Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Za krótko. Sam szukam stałki o ogniskowej 400, myślę że to takie minimum na ptaki (a do małych i tak będzie trzeba podejść).
Do tego jakiś statyw / monopod (tanie są ).
Szukam obiektywu dla amatora którym z powodzeniem mogę "polować" na ptaki. Na obiektyw chcę wydać około 1000 zł (+- 300 zl)
praktycznie eliminują możliwość robienia fotek z podejścia i ptaków w locie. pozostaje Tobie tylko zasiadka i dobre wytłumienie hałasu lustra/migawki podczas robienia zdjęć.
moim zdaniem, ale nie jestem znawcą w temacie foto ptaków - są tu lepsi, minimum na ptaki w systemie Eos to 50D + ef 400 f/5.6 L USM, a prawdziwe możliwości otwierają się dopiero przed posiadaczami EF 500 f/4 L IS USM, EF 600 f/4 L IS USM i EF 800 f/5.6 L IS USM to są szkła praktycznie stworzone do wildlife photography.
Fotografowanie lustrzanką nie jest tanim hobby, ale fotografia ptaków jest już praktycznie najdroższą częścią fotografii
Tak, przeglądałem ostatnio stronę jakiegoś fotografa ptaków, z której można było wywnioskować, że dopiero na 1dMKII + 600/4 +TCx2 to się ptaszki da robić.
Kurde no my tu amatorzy... nie róbcie jaj sobie z tymi wymaganiami
PS. Ja bym pewnie na razie dozbierał na 70-300 IS. Po czym zaczął się uczyć podchodów, krycia itp.
Całe szczęście ja celuję raczej w krajobrazy, a ze zwierzyny to raczej koty i takie tam
a do tego spokojnie wystarczy szeroki kąt i tele do 200 mm.
Ale piotrmkg ma - niestety - o tyle rację, że pułap cenowy jaki podałeś i przeznaczenie sprzętu po prostu się rozmijają.
Przy odrobinie szczęścia i znacznie większej odrobinie umiejętności można ptaszki robić na 300 mm, czego dowodzą zdjęcia Arka, całkiem rozsądny w systemie Canona jest 100-400 IS, ale to już ponad 4x więcej niż planujesz wydać na obiektyw.
Ziemowy poddał Ci bardzo interesującą sugestię, to 70-300 IS. Da się go kupić za 1600/1700 zł na allegro (przynajmniej jakiś czas temu wisiał tam nowy za tą cenę). Takiego właśnie obiektywu używa (o ile mi wiadomo) Arek - i to z powodzeniem.
Do fotografowania ptaków należy oprócz sprzętu wyrobić sobie technikę. I wtedy ogniskowa rzędu 300mm pozwoli na wiele pieknych fotek. Oczywiście z podchodu to moze braknąć i 800mm.
ghost, Stacha kojarzę z fotoprzyrody i należy on do tych, co każdym szkłem zrobią świetne zdjęcie. Czy to będzie Tamron, czy Sigma, czy Canon.
Wujek_Pstrykacz, dobrze wie co mówi. Dużo większe znaczenie niż szkło ma technika, a przede wszystkim ilość czasu spędzanego w terenie.
O ile 200 mm to trochę krótko, 300 MZ wystarczy na początek. Zwłaszcza, że z dłuższą ogniskową wiąże się nie tylko możliwość robienia zdjęć z większej odległości. Są też minusy, trzeba uważać na czasy naświetlania (chyba, że to faktycznie czatownia i statyw), samo wąskie pole widzenia może dać się we znaki niewprawionemu użytkownikowi obiektywu, szczególnie w przypadku stałki. 300 mm to chyba odpowiednia ogniskowa na początek.
Może coś z Olympusa? Z obiektywem Olympus ZUIKO DIGITAL 70-300 mm f/4.0-f/5.6 ED daje ekwiwalent 600 mm...?
Pytanie tylko czy jakiś korpus, tańszy Olka się do tych celów nada.
obiektyw
może do tego
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 10