Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Dlaczego Fuji S5 Pro?
Autor Wiadomość
The Fly 
Nowy

Wysłany: Sro 17 Wrz, 2008   Dlaczego Fuji S5 Pro?

Jest wielu przeciwników jak i zwolenników tego aparatu. Ja postanowiłem pokazać dlaczego kocham ta maszynkę dlatego skręciłem mały filmik:

http://pl.youtube.com/watch?v=anhS_BhIU08

Zapraszam!
Ostatnio zmieniony przez komor Pon 19 Sty, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

Ostegolectric 
Rozmowny
Co za system

Wysłany: Sro 17 Wrz, 2008   

"Ten film wideo został usunięty przez użytkownika." yyy... czemu ja takie coś widzę? :?:

Baylon 
Nowy

Wysłany: Pon 19 Sty, 2009   

Chyba chodziło o:
http://pl.youtube.com/watch?v=UmhQQ9CwUss
Dobry filmik!

bladyrunner
[Usunięty]

Wysłany: Sro 21 Sty, 2009   

Film rzeczywiście interesujący, a ja jestem ciekawy na ile naturalnie wyglądają zdjęcia po takim zabiegu i czy nie śmierdzą obróbką cyfrową. Gdybyś tak zamieścił te zdjęcia plus jakieś cropy 1x1 z nich w wersjach przed i po, to by mogło wiele wyjaśnić.

Wojtasss 
Nowy

Wysłany: Czw 22 Sty, 2009   

Możliwości "odzyskiwania" detali ze zdjęcia wydają się bardzo interesujące. Podejrzewam że inne aparaty również oferują podobne możliwości nie odbiegające aż tak bardzo o Fuji. Sam posiadam Fuji FinePix S5600 i z RAW'ów można wiele rzeczy wyciągnąć.

komor 
Moderator

Wysłany: Czw 22 Sty, 2009   

Wojtasss, wyciągać z RAW rzeczywiście można wiele, nawet w amatorskich modelach lustrzanek. Ale na jakiej podstawie wyciągasz wniosek, że nie odbiega to wiele od tego co daje S5? Na niekorzyść S5 rzeczywiście działa niewielka ilość megapikseli, jak na aparat do zadań profesjonalnych, ale przy obecnej cenie może jednak jest to coś kuszącego?

Wojtasss 
Nowy

Wysłany: Pią 23 Sty, 2009   

komor napisał/a:
Wojtasss, wyciągać z RAW rzeczywiście można wiele, nawet w amatorskich modelach lustrzanek. Ale na jakiej podstawie wyciągasz wniosek, że nie odbiega to wiele od tego co daje S5? Na niekorzyść S5 rzeczywiście działa niewielka ilość megapikseli, jak na aparat do zadań profesjonalnych, ale przy obecnej cenie może jednak jest to coś kuszącego?

Chyba za bardzo uogólniłem :) Porównywanie S5600 do S5 PRO jest dość kontrowersyjne (mimo że S5600 ma matryce CCD, to jest "tylko" hybryda). Chodziło mi bardziej o porównanie do aparatów tej samej klasy cenowej (40D,D200,A700 itd). Na filmie, który zaprezentował The Fly nie widać szczegółów, a te właśnie przesądzają o jakości zdjęcia.

komor 
Moderator

No oczywiście film kolegi The Fly to tylko „marketing” (tym razem nie mam nic złego na myśli :) ) a rzeczywiste możliwości trzebaby sprawdzić na prawdziwych zdjęciach a nie mocno skompresowanym materiale YouTube. Chętnie bym się wybrał na jakąś wspólną sesję, gdzie zrobilibyśmy jakieś wspólne kadry kilkoma puszkami różnych producentów i potem pobawili się z ich obróbką.

Wojtasss 
Nowy

komor napisał/a:
No oczywiście film kolegi The Fly to tylko „marketing” (tym razem nie mam nic złego na myśli :) ) a rzeczywiste możliwości trzebaby sprawdzić na prawdziwych zdjęciach a nie mocno skompresowanym materiale YouTube. Chętnie bym się wybrał na jakąś wspólną sesję, gdzie zrobilibyśmy jakieś wspólne kadry kilkoma puszkami różnych producentów i potem pobawili się z ich obróbką.

Takie porównanie zaciekawiłoby bardzo dużo osób ( w tym mnie :) ) A co do rozdzielczości matrycy, to 6 mpix to aż tak mało chyba nie jest - nie każdy musi robić olbrzymie odbitki...

komor 
Moderator

Wysłany: Sob 24 Sty, 2009   

Olbrzymie odbitki może nie, ale 6mpix to w druku offsetowym tylko 17x25 cm przy standardowej rozdzielczości 300 dpi. To dziś niezbyt wiele jak na profi sprzęt, którym możnaby zarobić trochę kasy na jego utrzymanie. Oczywiście jak ktoś nie ma potrzeby to żaden problem, tylko się cieszyć z zakresu tonalnego. :)

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

Z Nikonem D300 można zrobić to samo. Żadna rewelacja. Oczywiście na niższych czułościach efekty są bardzo dobre, nie wyłażą szumy.

komor 
Moderator

mnich, ale co można zrobić? Te zabawy z suwaczkami w Lightroomie? Ja to mogę zrobić to też w moim starym 400D. Należy jednak oczekiwać że S5 Pro umożliwia to w większym stopniu i z mniejszym szumem. Ale z mojej strony to tylko gdybanie, bo nie miałem w rękach żadnego RAW-a z S5 Pro. A Ty, Mnich, miałeś?

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

komor napisał/a:
A Ty, Mnich, miałeś?

Nie.
Chodziło mi poprostu o to że to żaden dowód ani argument w sprawie. Taki filmik można sklecić na jpg z kompaktu.
Jedynie dowód fanatyzmu sprzętowego.
Chcemy plik RAF z tego S5pro. jak znajdę coś do dam linka, zobaczymy co się da zrobić.

komor 
Moderator

A że nie dowód to się zgadzam. Filmik miał pewnie tylko pokazać o co chodzi, bo nie wszyscy kumają co da się zrobić. Kolegę The Fly poprosiłem o plik na maila, może uda mi się porównać co da się wyciągnąć w LR z niego, w porównaniu do 400D.

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

Dobrze. Pochwal się efektami ;) Choćby na maila :)

Odpowiedz do tematu