Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 15 Sty, 2009 Canon EF-S 55-250IS problem drganiem obrazu
Witam!! Jestem posiadaczem od miesiąca obiektywu Canon EF-S 55-250IS i mam problem, przy ostrzeniu AF słychać w obiektywie stuk i jest dość mocno zauważalne drgnięcie obrazu. Co ciekawe, byłem w sklepie gdzie kupiłem obiektyw i tam pozwolono mi założyć jeszcze 2 inne (też nowe) ww obiektywy i to samo. Więc albo ten model tak ma, albo w sklepie mieli te obiektywy z "felernej" partii. Nie ma tego zjawiska przy wyłączonej stabilizacji. Przyznam, że to drgnięcie (przesunięcie) obrazu przy robieniu zdjęcie jest bardzo uciążliwe. Proszę o radę, co z tym fantem zrobić, czy poprosić o opinię serwis Canona na Żytniej 15??? Same zdjęcia wychodzą ok, ale komfort fotografowania ........ Może już ktoś miał ten problem. Pozdrawiam Janusz
A co jeśli wciśniesz przycisk migawki do połowy (przy włączonej stabilizacji) ? Czy obraz się "stabilizuje" czy nadal są drgania ? wg mnie to także normalne zjawisko, przy dłuższej ogniskowej obraz zawsze drga jeśli robimy zdjęcie "z ręki". Stuk jest normalnym objawem przy pracy stabilizacji.
Odp.
Przy wciśnięciu przycisku migawki do połowy (przy włączonej stabilizacji) słyszalny i odczuwalny jest stuk w obiektywie i w tym właśnie momencie jest jedno mocne drgnięcie (przemieszczenie) obrazu w wizjerze. Mam drugi krótki obiektyw też KIT Canon 18-55IS i tam nie ma tego zjawiska.
Pozdrawiam Janusz
U mnie też jest to samo - potwierdzam (drgnięcie, przy wciskaniu "do połowy"...). To szkło widać tak ma. 18-55IS nie widać tego zjawiska. Po pierwszych testach na FF/BF się uspokoiłem... idealnie trafia w punkt... Co do kątów i statywów itd. Polecam takie coś "zamiast" - bardzo sprytne rozwiązanie problemu braku przyrzadów odmierzających kąty... Wystarczy w zasadzie stół i 2 ksiażki, żeby oś optyczna była na jednakowym poziomie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 10