Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
zaawansowany kompakt ok 2tys nie superzoom
Autor Wiadomość
Gata 
Nowy

Wysłany: Wto 20 Sty, 2009   zaawansowany kompakt ok 2tys nie superzoom

kandydaci to:

1. leica D-lux 4 (droga :shock: )
2. lumix lx 3 (ponoć to samo co wyżej tylko 1000 zł taniej ... jakoś nie wierzę :roll: .. ale jesli to prawda to nie będę kupować leici dla samego szpanowania legendą :wink: )
3. ricoh GX100? GX200? GR DII?

4. jeszcze sigma dp1 ale ma ciemny obiektyw..

No i po co to?? Taki wybór :???: ????

Reklama

krikus 
Rozmowny
znawca tematu

Wysłany: Wto 20 Sty, 2009   

No właśnie ale jaki to ma sens? - "ot! Taki wybór"
Masz pojęcie o takich parametrach jak; priorytet przysłony, czas naświetlania, wartość ISO, balans bieli, wielkość matrycy itp?
Nie jestem pewien czy w Twoim przypadku rozsądnym jest chęć posiadania "złotych gór" :idea:
2000 pln pieszo nie chodzi, a jak nie załapiesz bakcyla to potem co? zabawka w kąt :?:

DamageMax
[Usunięty]

krikus ? Nie wiem o co ci chodzi? To miała być ironia? Gata zastanawia sie nad zaawansowanym małym zgrabnym poręcznym kompaktem mogacym z powodzeniem służyć jako "broń boczna" przy lustrzance albo jako głowny domowy aparat.
Cytat:
Nie jestem pewien czy w Twoim przypadku rozsądnym jest chęć posiadania "złotych gór"
2000 pln pieszo nie chodzi, a jak nie załapiesz bakcyla to potem co? zabawka w kąt

Ile chce Gata wydać i czy go na to stać to jego sprawa. Czy kompakt za 2000 zł to "złota góra" to nie będe polemizował, nie zaleznie od ceny to bedzie tylko kompakt.

Cytat:
Masz pojęcie o takich parametrach jak; priorytet przysłony, czas naświetlania, wartość ISO, balans bieli, wielkość matrycy
... ?? Dowolny z wymienionych kompaktów może sluzyć jako typowa idioten kamera albo jako zaawansowany kompakt dla wymagajacych. Wszystko zależy od usera.
krikus nie czepiam sie, po prostu nie podoba mi sie ton Twoich wypowiedzi nie poraz pierwszy zresztą.

Co do ilosci aparatów do wyboru - dobrze ze jest wybór, praktycznie w kazdym pułapie cenowym. Polecam lumixa bo te droższe sa naprawde przyzwoite.

krikus 
Rozmowny
znawca tematu

DamageMax napisał/a:
To miała być ironia?

Nie, absolutnie nie. To jest adekwatna rada do zadanego pytania.
DamageMax napisał/a:
typowa idioten kamera

No właśnie, jeśli to miałoby temu słuzyć to daje wskazówki; Kupic coś za "normalną" przystępną cene. To nie są lata 90-te w których to trzeba było tyle dać za przyzwoity kompakt.

DamageMax
[Usunięty]

Wysłany: Sro 21 Sty, 2009   

Cytat:
No właśnie, jeśli to miałoby temu słuzyć to daje wskazówki; Kupic coś za "normalną" przystępną cene. To nie są lata 90-te w których to trzeba było tyle dać za przyzwoity kompakt.

Moze dla niego 2.000 to przyzwoita cena za bardzo dobry aparat kompaktowy? Wszystko zależy od punktu widzenia i zarobków. Dla mnie 2.000 zł to duzo jak na kompakt ale popatrzmy na cene dowolnej Leici - płaci sie za jakośc obiektywu i legende marki. Zawsze mozna kupic panasonica taniej również z obiektywem leici ale marka czysto RTV.
Co od przystepnej ceny - sa równeiz aparaty za 200-300zł...cena jak najbardziej przystepna nawet dla bezrobotnego, tylko jakośc nie ta. Jeżeli ktos chce kupic najlepszy kompakt w cenie do 2.000 i tyle zaplacic, ja to rozumiem.

Gata 
Nowy

DamageMax - co to znaczy "..marka czysto RTV.."? :grin:

Słuchajcie (krikus) - jestem absolwentką szkoły fotograficznej, kończyłam w 1998. Wtedy jeszcze mowy nie było o cyfrze. Uczyłam się więc na manualu plus cała teoria, o której piszesz ("parametry") i inne. Zaczynałam w łazience w latach 80. z walizkowym powiększalnikiem i Zenithem. Potem był Pentacon six.

Od niedawna mam Nikona lustrzankę, uczę się te całej elektroniki.... :???:

Teraz potrzebuję wysokiej klasy kompakt z DOBRYM szerokim obiektywem, ew. niewielkim zoomem (żadnych ultra-mega- nie wierze w to) umożliwającym mi swoimi parametrami technicznymi robienie takich zdjęć jakie chcę (głównie krajobraz i architektura) i wykonanie odbitek min. A4 bardzo dobrej jakości.
Ma być nieduży i w miarę lekki bo nie zawsze chce mi się brać mojego nikona.

Uf - czy teraz zasłużyłam na sensowną, konkretną poradę :wink: :roll: ?

Itey 
Rozmowny

To ja powiem olympus m4/3 na którego sam czekam z bardzo podobnych powodów (acz jeszcze go niema) ;)
A tak poważnie to chyba jednak ta dp1, może wypożycz na weekend i zobacz czy spełnia wymagania?

Tutejszyn 
Optyczny

Można też zwrócić uwagę na Panasonix Lumix DMC G1. Matryca 4/3 + wymienna optyka. Patrzyłem w wizjer tego aparatu i zatkało mnie. RE-WEL-KA!!! Obiektyw w zestawie to o ile pamiętam 15-45 mm. Odniesienie do małego obrazka po pomnozeniu x2 co daje 30-90mm. Cena 1999zł, w Media 1799zł.

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Kup LX3 - warto.

krikus 
Rozmowny
znawca tematu

Trudno jednoznacznie polecić Ci jeden konkretny model, w tej kategorii jest dość duży wybór. Zobacz na www.recenzje.net.pl tam znajdziesz szczegółowe opisy, parametry i ceny aparatów. :smile:
Ostatnio zmieniony przez krikus Sro 21 Sty, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

jaad75 
Klub Pierdzieli

Nie ma ogromnego wyboru. Jest dosłownie kilka aparatów, które mogą służyć jako mały podręczny aparat posiadaczowi lustrzanki.

krikus 
Rozmowny
znawca tematu

jaad75 napisał/a:
Nie ma ogromnego wyboru
Tak to moznaby było stwierdzić kilka lat temu.
jaad75 napisał/a:
Jest dosłownie kilka aparatów
Tobie dobrze znanych

mavierk 
never knows best

krikus napisał/a:
Tobie dobrze znanych
Ot, pare Ricohów, Sigma dp1 i 2, Panaś LX3 wraz z leicowym odpowiednikiem.

krikus 
Rozmowny
znawca tematu

mavierk napisał/a:
, pare Ricohów, Sigma dp1 i 2, Panaś LX3 wraz z leicowym odpowiednikiem
Dodałbym jeszcze do tego Ixus 900Ti, Ixus 850 , Coolpix P5000, Casio Z30, oczywiście jest jeszcze pare innych :idea:

mavierk 
never knows best

Wysłany: Czw 22 Sty, 2009   

krikus, rozumiem, że również Fiat i Maserati to dla Ciebie to samo :???:

Odpowiedz do tematu