Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 18 Sty, 2009 Jaki jasny obiektyw do pokazów w zastanych warunkach?
Jestem początkującą fotografką. Tematem moich zdjęć są głównie pokazy żonglerskie. Fotografuję na ulicy i w pomieszczeniach, gdzie często brakuje dobrego oświetlenia. Zależy mi więc oczywiście na ostrych-nieporuszonych zdjęciach osób będących w ruchu.
Chciałabym wymienić mój kitowy obiektyw na jaśniejszy, może szerokokątny.
Jeśli ktoś używał jakiegoś z tych obiektywów, bardzo proszę o opinię
lub polecenie innego obiektywu - mam ok 1200 zł.
Jestem również otwarta na wszystkie rady, dotyczące np. typu obiektywu, dobrego do tego rodzaju zdjęć: http://www.pai.net.pl/su/...ie/charlie.html
Zdjęcia z linku były robione w dość dobrych warunkach oświetleniowych, ale zazwyczaj brakuje reflektorów. Czasami fotografuję też pokazy na powietrzu w pochmurny dzień - wiadomo o co chodzi. Dodam, że zależy mi również na objęciu dużej przestrzeni - widowni, dlatego zastanawiam się nad szerokokątnym. Z drugiej strony przydałby się zoom.
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez komor Wto 20 Sty, 2009, w całości zmieniany 1 raz
Jestem początkującą fotografką. Tematem moich zdjęć są głównie pokazy żonglerskie. Fotografuję na ulicy i w pomieszczeniach, gdzie często brakuje dobrego oświetlenia. Zależy mi więc oczywiście na ostrych-nieporuszonych zdjęciach osób będących w ruchu.
Chciałabym wymienić mój kitowy obiektyw na jaśniejszy, może szerokokątny.
Jeśli ktoś używał jakiegoś z tych obiektywów, bardzo proszę o opinię
lub polecenie innego obiektywu - mam ok 1200 zł.
Jestem również otwarta na wszystkie rady, dotyczące np. typu obiektywu, dobrego do tego rodzaju zdjęć: http://www.pai.net.pl/su/...ie/charlie.html
Zdjęcia z linku były robione w dość dobrych warunkach oświetleniowych, ale zazwyczaj brakuje reflektorów. Czasami fotografuję też pokazy na powietrzu w pochmurny dzień - wiadomo o co chodzi. Dodam, że zależy mi również na objęciu dużej przestrzeni - widowni, dlatego zastanawiam się nad szerokokątnym. Z drugiej strony przydałby się zoom.
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Miałem 350d i bardzo fajnie współpracował z sigmą 24-70/2.8 EX DG , którą z czystym sumieniem mogę polecić
35/2 odradzam. Jest ostry dopiero po przymknięciu, a AF to loteria.
Jeśli chcesz zooma, to ta Sigma będzie nie najgorsza. Jak stałkę to 50/1,4, albo wspomniana Sigma 30/1,4 (zależy jaki kąt widzenia wolisz).
Ja bym też proponował rozważenie Tamrona 17-50/2,8, lub Sigmy 17-70/2,8-4,5, a do tego dokupić 50/1,8. Dostaniesz niezły zoom z szerokim kątem i jasną stałkę. Trochę przekroczysz budżet ale moim zdaniem warto.
Sigma 24-60 to najgorszy wybór, wogóle to słaba optyka, 24-70 jest lepsza choć może nie rewelacyjna. Natomiast Tami 17-50, czy Sigma 17-70 to dobre obiektywy.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Nie 18 Sty, 2009
kamfil06 napisał/a:
może warto dołożyć do
30-stki sigmy
Zgadzam się z tą opinią - wybranie sobie dobrej Sigmy będzie najlepszym wyborem dla canona w tym przedziale cenowym
Moim zdaniem zoom ze światłem f/2,8 będzie za słaby do takich zdjęć, jakie ńa wskazała w przytoczonym linku, jeśli światło jest słabe. Szeroka jasna stałka będzie lepsza choć mniej uniwersalna. Wybór należy do kupującego, czy woli uniwersalniej czy lepiej. Ja bym się zastanawiał nad Sigmą 20/1.8 (niestety droższa) lub Sigmą 30/1.4.
Ewentualnie jeśli jednak wygra opcja zooma typu Tamron 17-50 czy Sigma 17-70 to można dokupić taniego Canona 50/1.8 i wypracować taką technikę żeby skutecznie łapać ostrość przy przysłonie f/2.2.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10