Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 06 Sie, 2007 Canon 100-400 vs Canon 70-200
Na tym forum znajduje się wiele bardzo dobrych opinii o Canonie 100-400L (głównie autorstwa MM ). Mam jeszcze pytanie jak wypada ten obiektyw w porównaniu z 70-200 f/4 (oczywiście w zakresie 100-200mm, ewentualnie 140-280 z TK) ? Czy AF i jakość optyczna 70-200 jest lepsza ? 70-200 f/2.8 to co innego - zdecydowanie większa jasność. Na plus f/4 przemawia dwa razy mniejsza waga i wewnętrzne zoomowanie ... ale czy tylko ?
I pytanie do MM - do samolotów używasz 100-400, czy zamieniłbyś na C 70-200 f/2.8 + TK x2 i dlaczego ?
Z całą pewnością bym nie zamienił, bo przy założonym TC jakość 70-200 spada i trzeba domykać (na dzień dobry masz wtedy f/5.6 a domknąć trzeba do około f/8. 100-400L potrafi być dobra od pełnej dziury a jest już super przy f/8. Wiele moich zdjęć z tej dłuższej lufy jest robionych przy 400mm i f/5.6 do f/7.1. Jak na samoloty to w zupełności wystarcza. Do tego 70-200 przy TC 2 daje "dół" w okolicy 140mm a to już za dużo, szczególnie na cropie. AF z założonym TC też znacząco zwalnia a przy samolotach (szczególnie wojskowych i akrobacyjnych) jego szybkość jest bardzo istotna. Natomiast ja nie mam dylematu co wybrać. Po prostu postanowiłem mieć oba te szkła. Ostatnio na pikniku w Krakowie miałem 100-400L podpięte pod 20D i 70-200/4 IS L podpięte pod 5D. Taki zestaw daje mi przeliczeniowy zakres 70-640mm i bardzo pięknie się "zazębia" (160-200mm jest "wspólne"). Do jest mój wybór do moich potrzeb. Natomiast sam obiektyw 70-200 jest wprost niesamowicie przydatny i uniwersalny, ale najbardziej to się czuje na pełnej klatce. Niezbędne szkiełko dla każdego (w sensie zakresu) i dlatego ja widzę duże pole do popisu dla takich obiektywów jak np. Sigma 50-150/2.8 na niepełną klatkę. Po prostu to jest wypas.
Co do samego 70-200/4 to jest to czywiście lepszego optycznie szkło od 100-400L i co do tego nie mam wątpliwości. Nawet z założonym TC 1.4 nie będzie raczej gorsze tylko porównywalne.
Kilka przykładów
Poniżej zdjęcia ze 100-400L i 20D. Przysłony w okolicach pełnej dziury i ogniskowa około 400mm (są exif-y, można sprawdzić)
Poniżej 100-400 na 20D i troszkę mniejsze ogniskowe
A teraz coś z 5D i 70-200/4 IS L
To samo co powyżej tylko mocniej skadrowane
Ja tak mogę bez końca, więc o dalsze przykłady nie proś bo mnie admin z forum wywali
Extra foty. Bez różnicy jakim obiektywem robione. Ja mam 100-400L i nie zamienił bym tego obiektywu na 70-200L plus telekonwerter bo po co. Jedyne co mnie troche irytuje w 100-400 to suwany zoom, ale można się przyzwyczaić.
MM wielkie dzięki za szybką i wyczerpującą odpowiedź . Zarówno powyższe fotki jak i te z innych postów dotyczących 100-400 są super, szacunek. Czy któreś z tych zdjęć (z tego postu) były robione z innego samolotu, czy wszystkie z lądu ? Teraz już wiem że zostanę kolejnym użytkownikiem który dzięki Tobie kupi 100-400 Szkoda tylko że nie zdążę z uzbieraniem kaski do Airshow '07
Pstrykacz napisał/a:
Jedyne co mnie troche irytuje w 100-400 to suwany zoom, ale można się przyzwyczaić.
Też jestem ciekawy jak ten zoom się sprawdza ale w tego typu tele to może i lepsze rozwiązanie.
Irytuje mnie jak siedze w budzie mam ustawioną ogniskową mniejszą niż maks, a tu coś przylatuje ja go wysuwam aby wykadrować i co wtedy. Obiekt zamiast pozować to fru w siną dal. Niestety nawet Sigma 100-300 ma tu przewagę bo nie zmienia swojej długości przy zoomowaniu. Dlatego nauczyłem się trzymać cały czas 400mm i ewentualnie zmniejszać ogniskową. Tak poza tym zoom w Canonie pracuje bardzo płynnie regulowany zresztą pierścionkiem.
Z powietrza to ja fotografuję raczej to co się dzieje na ziemi
Tutaj wszystko jest robione z poziomu "gleby".
Sposób zoomowania w 100-400L jest rewelacyjnie szybki i do spottingu wręcz idealny. Na pewno się spodoba
swietne fotki,patrzac dochodze do wniosku, ze sporo jeszcze mam do nauki(dobrze, ze jest od kogo )
szkoda ze w irlandii nie ma takich pokazow, pozostaja widoczki,na pocieszenie samego siebie jade na klify za tydzien.oby pogoda tylko dopisala.moze beda z tego jakies fajne foty.
pozdrawiam wszystkich
Stałem przez pewien czas, podczas cumowania jednostki Kruzenshtern na finale the Tall Ships' Races w Szczecinie, obok pewnego fotografa korzystającego z tego szkła. Rzuciło mi się w oczy paskudne stukanie przy dochodzeniu do 100 i 400 mm. Aż ciarki przechodzą :/
Rozmawiałem potem przez chwilę z facetem i właśnie na to narzekał.
Zdjęcia widziałem, żyleta, chciałbym mieć taki obiektyw, ale to zoomowanie wygląda dziwacznie. Może po prostu trzeba się przyzwyczaić i ostrożniej obchodzić z tym sprzętem.
Jak fotograf wysuwał obiektyw do 400 mm to nie było żadnego mechanizmu spowalniającego ruch na końcu zakresu, żadnej wyraźnie skutecznej amortyzacji. Po prostu łupanie jednego kawałka o drugi. Może po prostu nie miał wprawy z tą L-ką, ale aż się serce krajało jak słyszałem te dźwięki. Stuk, puk, stuk, puk Brrrr
Ta L-ka jest tak solidnie zbudowana, że można nią kogoś zabić i nic się szkiełkom nie stanie.
Po drugie tam jest regulacja oporu, widocznie facet miał ustawiony pełen luz.
Po trzecie pewnie był nerwus i nie miał wprawy.
A po czwarte mnie to w niczym nie przeszkadza i ma swój urok.
Wada jest taka, że w terenie bardzo mocno zapylonym często mieszając zoomem po krańcach możemy sobie dość szybko zasyfić matrycę (wciąga powietrze aż świszczy).
Rok temu w Góraszce był ogromny tabun kurzu i czyściłem sobie na biegu dwa razy matrycę. Dla mnie to nie problem zrobić taką operację na dworzu, ale wiem o istnieniu pedantów, którzy za chiny ludowe by nie zrobili czegoś takiego w tak nieprzyjaznych warunkach.
To zasysanie paprochów to jak dla mnie największa wada tego szkła.
Tylko bez przesady, powietrze naprawdę musi być mocno zapylone.
Zgadzam się ten obiektyw zasysa kurz, ale to musi być niezła zadyma aby zabrudzić matryce. To kawał metalu z solidnymi szkłami. Z tym zabijaniem to przesada. Można by komuś niezłego guza nabić.
mrooq [Usunięty]
Wysłany: Sro 08 Sie, 2007
rafid78 napisał/a:
swietne fotki,patrzac dochodze do wniosku, ze sporo jeszcze mam do nauki(dobrze, ze jest od kogo )
szkoda ze w irlandii nie ma takich pokazow, pozostaja widoczki,na pocieszenie samego siebie jade na klify za tydzien.oby pogoda tylko dopisala.moze beda z tego jakies fajne foty.
pozdrawiam wszystkich
witam...
robienie tym klifom zdjech juz troche uszami wylazi
co do zdjec to rewelka!! MM powinienes byc handlowcem Canona i reklamowac ich produkt swoimi fotami. Nie ma to jak - najlepsza reklama to 1 zadowolony klient Przyjdzie taki moment ze 100-400 wejdzie w moje posiadanie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 14