Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Testowanie obiektywów na pełnej klatce
Autor Wiadomość
MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Pią 16 Sty, 2009   

piotrmkg, mi chodzi o AFa. Bo to, ze winieta bedzie mniejsza, a rozdzielczosc na rogach wieksza to oczywiste. Ja rozumiem, ze AF jest najlepszy w najdrozszej puszce. Tylko, ze malo kto ja posiada. Wiec robienie testu AFa na tym aparacie jest nie do konca wiarygodne. Bo (z drugiej strony) jesli na 450D AF bedzie dzialal sprawnie i celnie, to na 1Ds bedzie moglo byc tylko lepiej.
Ale to juz problem Arka, zeby z tego wybrnac.

Reklama

piotrmkg 
Optyczny

MC, na AF nie kończą się testy obiektywów :) do testów AF na cropie można korzystać z 40D/50D. zrobić dwie serie zdjęć po 15 klatek w każdej na jakimś poruszającym (V>30km/h) się obiekcie i sprawdzić ilość "trafionych" fotek, i uznać iż jeśli ilość trafionych:

<3 AF do bani
>3<6 AF słaby
>6<9 AF dobry
>9<12 AF b. dobry
>12 AF rewelacyjny.

Jesienny 
Optyczny
Spacerowicz

Sęk w tym, że większość ludzi szukających tu rady bardziej obchodzi to jak dany obiektyw będzie sprawował się na tym 1000D niż to jak bardzo śmiga on na 1Ds.
1Ds mk III... n będą oglądać na zdjęciach.

Trzeba mieć co pokazać i znawcom i zjadaczom resztek z profesjonalnych stołów.

Daimon 
Rozmowny

Dla mnie testowanie szkła pełnoklatkowego na cropie dziś nie ma większego sensu.
Jestem pewien, że za dwa lata prawie każdy zaawansowany fotopasjonat będzie miał puszkę pełnoklatkową, jeśli tylko tego zechce i będzie potrzebował(ptasiarze).
I korzystając z testów na cropie nie będzie wiedział, jak szkiełko zachowa się na puszce FF.
Natomiast gość z Canonem 1000d po przeczytaniu testu szkła na FF, będzie mógł z dużą dozą pewności przewidzieć, że na jego aparacie obiektyw sprawi się jeszcze lepiej.
Ostatnio zmieniony przez Daimon Pią 16 Sty, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

piotrmkg 
Optyczny

Jesienny, test obiektywu na optycznych składa się z następujących punktów:
3. Budowa i jakość wykonania
4. Rozdzielczość obrazu
5. Aberracja chromatyczna
6. Dystorsja
7. Koma i astygmatyzm
8. Winietowanie
9. Odblaski
10. Autofokus

nie znam się, ale wydaje mi się iż:

ad 3. korpus nie ma wpływu
ad 4. lepiej testować na FF (1ds mk3 lub 5D mk2) w rogach na FF na pewno będzie mniej ostry obiektyw niż na cropie
ad 5. korpus raczej nie ma wpływu
ad 6. lepiej testować na FF (1ds mk3 lub 5D mk2) na krańcach obrazu FF na pewno będzie bardziej zniekształcał obraz niż crop.
ad 7. lepiej testować na FF (1ds mk3 lub 5D mk2)
ad 8. lepiej testować na FF (1ds mk3 lub 5D mk2) w rogach na FF na pewno będzie bardziej winietował niż crop
ad 9. lepiej testować na FF (1ds mk3 lub 5D mk2)
ad 10. można przetestować na cropie i FF (1ds mk3)

tak więc moim zdaniem, przypominam że na testowaniu się raczej nie znam, lepiej będzie jeśli testy będą wykonywane na FF, w pkt. 4, 6 i 8 cropowcy raczej doświadczą polepszenia jakości obiektywu a nie jej spadku.

MC 

piotrmkg napisał/a:
ad 9. lepiej testować na FF (1ds mk3 lub 5D mk2)

Czemu? Myslalem, ze odblaski sa niezalezne od matrycy... W pozostalych punktach sie zgadzam.

Jesienny 
Optyczny
Spacerowicz

Nie chodzi o to, żeby robić pełne testy na kilku aparatach (co pewne było by samo w sobie ciekawe, ale bezsensownie czasochłonne).

Natomiast przetestowanie zachowania Auto Focusa na kilku puszkach z różnych półek, oraz zabranie ich w teren i zrobienie przykładowych zdjęć na różnych aparatach nie jest chyba problemem? za to da Ciekawy materiał porównawczy.

piotrmkg 
Optyczny

MC, nie wiem :) wydaje mi się iż przez mniejsze pole obrazowe cropa, te odblaski z naroży obiektywu mogą gdzieś uciec poza pole obrazowe :)

Jesienny, myślę iż max to 2 korpusy 40D/50D i 1ds mk3 jeśli chodzi o AF. XXXXD i XXXD to korpusy entry level ich użytkownicy rzadko kiedy porywają się (z siekierą na księżyc) na fotografię szybko poruszających się obiektów.

Jesienny 
Optyczny
Spacerowicz

Porywać to i się porywają (sam się porywałem z d50) efekty są różne, ale no robi się tym co się ma ;)

piotrmkg 
Optyczny

Jesienny napisał/a:
efekty są różne

O :!: czyli niewiarygodne z punktu widzenia dokładności/jakości systemu pomiarowego :) i doszliśmy do konsensusu :)

Arek 
Redaktor

No ładnie mi tu wydatki na kryzysowy rok 2009 planujecie. Weźmy sam system Canona:

1. 1Ds MkIII do testów na FF - 22 tys zł.
2. 50D do testów AF - 3.5 tys zł.
3. szkiełko klasy 70-200 f/2.8 co by AF w testach aparatów sprawdzać - 4.5 tys zł.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
RAZEM: 30 tys zł.

Do tego Nikon jakieś 35 tys zł i Sony, tutaj taniutko, bo tylko na poziomie 14 tys zł.

W sumie skromne prawie 80 tys. zł.

MC 

A ktos pisal, ze Sony jest drogie :lol:

piotrmkg 
Optyczny

Arek, jeśli zakupisz taki "system pomiarowy" i będą częściej publikowane testy, jestem w stanie zdzierżyć reklamy pomiędzy postami :) nawet co 3 posty :)

jarecki_jg 
Rozmowny
Jarecki

Nie to, że się wtracam bo ja przeciez taki mały żuczek jestem.

Ale Panie Arku, panie redaktorze moze do testów niezłym pomysłem było

D3 ew. D700 + D300 oraz 5Dmk2 i 50D = ok. 11 - 15 tys. za Nikon oraz 11 tys za Canon.

Ale jednak to Wy bedziecie wiedziec co jest dla Was naważniejsze i najlepsze i zycze udanego, słusznego wyboru o którym mysle ze uzytkownicy tego forum dowiedzą się pierwsi.

Pozdrawiam

Tak na marginesie zestawem moich marzeń jest D3 + N14-24 + N4-70 + N70-200VR

Arek 
Redaktor

D3 ew. D700 nie nadają się do testów szkieł, bo mają za małą rozdzielczość matryc, aby dobrze ocenić obiektyw. Tak więc w Nikonie jest tylko D3x...

Odpowiedz do tematu