Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: goltar
Pią 06 Lut, 2009
Canon EOS 5D Mark II
Autor Wiadomość
kamfil06 
Maniak

Wysłany: Pon 19 Sty, 2009   

MC napisał/a:
To ja napisze, ze cena = 8600PLN

mi się wydaje czy niedawno było ~7500 ?

Reklama

piotrmkg 
Optyczny

kamfil06, ciesz się że nie 10500 :)

goltar 
Optyczny

piotrmkg obyś nie wykrakał ;) w każdym razie cena rośnie szybciej niż ja zbieram... :evil:

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

goltar napisał/a:
piotrmkg obyś nie wykrakał ;) w każdym razie cena rośnie szybciej niż ja zbieram... :evil:

Odpuść sobie ten model i kupuj szybko stare 5D - jak jeszcze gdzieś je dostaniesz. Różnicę zainwestuj w dobrą stałkę.

goltar 
Optyczny

MM napisał/a:
goltar napisał/a:

Odpuść sobie ten model i kupuj szybko stare 5D - jak jeszcze gdzieś je dostaniesz. Różnicę zainwestuj w dobrą stałkę.
Jestem cierpliwy :) i na szczęście na razie mam czym robić. Nowa piątka mi się podoba mimo słabego AF. Poczekam jeszcze na nowego 1D lub do czasu kiedy 5Dmk2 będzie kosztował ok 6500 zł. Więcej dla mnie nie jest wart. Na starego 5D raczej się nie skusze, za to radę ze stałką przyjmuje :)

arfoto 
Początkujący
Ready to CLICK

Wysłany: Wto 20 Sty, 2009   ok...

w tym tygodniu u znajomego po trasie... w środę ruszam wieczorem na czwartek na szkolenie- czy do tego czasu znajomy będzie miał ? może jakieś szersze namiary? gdzie? kiedy? jak? :) będę wdzięczny bo zależy mi :)

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Wto 20 Sty, 2009   

Info masz na PW.

Jerry_R 
Entuzjasta

Wysłany: Czw 22 Sty, 2009   

A900 i 5D Mark II: http://www.luminous-lands...00-5dmkii.shtml

[ Dodano: Czw 22 Sty, 2009 21:27 ]
5D II w obudowie "Pelican": http://nppa.org/news_and_...auguration.html

arfoto 
Początkujący
Ready to CLICK

Wysłany: Nie 25 Sty, 2009   

No i zakupiłem :) Ogólnie jestem zadowolony :) ale mam pytanie czy może ktoś się orientuje. Pstrykałem fotki - zrobiłem z 200 fotek po czym włożyłem inną karte która była w D700 :) i teraz nagle - tak mi się wydaje że od tego momentu mój aparat kolejnym fotkom daje numer np. nie IMG_0200 tylko IMG_6314 - chyba że coś mu odbiło i ktoś nim 6tys fotek walnął :) formatowałem karty i nadal mam to samo. Czy ktoś miał coś podobnego? a i podzielę się jednym minusem - w drugim 5dmkII jest ok ale pierwszy który mam zdarza mu się po klikaniu ze naciskam podgląd fotki a on tylko mrygnie i gaśnie ekran - potem naciskam z 3-4 razy i dopiero załapie - dziwnie się to akurat zachowuje. Może aktualizacja firmware pomoze :)Ogólnie z aparatu jestem zadowolony nawet bardzo :)

Jerry_R 
Entuzjasta

arfoto napisał/a:
No i zakupiłem :) Ogólnie jestem zadowolony :) ale mam pytanie czy może ktoś się orientuje. Pstrykałem fotki - zrobiłem z 200 fotek po czym włożyłem inną karte która była w D700 :) i teraz nagle - tak mi się wydaje że od tego momentu mój aparat kolejnym fotkom daje numer np. nie IMG_0200 tylko IMG_6314 - chyba że coś mu odbiło i ktoś nim 6tys fotek walnął :) formatowałem karty i nadal mam to samo. Czy ktoś miał coś podobnego? a i podzielę się jednym minusem - w drugim 5dmkII jest ok ale pierwszy który mam zdarza mu się po klikaniu ze naciskam podgląd fotki a on tylko mrygnie i gaśnie ekran - potem naciskam z 3-4 razy i dopiero załapie - dziwnie się to akurat zachowuje. Może aktualizacja firmware pomoze :)Ogólnie z aparatu jestem zadowolony nawet bardzo :)

Hej arfoto! Gratulacje. Ja juz powoli przystopowalem ze sledzeniem tego watku - za duzo narzekan, malkontenctwa ludzi, ktorzy aparatu nie mieli w reku, albo mieli przez chwile, albo mysla, ze wymusza w ten sposob jakakolwiek reakcje Canon Polska. To nie jest fomula1, nie jest Ds, itd. Nikt tego nie neguje. Ale czytajac ma sie wrazenie, ze zdjec sie nie da robic. Na moje potrzeby wystarcza, wiec po prostu zaczalem wiecej czasu znowu spedzac na robieniu zdjec. Mam jeszcze kilka niejasnosci zwiazanych z wywolywaniem w LR, konkretnie odwzorowanie barw (vs DPP) (chodzi o Camera Calibration).

