Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
A po co w PS3 jest ta funkcja "scal jako HDR"? Bo z tego co widzę, to nie tędy droga...
edmun, ok ale efekt nie taki, o który mi chodzi. To wygląda jak komiks a nie zdjęcie.
[ Dodano: Pią 16 Sty, 2009 12:03 ]
Tak to można zrobić jak mnich jadąc suwaczkami na maksa...
Co dokładnie chcesz wiedzieć? Procedura nie jest skomplikowana.
Wybierasz zdjęcia które mają być połączone narzędziem merge to HDR. Powinno pojawić się okno "Merge to HDR". W jego lewej części będziesz widział pliki składowe. Po środku rezultat połączenia. Po prawej opcje wyboru głębi bitowej, podglądu punktu bieli i krzywej. Wybierasz 32 Bits/Channel i wciskasz OK. Gratulacje! Utworzyłeś obraz o dużej głębi bitowej (HDR). Możesz go retuszować za pomocą wybranych narzędzi. Jeżeli będziesz chciał pochwalić się nim na forum lub wydrukować musisz zmniejszyć liczbę bitów (Image/Mode/8Bits/Channel). Pojawi się okno dialogowe "HDR Conversion", w którym do wyboru będziesz miał 4 metody konwersji.
Ostatnio zmieniony przez komor Sob 17 Sty, 2009, w całości zmieniany 1 raz
Trochę podziałałem i dochodzę do wniosku, że najbardziej mi leży rozciągnięcie zakresu tonalnego na podstawowym/zerowym pliku raw w LR. Cały ten bracketing i tworzenie HDR niewiele zmienia. Powoduje raczej efekt przejaskrawienia niż interesującą mnie poprawę zakresu tonalnego. Aczkolwiek efekty bywają ciekawe... Pewno jest to też skutkiem mojej niewiedzy w PS i Photomatix... Nie znam PS i miałem tam trudności z przekształcaniem zdjęcia po procesie "scal w HDR". Nie wyskakują wtedy te podstawowe suwaczki do korekty zdjęcia. W Photomatix natomias suwaczków aż za wiele...
Proszę o wyrozumiałość, bo to moje pierwsze kroki w HDR, ale i PS i Photomatix!
[ Dodano: Pon 19 Sty, 2009 09:37 ]
Jeszcze jedno spostrzeżenie. W procesie HDR strasznie wariuje WB. Pojawiają się takie chmurzasto-plamiaste zafarby, zwykle różowawe. Z uwagi na ich plamiastość i miejscowość, później trudo ustawić dobry/naturalny WB.
hdr phx.jpg HDR z Photomatix
Plik ściągnięto 8082 raz(y) 330,88 KB
hdr ps.jpg HDR z CS3
Plik ściągnięto 8079 raz(y) 322,44 KB
IMG_1467.jpg Otrzymane z zerowego RAW-a+rozciągnięcie zakresu tonalnego w LR
Szczerze? Ja tu nie widzę HDR/DRI.
Bo takie zdjęcia to robi moja pucha bez zabawy PS.
Ale skoro uważasz że się udało... to znaczy że powinieneś się Cieszyć
mnich, właśnie nie uważam, że się udało! To o co mi chodzi, to właśnie robi pucha + drobne zmiany w LR... Myślałem, że HDR pozwoli ładnie wyciągnąć detale w cieniach i światłach i jednoczesnie nie wysztucznić zdjęcia!
[ Dodano: Pon 19 Sty, 2009 10:24 ]
Oczywiście można wyciągnąć za pomocą HDR to do granic bólu, tylko właśnie o to chodzi że do granic bólu...! Za pomocą technik HDR, czy to w PS, czy Photomatix ciężko czegoś dokonać subtelnie! Oczywiście wychodzą z tego widoczku dużo ciekawsze efekty, ale nadały by się one chyba tylko na puzle!
arietiss, moim zdaniem przy takich zdjęciach jak zaprezentowałeś (widok z gór, ciemny las, jasne niebo) najlepiej właśnie sprawdziłby się bracketing, bo jedno zdjęcie naświetli ci poprawnie las (np. +2 EV), a trzecie da szczegóły na niebie (-2 EV). Mnie ten Photomatix też nieco zawiódł, być może mam za mało cierpliwości, ale przy prostych kombinacjach takich jak wyżej można też po prostu w Photoshopie połączyć na 3 warstwach te ekspozycje i wymaskować sobie niebo i las. Nie trzeba nawet super precyzji do takiego maskowania, jeśli granicę zrobić w miarę płynną. Choć tak naprawdę szkoda byłoby mi czasu na ślęczenie przy komputerze i chcąc mieć naprawdę dobre zdjęcia krajobrazowe to jednak polar, szara połówka… Przy kompie po prostu za dużo czasu się traci, moim zdaniem.
komor, właśnie! Siedzieć przy kompie, mieszać w warstwach... Kiedy robić zdjęcia?
Bracketing w tym przypadku robiłem i to co otrzymałem to właśnie z bracketigu -2,0,+2 w Phtomatix i PS w funkcji łączenia w HDR.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,22 sekundy. Zapytań do SQL: 16