Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Nie 18 Sty, 2009
Kompakt a Lustro
Autor Wiadomość
marcin-vlc 
Bywalec

Wysłany: Sro 02 Lip, 2008   

warto byloby sprawdzic czy po porownania zdjec z lustra i kompaktu powiedzmy ogniskowa w kompakcie odpowiednik 400mm, a lustro odpowiednik 200, ale wyciete do tego samego kadru, co daloby lepsza jakosc??? to mogloby dac odpowiedz co warte sa te mm w kompakcie

Reklama

h.s.
Rozmowny

Wysłany: Czw 03 Lip, 2008   

Możesz sobie obejrzeć na mojej stronie
http://picasaweb.google.p...Z50Stabilizacja

WidMo 
Bywalec
WidMo

Wysłany: Pon 07 Lip, 2008   

Szczerze mówiąc, jak miałem kompakta (tz. nadal go mam, ale już nie używam) to czułem się jakoś ograniczony. Czasami autofokus ostrzył nie na to co trzeba, przesłonę mogłem zmieniać tylko między dwoma wartościami, no jedynie migawka miała szerszy zakres wartości. Potrzebowałem większej wolności.

A tak poza tym, to dla mnie lustrzanka jest szybsza i ma się większy wachlarz możliwości. A co do szkieł to z chęcią dokupiłbym coś z większym zakresem ogniskowej i może jeszcze jakiś jasny obiektyw.

muad 
Rozmowny
dib

Wysłany: Pon 07 Lip, 2008   

U mojego Fuji S5500 Af działa (w porównaniu do C 40d) zauważalnie wolniej, szczególnie w trudniejszych warunkach, lampa też się wolniej się ładuje. A jeśli idzie o inne aspekty użytkowania to nie widzę istotnych różnic wpływającyh zasadniczo na komfort pracy.

xrobsonx 
Nowy

Wysłany: Sob 17 Sty, 2009   Lustrzanka czy kompakt?? POMOCY!!

Połączyłem ten (nowy) temat do już istniejącego, starszego, żeby nie mnożyć identycznych wątków. Komor

Witam Was wszystkich,

od jakiegos czasu nosze sie z zakupem lustrzanki. rok temu mialem do wybory czy lustrzanka czy hybryda... wybierajac sposrod canona 400d i canona s5 wybralem to drugie. teraz przez to, ze nie lubie robic zdjec z lampa, lubie nocne oswietlenie, kolory miasta i zdjecia robione w budynkach przy cieplych barwach oswietlenia i przez to na s5 mam duze szumy , a jak zmniejszam iso i dluzszy czas naswietlania to oczywiscie wszystko jest rozmazane, chce kupic lustrzanke.

czaje sie na EOS 500d jesli wejdzie, jak nie to 450D ale...

kusi mnie ostatnio SX1 canona i nie wiem bo ma matryce CMOS i to juz lepiej duzo...

co byscie polecili amatorowi ktory nie robi na auto i lubi sie pobawic zdjeciami.

z gory dziekuje za pomoc!!
Ostatnio zmieniony przez komor Sob 17 Sty, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

Kocur 
Maniak

Wysłany: Sob 17 Sty, 2009   

xrobsonx napisał/a:
jak zmniejszam iso i dluzszy czas naswietlania to oczywiscie wszystko jest rozmazane,

xrobsonx napisał/a:
co byscie polecili amatorowi ktory nie robi na auto i lubi sie pobawic zdjeciami.

Zaczął bym od statywu :P Przy kiepskim oświetleniu jak chcesz fotografować ruchome obiekty (ludzi) to tylko lampa, albo zapomnij o tym. Nawet lustrzanka często nie daje rady w słabym świetle, a jasne szkła nie są tanie...

costi 
Rozmowny

Dokladnie - do nocnej fotografii bez statywu nie ma co podchodzic.

Praw fizyki sie nie przeskoczy - przy dlugim czasie naswietlania zawsze zdjecie wyjdzie poruszone. Obiektyw/aparat ze stabilizacja moze pomoc, ale tylko do pewnego stopnia.

xrobsonx 
Nowy

ja mam statyw i ladne zdjecia nim robilem ale np idac ulica w londynie chcialem zrobic zdjęcie oswietlenia ulicy i wszystko oczywiscie pomazane bo statywu nie mialem i stanolem na chwile i z lapy robilem.

czyli lustrzanka raczej nic nie pomoze ? bo chodzi o to ze siedzac w domu chce strzelic zdjecie przy jakims oswietleniu zarowkowym bez lampy

nie lubie szumow i dlatego nie wiem czy warto przechodzic z s5 na 450d lub 500d lub sx1

komor 
Moderator

xrobsonx, z ręki nie licz na cuda. Owszem, szumy są mniejsze, ale w korpusie takim jak 450D przy ISO 1600 będziesz miał szum i mało szczegółów. Poza tym kwestia obiektywu, kitowe światło typu f/4 to też trochę za mało na wieczorne zdjęcia z ręki.

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Na wieczorne zdjecia z reki to moze D700+24-70/2.8 po znacznym podbiciu iso. Troche bez sensu. Lepiej faktycznie statyw.

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

nie, d700 + 14-24/2.8 i tylko szum na pełnej dziurze pogorszy jakość obrazu :D Gdybym miał do wyboru: d700 + 24-70/2.8 + statyw lub to z góry, brałbym zestaw z 14-24 :D

komor 
Moderator

Nie, D700 + 35/2. :) Jest coś jaśniejszego i szerszego w Nikonie? A zresztą Sigma 20/1.8 jest na pełną klatę, więc do D700 też się da podłączyć…

Kocur 
Maniak

Ja mam problem z robieniem z ręki w nocy zestawem 50D + 17-55/2,8 IS USM, bo przy ISO1600 czasy nie schodzą poniżej 1/4s :P Statyw to dosłownie podstawa nocnych zdjęć, nieważne jakim się dysponuje sprzętem... Można coś tam pstryknąć, ale efekty nigdy nie są takie jakie by się chciało uzyskać.

garreth 
Maniak
Nikonier-analogowiec

komor napisał/a:
Jest coś jaśniejszego i szerszego w Nikonie?

AF: 28/1,4D
MF: 28/2,0 :wink:

Pstryczek 
Rozmowny

Wracając do tematu "Kompakt a Lustro" to co sądzicie o tym G1 co go Panasonic popełnił ? Da radę się takie zaginione ogniwo ewolucji przyjąć, czy to czysty marketing ? :)

Odpowiedz do tematu