Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam
- chciałbym kupić aparat do 1500zł.
Raczej w najbliższej przyszłości nie będę mógł pozwolić sobie na dokupienie obiektywów - więc chodzi mi o uniwersalność. Zdjęcia jakie chcę robić - to natura, architektura i akty zarówno B&W jak i kolorowe.
Do tej pory pstrykałem zdjęcia na taniej Praktice kupionej 4 lata temu za 400zł... Nie mam wielkich wymagań - chciałbym otrzymywać tylko czyste zdjęcia.
Mam podstawową rzemieślniczą wiedzę na temat fotografii samej w sobie (koło fotograficzne) jednak nie wiem wiele o dostępnym sprzęcie...
proszę o opinie i argumenty - z góry wielkie dzięki...
Farin, ale tu i tam prosisz o porade w sprawie D60 i A300 wiec jest to dublowaniem postow.
A zanim zaczniesz rzucac zlosliwe uwagi to poczytaj najpierw regulamin i dowiedz sie w jakich dzialach powinno sie zakladac dane tamaty.
Farin [Usunięty]
Wysłany: Czw 22 Sty, 2009 Zły dzień
Chciałem przeprosić kolegę 'MC' za to, że tak naskoczyłem na niego. Zły mam dziś dzień, a jak wiadomo czasami jedno słowo krytyki potrafi przelać czarę...
Formalności wyjaśnione, może więc warto przejść do pytania. Najbardziej zaawansowany z tych aparatów to Sony A300. Jeśli 1500 zł to górna granica to chyba wybrałbym właśnie A300. Do tego posiada w podstawowym zestawie dość uniwersalny obiektyw 18-70. Jeśli jest tak jak piszesz i wiesz do czego służy przysłona i czas to warto kupić lustrzankę. Jakość zdjęć będzie lepsza niż z jakiegokolwiek kompaktu. Do natury i architektury wystarczy, do aktu przydałby się jaśniejszy obiektyw. Kupując lustrzankę zawsze możesz go dokupić, kupując kompakt już nic w nim nie zmienisz.
Ok, ja tez z tego grona wybralbym A300. Co do jakosci zdjec - bez porownania lepsze niz z kompaktu. Kompaktem bedzie trudno zrobic fajny akt/portret ze wzgledu na zbyt duza glebie ostrosci.
Farin [Usunięty]
Wysłany: Pią 23 Sty, 2009 A300
Wiecie Panowie - jak wypływa czas na naświetlenie zdjęcia to ja teoretycznie wiem... i tak jak wspomniałem teoretycznie nie jest źle z racji uczestniczenia w kole fotograficznym... Jednak praktyka to co innego... Miałem ostatnio w ręku Canona kolegi i nie mogłem za bardzo opanować tego przycisku z głębią ostrości... Wiem, że gdybym miał ten aparat na dłużej to napewno bym to rozgryzł:-)
No dobrze- a wracając do tematu - ja nie mówię, że to ma być coś z tego wąskiego grona które wymieniłem... Powiedzmy, że przekonałem się że kompakty odpadają.... Co do lustrzanek faktycznie parametrami A300 wymiata (chociaż jak patrzę na ten plastik - to mnie wykręca...) Olympusa mi się nie wygodnie trzyma... Fajnie w dłoni leży Nikon... dlatego też rozważam ten model 60D.
Mi sie osobiscie D60 nie podoba. 3 punkty AFa, brak srubokreta (wyklucza to niektore starsze, a przez to tansze obiektywy).
Farin [Usunięty]
Wysłany: Pią 23 Sty, 2009 aparat
a najśmieszniejsze jest to, że jak tylko wpadł mi na poważniej do głowy pomysł zainwestowania w aparat - to pierwszym typem była A350 jednak doszedłem do wniosku, że przy tej samej wielkości matrycy co A300 te dodatkowe 4 MPx niewiele pomogą. Poza tym nie sądzę, żebym potrzebował zdjęć o rozdzielczości większej niż ta oferowana przez 15'' monitor i ta umożliwiająca drukowanie zdjęć max A4.
poza tym ta różnica w cenie tylko za 4 MPx to nie rozsądne jak na moje potrzeby...
D60 jest porównywalny z A300, główna różnica jak wspomniał MC to AF. D60 jest tak samo plastikowy jak A300... D60 ma w podstawowym zestawie obiektyw 18-55 który jest mniej uniwersalny.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 11