Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Testowanie obiektywów na pełnej klatce
Autor Wiadomość
as... 
Entuzjasta

Wysłany: Czw 15 Sty, 2009   

piotrmkg napisał/a:
as... napisał/a:
To muszą być tanie puszki, aby taki amator/laik jak ja później mógł pod nie podłaczać L-ki i wiedzieć że z 350d zadziałą świetnie

Co ty za farmazony opowiadasz?! testując obiektywy, należy tak dobrać korpus aby to obiektyw był najsłabszym elementem zestawu, i odwrotnie jeśli testujemy korpusy to obiektyw powinien być tym lepszym elementem zestawu. Nigdy nie powinno dojść do sytuacji, kiedy to element testowany jest ograniczany przez "sprzęt" pomiarowy.

Nie farmazony!
Nie każdy czytelnik optycznych ma ff bądź 1d mark.. :razz:

Są ludzie tacy jak jak którzy mają zwykłę body i chcą podpiąć do niego ciut lepsze szkoło!

Testy na canonie 20d powinny trwać dalej, obok nich powinny być testy na 5d bądź 1d mark ..

i wszyscy oprócz Arka będą szczęśliwi

Reklama

Arek 
Redaktor

as... napisał/a:
wszyscy oprócz Arka będą szczęśliwi

Nie wszyscy. Bo jak ja będę miał 2x więcej roboty, to Wy 2x mniej testów...

AQQ 
Maniak

as... napisał/a:
zwykłę body

A co to jest "zwykłe body"?

piotrmkg 
Optyczny

AQQ, dla mnie zwykłe body to takie, które rejestruje obraz na materiale światłoczułym o wymiarach 24x36mm :)

Jerry_R 
Entuzjasta

MM napisał/a:
5D Mk II to może być kiszka jeżeli chodzi o testowanie rozdzielczości. Przy takiej celności AF-u będę patrzył na wyniki z BARDZO DUŻYM przymrużeniem oka (szczególnie jasnych stałek na otwartej przysłonie).

Hej MM!

Nie bardzo rozumiem, o co Ci chodzi z AF oraz wizjerem (o ktorym piszesz w kolejnych postach) - w kontekscie testowania rozdzielczosci... Jesli przy testach rozdzielczosci jest fotografowany statyczny obiekt, to po co uzywac do tego wizjera? Narazamy sie wtedy na:
- rozbieznosci AF (kilka ujec, w kiku miejscach ustawiony focus)
- FF i BF
- nie widzimy 100%

Przeciez do takich testow uzywa sie LV i podlacza aparat do ekranu kumputera. Ostrzenie jest dokladniejsze, bardziej przewidywalne, odpadaja problemy FF i BF, widac 100%.

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Pią 16 Sty, 2009   

RobertO napisał/a:

no tak, warsztat chcialoby sie najlepszy, ale kazda reklama to cie irytuje. gdzie tu logika?

Reklam NIENAWIDZĘ i gdzie tylko mogę nie czytam, nie słucham, nie oglądam. Lekarz mi powiedział, że jest to u mnie stan dożywotni, niewyleczalny i nieusuwalny :razz:

Pytanie z innej beczki - czy macie zamiar testować szkła Sony na A900?

MC 

Faktycznie tutaj jest problem, bo jesli w tescie na 1Ds MkIII wyjdzie, ze obiektyw ma swietny i celny AF dzieki temu, ze to body ma swietny AF sam w sobie, to co bedzie sie dzialo po podlaczeniu szkla np. do 40D, 1000D? Trudno to jest wyposrodkowac.

as... 
Entuzjasta

trafiłeś w sedno!!!

może warto więc zrobić x2 mniej testów ale,
każdy szary człowiek będzie widział różnicę między 20d a 5d/1d mark ..

piotrmkg 
Optyczny

as..., to czy i jaka jest różnica między cropem a FF to można się przekonać oglądając zdjęcia. tu chodzi o zestaw narzędzi pomiarowych, które nie ograniczą testowanych elementów. jeśli chodzi o mnie to wolę 2x więcej testów, bo sam jestem w stanie się domyślić/doczytać jak bardzo AF korpusu potrafi ograniczyć rozdzielczość zdjęć poprzez "nietrafianie" za każdym razem w ten sam punkt.

tak więc
1ds mk3 +1

:)

Arek 
Redaktor

MM napisał/a:
Pytanie z innej beczki - czy macie zamiar testować szkła Sony na A900?

A jest jakaś inna możliwość?

as... 
Entuzjasta

piotrmkg napisał/a:
as..., to czy i jaka jest różnica między cropem a FF to można się przekonać oglądając zdjęcia. tu chodzi o zestaw narzędzi pomiarowych, które nie ograniczą testowanych elementów. jeśli chodzi o mnie to wolę 2x więcej testów, bo sam jestem w stanie się domyślić/doczytać jak bardzo AF korpusu potrafi ograniczyć rozdzielczość zdjęć poprzez "nietrafianie" za każdym razem w ten sam punkt.

tak więc
1ds mk3 +1

:)

to może zacytuję kolgę, nie tylko jakość obrazu decyduje o wyobrze obiektywu:

"
Faktycznie tutaj jest problem, bo jesli w tescie na 1Ds MkIII wyjdzie, ze obiektyw ma swietny i celny AF dzieki temu, ze to body ma swietny AF sam w sobie, to co bedzie sie dzialo po podlaczeniu szkla np. do 40D, 1000D? Trudno to jest wyposrodkowac.

"

piotrmkg 
Optyczny

as..., ale ten problem istnieje od samego początku systemu EOS, wiadomo iż na jedynkach AF zawsze będzie najszybszy i najdokładniejszy, więc jeśli Optyczni napiszą iż na 1ds mk3, AF obiektywu jest ślamazarny i niedokładny to będę wiedział iż jest to wina obiektywu a nie korpusu, i że na 400d, 50d może być tylko gorzej a nie lepiej.

MC 

piotrmkg, no racja, ale co bedzie jesli na 1dsie bedzie bardzo dobry i ktos sie zasugeruje ta opinia, kupi obiektyw do swojego 450D (na przyklad) i sie rozczaruje?

Kocur 
Maniak

Będzie opinia, że trafił na kiepski egzemplarz a do testów trafił jakiś dobry :P

Dlatego moim zdaniem najlepszym wyjściem był by porównawczy test AF na jakimś słabszym body, żeby się dowiedzieć jak duża jest różnica. Tyle że to też wymaga dodatkowego czasu.

piotrmkg 
Optyczny

MC, że niby jak gorszy :?:

- winiete będzie miał większą na cropie niż na FF :?:
- że rozdzielczość na brzegu kadru bedzie miał mniejszą na cropie niż na FF :?:

canon od 1987 w każdej broszurze/katalogu obiektywów pisze iż dany obiektyw na najszybszy AF na jedynkach, i przez dziesięciolecia wszyscy to rozumieli a teraz jakaś postawa roszczeniowa się zrobiła bo ja mam 1000D i AF ma być tak samo szybki i celny jak w jedynce w cenie 1/100 jedynki. takie rzeczy to tylko w erze, a może nawet i oni takich rzeczy nie mają.

i żeby nie było, liczyłem że Canon wypuści cyfrową wersję Eos 3, a odsmażył kotleta 5D. i jaki z tego wysunąłem wniosek :?: że prędzej w piekle spadnie śnieg aniżeli canon wypuści tańszą wersję jedynki ds.
Ostatnio zmieniony przez piotrmkg Pią 16 Sty, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu