy. Doradzam ci bardziej K200 niż K100 ale pewnie może okazać się niemożliwe dostanie go w cenie jaka cię interesuje. Domyślam się, że przy żeglarstwie nie lada wyczynem jest ostrzenie ręczne, życzę powodzenia bo wszystko jest mozliwe.

Misek
[Usunięty]

oracle napisał/a:
nam da ok 80 000 Z kolei żeby zrobić taki przebieg w 2 lata trzeba pstrykać 109 fotek dziennie przez całe 2 lata. Lekko niemożliwe mi się to wydaje. Szczególnie że osoba która sprzedawała mi ten sprzęt robiła fotki praktycznie na imprezach rodzinnych typu ślub itp. A sądzę tak dlatego że ze zrobionych przez nią fotek 3 na 5 się nie udały. Ponadto obiektyw był w idealnym stanie mimo że miał półtora roku.

Tym bardziej nie wiem czym się martwisz i czemu masz takie parcie na wymianę body. Skoro ktoś robił foty amatorsko no to policz sobie:
- 10 urodzin - 100 fotek na jedeną, 20 nie wyszło wiec kasował od razu, wychodzi 120
- 10 imienin - jak wyżej
- 4 śluby - 150 na ślubie i weselu, kilka nie wyszło dodajmy 50 fotek. Masz 200 na imprezę
- 3 urlopy, święta - niech będzie 700 fotek

Skoro używał 1,5 roku to masz 1200+1200+800+700=3900 fotek na rok, czyli coś koło 6 tys fotek w czasie użytkowania zrobił. Nie wiem ile ty zrobiłeś, ale jeśli amatorsko używał to tak wychodzi. Wiec body jest raczej daleko od 50 tys.

kozidron
[Usunięty]

Cytat:
Skoro używał 1,5 roku to masz 1200+1200+800+700=3900 fotek na rok, czyli coś koło 6 tys fotek w czasie użytkowania zrobił. Nie wiem ile ty zrobiłeś, ale jeśli amatorsko używał to tak wychodzi. Wiec body jest raczej daleko od 50 tys.

:mrgreen: chyba nie wszyscy Misek, pasują do twojego profilu amatora, masz bujną wyobraźnie z tymi urodzinami, urlopami, ślubami jeżeli chodzi o statystyczne wyliczenia.....hehe :wink:

Misek
[Usunięty]

kozidron napisał/a:
Cytat:

:mrgreen: chyba nie wszyscy Misek, pasują do twojego profilu amatora, masz bujną wyobraźnie z tymi urodzinami, urlopami, ślubami jeżeli chodzi o statystyczne wyliczenia.....hehe :wink:

TZN?? Za mało czy za dużo?? :lol:

Tak sobie wymyśliłem, kolega twierdzi że mało używany i amatorsko wiec całkiem realne. A że nie każdy pasuje to ja wiem :grin:

oracle 
Maniak

Amatorsko nie znaczy że mało używany. 10 000 jest na 100%, to czuć po spuście migawki. Wtedy mniej więcej zmiękcza się ten guzik.

novy 
Rozmowny

Ze wzoru tutaj podanego i z liczby którą wcześniej podałeś (833-3350) wynika że przebieg twojego aparatu wynosi: 73350

oracle 
Maniak

No to już jakieś wytłumaczenie ale karty były mieszane. Sprzedawca miał kilka kart i przynajmniej 2 aparaty fotograficzne. Najprawdopodobniej dodany jest jeszcze przebieg poprzedniego aparatu. Także wszystko fajnie pięknie ale to można dowolnie dodać oraz skasować. Wystarczy zmienić funkcje liczenia lub kartę.

novy 
Rozmowny

Na pewno jest tak jak mówisz z numeracją plików, natomiast nie wiem jak jest z tą magiczną liczbą którą podałeś. A jak w menu aparatu skasujesz licznik to ta liczba też się kasuje ?

oracle 
Maniak

Też sie kasuje. To jest ogólna numeracja i jak zmienisz funkcje na auto reset to automatycznie dopasowuje sie oznaczenie do karty.

novy 
Rozmowny

No to chyba się nie dowiesz tak prosto :roll:

Odpowiedz do tematu