Tu wiekszosc narzekania, na innych forach, czy blogach te same aspekty sa z kolei chwalone jak na tej klasy puszke... Prezydentowiu USA robia oficjalne rzadowe zdjecia 5D II i jakos nikt nie narzeka np. na magie, kolorystyke ;-)

A propo karty - to nie pomoge, a wlozylem nowa karte.
A propo gasniecia ekranu - domyslnie ma pokazac zdjecie przez 4s i wylaczyc sie. Czas "mrygniecia" ustawiasz w menu. Jesli chcesz w trakcie "mrygniecia" rozpoczac ogladanie zdjecia - nacisnij PLAY. To wszystko!

arfoto 
Początkujący
Ready to CLICK

no i tu zonk :) wiem ze czas ustawiam ale np. miałem lampe podpięta w trybie manualnym i fajne efekty wychodziły ale np. raz naciskam play - a tu mi wyzwolenie lampy poszło takie ciągłe światło przez pewnie ponad sekundę. dziwne to było. mam nadzieję ze serwisem sie to nie skończy :( ale byli ze mna goście na fotkach jeden d700 drugi d3 i zachwycali się barwami z moich fotek ze nie ma tej "żółci" jak w nikonie :) czyli PLUS :) obiektyw mam 24-105 F4 - bałem się, że będzie przy ciemny ale radzi sobie :) ISO jest dla mnie zadowalające. Brałem 2 sztuki piątek i druga chodzi bez zarzutu więc mam nadzieję, że ten też będzie OK. soft mam xxx6 a widziałem, że jest xxx7 więc spróbuję i zobaczę czy się poprawi. sytuacja jest nie powtarzalna więc ciężko wyczuć od czego mogło to być.

Jerry_R 
Entuzjasta

Ja nie robilem jeszcze upgrade'u firmware, mam 1.0.6. Raz tylko zdarzyla mi sie wpadka z podpieta 580EX II. W pewnym momencie zaczela walic pelna moca. Nic nie pomagalo. Wylaczylem ja. Poczekalem kilka sekund. Wlaczylem. Wszystko wrocilo do normy. Zadnych innych nieprzewidywanych zachowan nie stwierdzam.

PS: Kilka linkow:

Prezydencka fota:
http://change.gov/page/-/officialportrait.jpg
http://www.whitehouse.gov...resident_obama/
Ma magie 5D?

IQ: 1Ds III vs 5D II vs 5D vs 50D
http://wyofoto.com/EOS_IQ...otout_2008.html
(przypomina sie watek o 50D, kiedy do momentu testu Optycznych panowalo ogolne narzekanie na ta puszke)

Cos dla szumofobow:
http://www.diglloyd.com/d...acks/index.html
(czyzby mniejszy szum i mniej detali vs wiekszy szum i wiecej detali)

AF 5D II - ptaki:
http://birdphotoph.proboa...iew&thread=2274

AF 5D II - Australian Open:
http://forums.dpreview.co...thread=30743372

komor 
Moderator

arfoto napisał/a:
raz naciskam play - a tu mi wyzwolenie lampy poszło takie ciągłe światło przez pewnie ponad sekundę. dziwne to było.

A nie nacisnąłeś przypadkiem przy okazji przycisku głębi ostrości? Przy podpiętej lampie zewnętrznej i odpowiednich ustawieniach C.Fn. powoduje to wyzwolenie błysku modelującego. Przydałoby się poczytać instrukcję obsługi mając taki sprzęt. :)

A co do tej nagłej zmiany numeracji zdjęć to normalne, aparat skonfigurowany na numerację ciągłą kontynuuje ostatni numer z karty. Więc jak wsadziłeś kartę z innego aparatu z większym przebiegiem to Ci się numeracja zmieniła.

jaad75 
Klub Pierdzieli

Wysłany: Pon 26 Sty, 2009   

Jerry_R napisał/a:
Cos dla szumofobow:

Chyba sam nie wierzysz w to co piszesz - czytałeś ten test?
arfoto napisał/a:
ale byli ze mna goście na fotkach jeden d700 drugi d3 i zachwycali się barwami z moich fotek ze nie ma tej "żółci" jak w nikonie :)

Mówisz o wyglądzie zdjęć na skalibrowanym monitorze, czy tym jak wyglądają na LCD aparatu? Bo jeśli o tym ostatnim, to faktycznie na LCD Canona zdjęcia w sztucznym świetle wyglądają ładniej, tyle, że niestety odbiegają mocno od kolorystyki na monitorze...

Jerry_R 
Entuzjasta

Wysłany: Pon 26 Sty, 2009   

jaad75 napisał/a:
Jerry_R napisał/a:
Cos dla szumofobow:

Chyba sam nie wierzysz w to co piszesz - czytałeś ten test?

Trafna uwaga jaad75! Przeczytalem jeszcze raz dokladniej. Omawiany przyklad wyciskania informacji z cieni poprzez ich rozjasnianie pokazuje duza przewage D3x nad 5D II do ISO 600. A w zasadzie przewage nad jakakolwiek lustrzanka cyfrowa dostepna na rynku!

Powyzej ISO 600 - sytuacja sie odwraca. Autorzy maja te same obserwacje co DxO Mark:
http://www.dxomark.com/in.../(brand2)/Canon
(kliknac na 'Dynamic Range')

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi