Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
piotrmkg, odfastryguj się od statywów Velbon. Mają dobry stosunek jakości do ceny. Nie każdy ma całe kilogramy do mocowania na statywie. Mafrotto kosztuje przynajmniej dwa razy więcej, więc nie dziwi mnie że jest lepsze. Do wielu celów Velbon wystarczy. Ten co go mam jest cały metalowy (za wyjątkiem tulejki przy korbce), ma w miarę sensowną głowicę do ogólnego użytku, porządnie wykonany, niewiele waży. Dobra wartość za tę cenę. Jak ktoś chce wydać 500 zł i więcej to niech szuka wśród produktów Manfrotto.
Nie wiem czy wszyscy jeszcze pamiętają, że wątek jest o niedrogim statywie, a problem Sigmy 150-500 pojawił się później…
Sluzy mi glownie do zdjec z namiotu bezcieniowego, ew. podobnych (recenzje sprzetu komputerowego) - nie spodziewam sie halnego w piwnicy
Nie chodze z nim na co dzien, wiec wiele wymienianych tu problemow mi zwisa - aczkolwiek do wyjazdow w plenery pewnie w koncu kupie cos normalnego.
No to teraz konkretnie proszę o model/modele który utrzyma mi stabilnie EOS 50d i sigme 150-500 (głownie na polach, i w lasach). Jestem gotowa wydać nie niego troszkę więcej (300-400zł), i proszę o konkretne propozycje najlepiej z linkami.
Jeśli ten zestaw (3kg) ma byc używany na 500mm (a sądze że takie szkła kupuje się by tej 500 uzywać) to obawiam się, że Velbon o max nośności 4kg nie starczy na stabilne podtrzymanie sprzętu.
z głowica... hmmm, jak głownie do lunety to bym wziął jakąś manfrotto 128rc ale do aparatu to nie za bardzo wiem co...
W każdym razie wielu ptasiarzy używa nóg goldphoto do podtrzymyawnia lunet z całkiem dobrym skutkiem. Mają zdecydowanie lepsze notowania od lekkich Sherp itede. Oczywiście mowa o stabilności a nie jakości montażu
Przeczytałem pobieżnie ten wątek i coś mi przyszło do głowy.
Mowa jest o "niedrogim statywie".
Większość jak widzę uważa, że to taki, którego cena [zakupu] jest umiarkowana.
A ja myślę, że naprawdę niedrogi statyw, to taki, który wystarczy na wiele lat
i który nie będzie generował strat w sprzęcie [potrzaskane obiektywy/puszki].
Na pewnych rzeczach nie warto nadmiernie oszczędzać, bo można sobie zrobić kuku, które może kosztować kilka/kilkanaście razy więcej niż sam statyw.
a ja mam pytanie właśnie też do 600R czy 70-200 2.8 L + 450D z gripem to nie będzie za ciężki zestaw?
tutaj chyba bedzie potrzebny dodatkowo lacznik statywowy na obiektyw, szczegolnie z 450D, doradzono mi go do 70-200 f/4L wiec do ciezszej 2.8 tymbardziej. Zestaw troche ciezki, moze byc ryzyko, ale glowy nie dam, gdyz nie testowalem.
Co do okreslenia "niedrogi" to fakt, nawet taki za 600-800 zl moze okazac sie relatywnie niedrogi, jezeli ma chronic/stabilizowac sprzet za pare tysi, oczywiscie wszystko zalezy co sie do tego statywu podpina
a ja mam pytanie właśnie też do 600R czy 70-200 2.8 L + 450D z gripem to nie będzie za ciężki zestaw?
tutaj chyba bedzie potrzebny dodatkowo lacznik statywowy na obiektyw, szczegolnie z 450D, doradzono mi go do 70-200 f/4L wiec do ciezszej 2.8 tymbardziej. Zestaw troche ciezki, moze byc ryzyko, ale glowy nie dam, gdyz nie testowalem.
Co do okreslenia "niedrogi" to fakt, nawet taki za 600-800 zl moze okazac sie relatywnie niedrogi, jezeli ma chronic/stabilizowac sprzet za pare tysi, oczywiscie wszystko zalezy co sie do tego statywu podpina
Obiektywy 70-200 ze światłem 2.8 mają w standarcie stopke do statywu.
to problem sie rozwiazal:) nawet nie wiedzialem, ze do 2.8 dodaja w gratisie, widocznie jedynie 4.0 to wersja "econo" albo wychodza z zalozenia ze 4.0 jest na tyle lekkim obiektywem, ze nie potrzeba :]
Raczej bym przy tym stwierdzeniu pozostał ... szczególnie patrząc ile sobie wołają za oryginał do wersji f4 sprzedawany jako akcesorium Canon Tripod Mount AII (W).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9