Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Do mnie dzisiaj, najpóźniej jutro powinna trafić Książka o fotografowaniu, więc będę mógł się podzielić wrażeniami. Do książki dodawana jest płyta CD z wykorzystanymi zdjęciami.
Ponadto kupując w Helionie książkę za ponad 50zł, możemy sobie wybrać inną gratis z podanej listy.
Tutaj link do jednego z rozdziałów książki: ftp://ftp.helion.pl/online/ofoto3/ofoto3-8.pdf
Na poczatku dziekuje ze sie udzielacie w tym watku bo dzieki wam moglem sie dowiedziec o takich, a nie innych ksiazkach i czy warto je kupic.
Przeczytalem Kelbiego (195 ujęć Scotta Kelbyego, Nowe ujęcia Scotta Kelbyego) , czytam Patersona (Ekspozycja bez tajemnic, Czas naświetlania bez tajemnic, Kreatywna fotografia bez tajemnic), zamowilem Mroczka (Książka o fotografowaniu. Wydanie III rozszerzone)
Bumber, pytałeś o Petersona... tak jak napisałem wcześniej, Ekspozycja jest o ekspozycji - zależnościach i ogólnych zasadach nią rządzących. Sa tam również różne ćwiczenia, pomysły uwagi i wskazówki - fajna na początek jak ktoś wie niewiele.
Kreatywna jest najbardziej wartościową pozycją. Napisze pokrótce na podstawie wybiórczo cytowanego spisu treści :
Poszerzenie wyobraźni fotograficznej - o obiektywach i tym jak oddaja rzeczywistość i do czego służą
Elementy kompozycji - Linia, kształt, forma, faktura, wzór, kolor
Kompozycja- zloty podział, linie, wypełnienie kadru itd, itp.
Magia światła
Fotografia cyfrowa
Rozważania o karierze fotografa.
Wiedza przekazywana jest na przykładowych zdjęciach a nie suchej teorii, autor zaleca proste ćwiczenia i przyjemnie się je czyta. Dodane sa też informacjie o kwotach jakie autor zarobił na niektórych zdjęciach co niewoątpliwie zachęca do szlifowania warsztatu
Czasu bez tajemnic nie polecam a dlaczego to już napisałem wcześniej.
Pozdrawiam
[ Dodano: Czw 15 Sty, 2009 00:20 ] Ruslan, dodam dla sprostowania - napisałem o "Czas naświetlania bez tajemnic" Bryana Petersona w kontekście jego dwóch pozostałych pozycji. Możliwe że gdybyś był po lekturze "Ekspozycji" i "Kreatywnej" zauważył byś to co ja a mianowicie że jest ona powtórzenie wiedzy zawartej w dwóch powyrzszych. Nie twierdze że jest kiepska jednak moim skromnym zdaniem lepiej kupić "Ekspozycje" i "Kreatywna".
W "Czas naświetlania..." autor skupia się na czasie i roli jaką on odgrywa, mowa jest o ruch, jego zamrażaniu lub uwytatnianiu, o kreowaniu przy jego pomocy ujęć dymamicznych itd. Czas jako taki, jest natomiast, jednym z elementów kompozycji dlatego wiedza o nim zawarta jest już w "Ekspozycji" i "Kreatywnej" i jeśli ktoś czytał te dwie zobaczy w "Czasie" te same zdjęcia, przykłady a nawet fragmenty tekstu skopiowane niemal slowo w słowo - oczywiście są też i inne nowe zdjęcia - nie jest tak że wszystko jest powtórzone.
Pozdrawiam
skasowany [Usunięty]
Wysłany: Czw 15 Sty, 2009
Przedwczoraj zamówiłem "Książkę o fotografowaniu" Mroczka. Dzisiaj przyszła! Przesyłka pocztowa zwykła! (sic!) Pięknie wydana, nowe zdjęcia, uaktualnione dane i w ogóle pasuje do naszych czasów Nie oszukali pisząc 'wydanie III rozszerzone' Z każdą książką mamy płytę cd na której, oprócz zdjęć wykorzystanych w książce i katalogu wydawnictwa, nie ma nic
Wszystkim początkującym zdecydowanie polecam!
To jest książka dla kogoś, kto typowo zaczyna, zaczyna przygodę z foto - jak ktoś chce, sprzedam z wysyłka nóweczkę 10zł taniej niż w sklepach - w ogóle mi nie potrzebna :)
Oferta pewnie już nieaktualna, a jestem w poważnej potrzebie usystematyzowania wiedzy podstawowej, także jeśli ktoś miałby ochotę oddać w dobre ręce albo powyższy "Praktyczny.." albo "Nowy podrecznik fotografii' John Hedgecoe, to chętnie kupię, nawet w cenie sklepowej. Każdy ze sprawdzonych sklepów internetowych odmawia w tym zakresie współpracy, a poznańskie Empiki w aktualnej ofercie mają co najwyżej podręczniki Photoshopa, które mnie na razie nie interesują. :)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10