Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
teścik fajny, aparat ciekawy. Podoba mi się opisanie wykresu CA.
Ale mam taką porpozycję na przyszłość, która dotyczy nie tylko kompaktów.
Mianowicie lepiej i szybciej dało by się przebrnąć przez dział dotyczący budowy gdyby poszczególne przyciski był znakowane kóleczkiem z numerkiem i na dole pod obrazkiem byłby indeks tychże. Myślę że to ułatwia czytanie i można szybko wyłuskać informacje na temat danego przycisku a nie poszukiwać go w lawinie tekstu...
Pozdrawiam
PS: Jak to jest z tą stabilizacją? Sama musi się ustabilizować aby działała?
Dzięki za sugestię na temat opisu przycisków.
W teście wyszło, że aparat trzeba przez jakiś czas trzymać nieruchomo, żeby stabilizacja zadziałała skutecznie. Nie wiem jak sprawdzić ile czasu potrzeba, bo aparat tego nie sygnalizuje. Na pewno jest to więcej niż 1 sekunda. Być może wystarczą 3 sekundy, a może 5 sekund?
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Sro 14 Sty, 2009
Felek napisał/a:
Być może wystarczą 3 sekundy, a może 5 sekund?
Najlepiej położyć pewnie aparat na czymś twardym - wtedy stabilizacja pewnie jest jeszcze skuteczniejsza
Oczekuję teraz na test drugiego z "pary" Canonów - SX1 IS. Ciekaw jestem jak wyjdzie w testach SX1 IS z matrycą CMOS w porównaniu z SX10 IS. CO do optyki podejrzewam że jest taka sama.
Powinni dołączać w zestawie i chwalić się stabilizacją 5 EV. Sam mam gdzieś w bagażniku tani monopod z Allegro, który kosztował mnie 40 zł... Więc koszta nie są duże, a jaki zysk marketingowy
No tak, ale gdyby dorzucili statyw, to mogliby napisac: nasza stabilizacja dziala w kazdych warunkach; tak dlugo jak zechcesz
Co nie zmienia faktu, ze aparacik niezly.
Kiedy można się spodziewać testu Canona SX1 IS o którym wspomniano testując "bliżniaczy" SX10 IS ? Myślę, że sporo osób jest zainteresowanych SX1 IS i podobnie jak ja ciekawe jest jak wypadnie w Waszym porównaniu do pozostałych megazoomów.
Dzięki za sugestię na temat opisu przycisków.
W teście wyszło, że aparat trzeba przez jakiś czas trzymać nieruchomo, żeby stabilizacja zadziałała skutecznie. Nie wiem jak sprawdzić ile czasu potrzeba, bo aparat tego nie sygnalizuje. Na pewno jest to więcej niż 1 sekunda. Być może wystarczą 3 sekundy, a może 5 sekund?
Dzieki za test sx10. Co do stabilizacji wydaje mi sie ze normalnym jest zeby starac sie trzymac aparat nieruchomo, do tego zostala zaprojektowana!
Dzieki za test sx10. Co do stabilizacji wydaje mi sie ze normalnym jest zeby starac sie trzymac aparat nieruchomo, do tego zostala zaprojektowana!
pozdr [/quote]
no raczej z tym bym się nie zgodził
Aparat powinien być użytkowany w sytuacjach nawet ekstremalnych, chociaż nie mówię tu o wyśmienitej jakości zdjęć ale o takich żeby można było je nazwać akceptowalnymi.
Dla mnie stabilizacja powinna działać podczas niecodziennych ujęć jak: w czasie jazdy rowerem, na parolotni czy w czasie biegania.
BTW. w aparatach jest ikonka informująca o możliwym poruszeniu mniej więcej o czasie 1/60 s. Czy w różnych aparatach te czasy są inne ?
Czy są takie aparaty (też lustrzanki) że pokazują ikonkę poruszenia dopiero w wypadku wykrycia przez żyroskop niebezpieczeństwa poruszenia ?
Dla mnie byłoby idealnie gdyby system IS pokazywał zagrożenie lub nie (niezależnie od czasu otwarcia migawki) dopiero po wykryciu drżeń o zróżnicowanej sile.
Wtedy wiedziałbym że dla mnie np. czas: 1/15 s. byłby dobrym ustawieniem (bez poruszeń) a dla innej osoby przy takim samym ustawieniu - taka ikonka by się włączyła.
Tia.... Zwłaszcza w czasie jazdy rowerem robienie zdjeć to wspaniały pomysł... Tylko Obyś nigdy pod jakiegoś TIR-a nie Wjechał oddając się pasji fotografii
Czy aby troszeczkę nie za dużo Ludziska wymagacie od stabilizacji To jest wynalazek pozwalający na zminimalizowanie efektu np. drżenia rąk przy dłuższych czasach naświetlania rzędu 1.1/15 czy 1.1/8 ale bez przesady, stabilizacja nie może być antidotum, na wszelkie wstrząsy Ja bez stabilizacji utrzymuję w bezruchu czasy do 1.1/20 a i tak uważam, że najlepiej było by przy tej wartości użyć statywu, tylko nie zawsze się da Jednak nigdy bym nie wpadł na pomysł robienia fotek jadąc na rowerze Mam w planach trochę dłużej pożyć
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9