Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 15 Sty, 2009 EOS Utility i interwałometr
Czyli edmun odkrył ciekawą opcję w Canon EOS Utility
Po przeczytaniu instrukcji dowiaduję się, że należy wyłączyć w aparacie oszczędność akumulatora no i podłączyć aparat do stałego źródła zasilania (hmm ciekawe czy mam taki zasilacz od razu gdzieś w pudełku).
Oczywiście komputer też zostawiamy włączony na określony czas.
O czym jeszcze należy pamiętać przy zdjęciach krajobrazowych?
Jak z balansem bieli ? Zostawić na auto ?
Ekspozycja manualna... Ostrzyć na nieskończoność również manualnie ?
Pewnie tak....
Czekam na komentarze, może jak ktoś ma linki do ciekawych poradników, to też będę wdzięczny
przypuszczalnie, mam pokój w zakopcu, ładny balkon z widokiem na góry.
pragnę zrobić około 500 zdjęć w ciągu 6 godzin nocy z podróżującym księżycem nad górami.
oprócz podłączenia lapka do prądu, aparatu też (kurcze jak mi się nie chcę ruszyć do pudełka od aparatu sprawdzić czy mam kabel zasilający), ustawieniu go na statywie,
to o czym pamiętać. jak z balansem bieli?
zachód słońca, później noc, wschód słońca... ratować się RAW'em?
ostrość ręcznie na nieskończoność? czy też próbować że w nocy będzie sobie mordką kręcił aż trafi w jakąś przelatującą sikorkę i jedno z 500 zdjęć będzie do wyrzucenia?
[ Dodano: Czw 15 Sty, 2009 21:19 ]
ogólnie myślę że AWB, MF na nieskończoność i tyle.. .chyba że ktoś ma jakieś porady
Jeśli koniecznie chcesz w ten sposób to robić to:
- RAW
- obiektyw na nieskończoność
- f8-f11 (możesz troszkę cofnąć z tej nieskończoności będziesz miał większą GO)
Bo może canon coś musi dodać do 60D już na jesień tego roku
Akurat... Biorąc pod uwagę kryzys i "drobne" nieporozumienia z 5Dmk.2 to wątpię czy 60D wyjdzie wcześniej niż na lato 2010, pomimo deklaracji o corocznej wymianie modeli xxxD i xxD... Zajęli by się szkłem, lepiej by na tym wyszli.
A tak w temacie Niedawno widziałem gdzieś pilota z opcją interwału czasowego i wcale nie był droższy od normalnego. Tylko za chorobę nie mogę sobie teraz przypomnieć gdzie ja to widziałem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10