Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Które tanie tele 70-300 do Canona?
Autor Wiadomość
Drakkain 
Początkujący

Wysłany: Wto 20 Sty, 2009   Które tanie tele 70-300 do Canona?

Witam i z góry przepraszam,bo już pewnie wszyscy macie dość podobnych tematów;)
Zastanawiam sie nad kupnem któregoś z tych obiektywów:
Canon EF 75-300mm f/4-5.6 III USM
Sigma 70-300mm f/4.0-5.6 DG makro
Tamron AF 70-300mm f/4-5.6 Di LD Macro

Zdaję sobie sprawę z tego,że nie są to jakieś super szkła,niestety niedawno dopiero kupiłem body a teraz czeka mnie jeszcze spory wydatek związany ze ślubem,więc narazie przynajmniej mam dość ograniczone fundusze.
Czytałem testy i recenzje i praktycznie wszystkie te obiektywy wypadły w nich podobnie,więc chciałem się spytać czy może ktoś z Was ich używał i któryś może szczególnie polecić,czy są one praktycznie jednakowe i kierować się tylko ceną?
Aha,moje body to Canon 450D
Ostatnio zmieniony przez komor Wto 20 Sty, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

palindrom 
Optyczny
inaczej

Wysłany: Wto 20 Sty, 2009   

Hmmm...
Tamron jest ostry jak na ten przedział cenowy ale nie podoba mi się dość kosmiczne kolorowe prążkowanie.
Canon nie cieszy się za dobrą opinią, sam nie miałem z nim do czynienia.
Sigma tak, ale APO. Jest parę stów droższa ale warto dopłacić.

BlackSheWolf 
Bywalec

a co sądzicie o dodaniu do Canona 450D obiektyw Canon 70-300 IS USM

Monastor 
Optyczny

BlackSheWolf, jest OK, lekko mydli na 300 mm, ale po przymknięciu jest ok, przy krótszych ogniskowych potrafi pokazać pazur. Jego największą wadą jest dość kiepski AF. Mimo to jest to szkiełko godne polecenia. Zdecydowanie lepsze od wymienionych w tym wątku.

Najczęściej porównuje się go do 70-200 F/4 L, który nie kosztuje dużo więcej, a jest świetny optycznie, bardzo solidnie zbudowany i ma o wiele lepszy AF. Jeśli nie potrzebujesz 300 mm i stabilizacji to warto się nad nim zastanowić.

Drakkain 
Początkujący

heh,ale przecież ja napisałem że zdaję sobie sprawę z tego, że są dużo lepsze szkła od tych wymienionych,ale w tej chwili mnie na nie nie stać,a nie chce czekać tych kilka miesięcy....

BlackSheWolf 
Bywalec

niestety pożyczyłam ostatnio szkiełko C 28-200 bez stabilizacji i nie wychodziły mi zbyt dobrej jakości. Dlatego jak narazie chce kupić ze stabilizacją.
Czy AF jest aż tak zły ?

[ Dodano: Wto 20 Sty, 2009 17:13 ]
Drakkain. A w jakim przedziale cenowym chcesZ?
Canon 70-300 IS USM kosztuje 1,500 zł.

Czemu nie chcesz czekać kilka miesięcy ?
ja mam dopiero odłożone 400 zł a do 1500 jeszcze brakuje. Ale wole kupić coś lepszego niż kupić za 600zł w plastikowej obudowie (w której wystąpią luzy po pół roku), bez stabilizacji... wole poczekać i mieć obiektyw, dzięki któremu będe robić zdjęcia zadowalające mnie ;) a nie poprostu kupić, bo chce już i teraz.

Drakkain 
Początkujący

bo wole kupić teraz i przez te kilka miesięcy się nim pobawić,zobaczyć czy tych 300mm będę używać często czy może jednak sporadycznie,może okazać się,że wystarczy mi w zupełności 200mm a wtedy kupić Canon EF 70-200mm f/4 L USM lub Sigma 70-200 mm f/2.8 APO.
a poprzedniego zooma sprzedam,napewno stracę na nim ze 200-300zł ale myślę że przez ten czas się czegoś zdążę nauczyć.

BlackSheWolf 
Bywalec

aha no chyba, że tak :) ja miałam przez jakiś czas canona 28-200 i dlatego zdecydowałam się na 70-300 mm :)

Drakkain 
Początkujący

mam jeszcze takie pytanie.....skoro piszecie,że Canon EF 70-300mm IS USM jest już niezłym szkłem to co w takim razie z Canon EF 75-300mm f/4-5.6 IS USM? skąd taka różnica w cenie?
szukałem testów tego szkła ale nie znalazłem nigdzie:/ ktoś może mi coś na ten temat powiedzieć?

Monastor 
Optyczny

Drakkain, 75-300 IS to starsza wersja 70-300 IS. Jest słabszy optycznie i po prostu starszy. Nie jestem pewien, ale to chyba pierwsze szkło Canona ze stabilizacją.

Drakkain 
Początkujący

mhm,dziekuję za odpowiedź. W takim razie chyba zdecyduje się na Sigmę 70-300 APO a z czasem zobaczymy.

BlackSheWolf 
Bywalec

Wysłany: Sro 21 Sty, 2009   

Sigma 70-300 APO jest dobrym szkiełkiem widziałam zdjęcia nim robione.
Jednak mnie przerażał w nim brak stabilizacji.
Więc nie pozostaje mi nic innego jak życzyć udanych zdjęć :)

Drakkain 
Początkujący

dobre szkła ze stabilizacją to już wydatek kilku tysięcy,poza tym kiedyś ani w szkłach ani w obiektywach stabilizacji nie było a dobre zdjęcia jakoś powstawały:)
jak już zakupie to się podzielę swoimi spostrzeżeniami i zamieszczę jakieś przykładowe zdjęcia.

Monastor 
Optyczny

Drakkain, dobrze powiedziane... ale po to jest marketing, żeby ludzie byli przekonani, że bez stabilizacji trudno zrobić jakiekolwiek zdjęcie.

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Gdybym miał kilka stówek i potrzebował tele na teraz i zaraz to wziąłbym właśnie Sigme 70-300 APO.

Odpowiedz do tematu