Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Nie mam tyle kasy, by wydawać na aparat. Są jezscze inne wydatki ; p
No, a pstrykanie olympus fe-130 z 5 mln pixeli mnie juz zbulwersowalo, wiec postanowilem kase w cos lepszego zainwestowac ; )
Zauwazylem, ze wielu z was poleca mi wlasnie FZ28, wiec chyba zdecduje sie na jego kupno!
Serdeczne dzieki za rady ; p
Pozdro!
[ Dodano: Czw 15 Sty, 2009 22:28 ]
No i mam dylemat ; )
Zastanawiam sie teraz nad kupnem NIKONA N40 - lustrzanka. Dobry jest ten sprzęt, ładne zdjęcia robi? Czy przede wszystkim jest lepszy od Lumixa FZ28?
Jednak cena ta sama, a jedno to kompakt, a druga to lustrzanka.
Ktory kupic?
Miked, to ja zapytam tak. Co Cię konkretnie bulwersowało/irytowało w starym aparacie?
Miked [Usunięty]
Wysłany: Czw 15 Sty, 2009
Przede wszystkim zoom, za mały ; ) Cięzko było zrobic ciekawe zdjecia z daleka. No i ilosc pixeli nie zadowala - to jednak nie ta jakosc zdjec. Porownalem sobie jakosc zdjec z samsungiem kolegi 7.1 mpx 4 zoom i jednak jego aparacik robi lepsze fotografie.
Dobra, ale powiedzcie ktory z tych dwoch aparatow kupic ; d
Miked, jeśli zależy Ci na zoomie to Nikon D40 musi zostać w tym porównaniu zmasakrowany. Najtańszy dostępny obiektyw nie da powalającej jakości. W systemie Nikona jest bardzo fajne szkło z dużym zoomem (18-200 VR), ale cenowo to absolutna przepaść.
Osobiście przesiadłem się z hybrydy z dużym zoomem na lustrzankę (swoją drogą głównym powodem była bardzo marna jakość obrazu przy najdłuższych ogniskowych), ale faktem jest, że do uzyskania podobnej uniwersalności trzeba targać ze sobą parę kilo szkła.
Weź FZ28.
Miked [Usunięty]
Wysłany: Pią 16 Sty, 2009
Zastanawialem sie jezscze nad:
Canonem SX10
Lepszy od FZ28? Bo jednak w waszym rankingu zajmuje on miejsca na gorze tabeli ; p
[ Dodano: Pią 16 Sty, 2009 11:23 ] Monastor - na uniwersalnosci mi zalezy ; d
Miked, przypuszczam, że na jedno wychodzi. Można dyskutowac jaki aparat jest bardziej uniwersalny. Lustrzanka ma ograniczenia w zoomie (sic!) i wymaga zmiany obiektywów, a taki kompakt oferuje względnie słabiutki wybór parametrów (bo użyteczna jest jedna albo 2 czułości, bo maksymalny czas ekspozycji to x sekund, bo nie da się uzyskac naprawdę małej głębi ostrości ani skrajnie wydłużyc czasu przez domknięcie przysłony na przykład do F/32). Są tacy, dla których duży zoom to żadna uniwersalnośc bo poza wąskim zakresem ogniskowych jakośc jest dla nich za nędzna ( i tyczy się to także niektórych obiektywów do lustrzanek).
Musisz sam ocenic. Jeśli nie zamierzasz dużo eksperymentowac z niestandardowymi ekspozycjami, chcesz jak najwięcej kadrów załatwic targając jak najmniej sprzętu, nie chcesz się bawic w wymianę obiektywów, to hybryda jest zdecydowanie odpowiednim sprzętem dla Ciebie. Ten aspekt uniwersalności jest lepiej rozwinięty w kompaktach.
Co do rankingu. Jeśli piszesz o tym: http://www.optyczne.pl/ra...akt%C3%B3w.html
to na pewno nie traktowałbym go jako czynnik decydujący. Ten ranking jest oparty na średniej opinii piszących recenzję. Każdy może napisac co chce. Patrząc na ranking lustrzanek widzę, że niektórym, bezsprzecznie lepszym od wyżej sklasyfikowanych aparatom dostaje się ze względu na bardziej surowych recenzentów. Z kolei amatorski sprzęt często jest oceniany przez rozochoconych nowicjuszy, którzy piszą, że wszystko jest super. W kompaktach pewnie jest pod tym względem mniejszy rozstrzał. Najlepiej wejdź w poszczególne opinie i zobacz ile dane oceny są warte, to przeważnie widac na oko.
No i ilosc pixeli nie zadowala - to jednak nie ta jakosc zdjec.
Ale wiesz... ilość pikseli to na jakość zdjęć wpływa raczej odwrotnie proporcjonalnie niż wprost...
Miked [Usunięty]
Wysłany: Wto 20 Sty, 2009
Zdecydowałem się zakupić FZ28, nie lustrzankę ;p
Jednak nie widzi mi się dość duża lustrzanka za 1000 zł. Wolałem kupić dobry sprzęt, kompakt za taką samą cene.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10